Newsflash

Curățenie în unitățile sanitare

de Alexandru NEAGU - sept. 16 2016
Curățenie în unitățile sanitare
   Prin Ordinul ministrului sănătății nr. 961 din 19 august 2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 681 din 2 septembrie 2016, au fost aprobate Normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare publice și private, tehnicile de lucru și interpretare pentru testele de evaluare a eficienței procedurii de curățenie și dezinfecție, procedurile recomandate pentru dezinfecția mâinilor, în funcție de nivelul de risc, metodele de aplicare a dezinfectantelor chimice în funcție de suportul care urmează să fie tratat și metodele de evaluare a derulării și eficienței procesului de sterilizare.
    Ministerul Sănătății afișează pe site-ul propriu și actualizează periodic, în funcție de actele normative europene în domeniu, Lista substanțelor chimice active permise în produsele biocide cu acțiune dezinfectantă în Comunitatea Europeană. Aceasta este prevăzută în prezent în Regulamentul delegat (UE) nr. 1.062/2014 al Comisiei din 4 august 2014 privind programul de lucru pentru examinarea sistematică a tuturor substanțelor active conținute în produsele biocide, menționat în Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului.
   În vederea procurării produselor de curățenie și dezinfecție pentru activitatea proprie, toate unitățile sanitare publice și private, indiferent de subordonare, sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naționale de Produse Biocide și rezultatele de laborator care au demonstrat eficacitatea acestora și în baza cărora a fost emis avizul. Pentru dezinfectantele încadrate ca dispozitive medicale, toate unitățile sanitare publice și private, indiferent de subordonare, trebuie să solicite atât certificatul de marcaj CE cu încadrarea în categoria dispozitiv medical – în conformitate cu Directiva 93/42/CEE a Consiliului din 14 iunie 1993 privind dispozitivele medicale, transpusă prin Hotărârea Guvernului nr. 54/2009 privind condițiile introducerii pe piață a dispozitivelor medicale cu modificările ulterioare, cât și recomandările producătorului cu privire la eficacitatea produsului și indicațiile de utilizare.
    Prin acest act normativ sunt stabilite reguli fundamentale în utilizarea produselor folosite în activitatea de curățare, cum ar fi: respectarea tuturor recomandărilor producătorului, respectarea normelor generale de protecție a muncii, conform prevederilor legale în vigoare, interzicerea amestecului produselor, interzicerea păstrării produselor de curățare în ambalaje alimentare. Produsele se distribuie la locul de utilizare, respectiv la nivelul secțiilor sau compartimentelor, în ambalajul original sau în recipiente special destinate, etichetate cu identificarea produsului.
    De asemenea, sunt definite și reglementate testele de evaluare a eficienței procedurii de curățenie și dezinfecție, teste de autocontrol, de sterilitate, de aeromicrofloră și de sanitație. Testele de autocontrol sunt cele efectuate de o unitate sanitară în vederea cunoașterii circulației germenilor patogeni în mediul spitalicesc și a evaluării eficienței procedurilor de curățenie și dezinfecție, cu scopul prevenirii apariției infecțiilor asociate îngrijirilor medicale. Testele de sterilitate sunt testele efectuate pentru controlul sterilității instrumentarului și altor materiale sanitare prin proceduri de sterilizare fizică și chimică, iar cele de aeromicrofloră reprezintă teste efectuate pentru controlul gradului de încărcare a aerului cu floră microbiană atmosferică în zonele de risc. Testele de sanitație verifică eficiența curățeniei și dezinfecției suprafețelor și altor materiale (de exemplu, lenjerie) efectuate în cadrul unității sanitare.
    Având în vedere complexitatea și adresabilitatea acestor acte normative, recomandăm întregului personal medical lecturarea integrală a acestora pentru a fi în măsură să prevenim cazuri incurabile de infecții intraspitalicești, ce au consecințe grave și uneori chiar mortale.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe