Newsflash

Dacă doctorii ar măsura întâi și apoi ar vorbi

Dacă doctorii ar măsura întâi și apoi ar vorbi
     Am întrebat niște oncologi români, care au participat la un workshop profesional, pe cine mi-ar recomanda să vadă un prieten bun care suferă de cancer la prostată și de ce. Răspunsurile au variat între: „Vino la noi în clinică, pentru că avem aparatură modernă (fără nimic specific pentru afecțiunea în cauză)”, până la „Vino la doamna profesor X, pentru că e... doamna profesor”. Au mai fost și câțiva care au spus să merg la ei, fără să argumenteze recomandarea. Nimeni nu a recomandat o altă clinică decât cea în care lucrează. Nimeni nu a adus în discuție argumente de genul: noi avem rezultatele astea în astfel de cazuri. Spre norocul meu (și al apropiaților mei), nu am avut niciun prieten care să aibă astfel de probleme, pentru că acest gen de răspunsuri mi-ar fi adus mai degrabă neliniște. Aș fi vrut să fiu mai întâi întrebat de starea pacientului și de gradul de evoluție a bolii. Mi-aș fi dorit să îmi argumenteze recomandarea cu niște date de performanță: rezultatele noastre referitoare la boala X se situează în intervalul Y (eventual comparate cu alte rezultate la nivel național). Sau măcar să îmi spună ceva convingător referitor la modul în care lucrează, felul cum au grijă de pacient, ceva care să mă convingă să merg acolo.
     Mă aștept ca mulți dintre cititori să îmi spună că sunt naiv pentru că, nu-i așa, nu există boli, există bolnavi. În plus, ar fi foarte greu de măsurat succesul terapeutic într-o manieră neechivocă. Și, oricum, nimeni nu face asta în România. Dar dacă nu este tocmai așa? Și când zic asta nu mă refer la ce se întâmplă în România, ci la posibilitatea de a măsura succesul unor echipe medicale de o manieră comparabilă.
     Ce-ar fi să măsurăm rata de supraviețuire (în condiții specificate) a prematurilor în maternități și apoi să o comparăm? Poate că nu ar fi tocmai aceeași în toate maternitățile. Poate că cei care lucrează în maternitățile care au o rată de succes mai mare ar putea să inspire pe cei din alte maternități cu performanțe mai mici. Ce s-ar putea întâmpla grav? Să trăiască mai mulți copii? Cum ar fi să măsurăm rata de succes a intervențiilor de protezare a șoldului? Să găsim indicatori care să fie în beneficiul pacienților și care să fie neechivoci. Cum ar fi, bunăoară, lipsa reintervenției după șapte ani1.
     Sunt absolut convins că diferite intervenții terapeutice, în condiții similare de patologie, au rate de succes diferite între spitale. Ar merita să le cunoaștem mai întâi. Iar mai apoi ar fi frumos ca medicii să se așeze la aceeași masă și să învețe unii de la alții, urmând ca apoi să-și vadă propriul succes crescând. Ar fi medici mai fericiți, sigur pacienți mai fericiți și mai puțin suspicioși și – nu știu de ce – cred eu că vor fi mai puține cheltuieli cu sănătatea.
     Pare complicat și un pic de pe Lună. Dar sunt profesioniști de pe întreg globul care au pus deja bazele unor standarde de evaluare a calității îngrijirilor de sănătate pentru cele mai populare afecțiuni care afectează omenirea2. Metodologia există. Spitale din întreaga lume participă. Medici din întreaga lume sunt implicați. Pacienți de peste tot beneficiază de rezultatele unei astfel de abordări. Miliarde de dolari sunt economisite anual ca urmare a unei astfel de abordări. Pe noi ce ne oprește să intrăm în horă? Să fim mai transparenți, chiar dacă asta ar însemna că s-ar putea afla că nu facem o treabă tocmai de calitate. Scopul nu este să ne ascundem slăbiciunile, ci să devenim mai buni.
     Cine începe?

Notă autor:

1. Inspirat după o prezentare TED: Stefan Larsson – What doctors can learn from each other. Vă invit să o căutați și să o vedeți, durează doar douăsprezece minute, dar poate să schimbe perspectiva cu care vă veți privi propriile tratamente, indiferent de poziția în care vă aflați: medic sau pacient.

2. The International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM – http://www.ichom.org/medical-conditions/). Aici găsiți idei de standardizare pentru numeroase afecțiuni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe