Newsflash

Cum să învingem cancerul pediatric

de Prof. dr. Peter C. ADAMSON - mai 1 2013
Cum să învingem cancerul pediatric
   Pentru un părinte, probabil că nu există teamă mai puternică decât aceea de a pierde un copil din cauza unei boli sau a unui accident. Iar cancerul pediatric este maladia cu cel mai mare potenţial de a transforma o teamă vagă într-o realitate de neimaginat. În calitate de oncolog pediatru, cu peste 25 de ani de îngrijire a copiilor cu cancer şi de susţinere a familiilor acestora, ştiu că doar acel părinte care a fost pus în faţa unui astfel de diagnostic înţelege cu adevărat profunzimea acestei temeri, care atinge exact inima a ceea ce suntem, ca părinţi.
   Mai ştiu şi că, acum, dispunem de metode mai eficiente ca niciodată pentru a trata mai mulţi copii. Şi că, chiar şi aşa, mai există loc pentru îmbunătăţiri.
   Pentru un copil născut în anii ’60, diagnosticarea celei mai obişnuite forme de cancer infantil – leucemia acută limfoblastică (LAL) – însemna aproape fără echivoc moartea, cu o rată de supravieţuire de mai puţin de 10%. Astăzi, un copil cu acelaşi diagnostic are şanse de peste 80% de a se vindeca. Dacă ne uităm la ratele de supravieţuire înregistrate din cinci în cinci ani pentru copiii cu LAL, în perioada 1970–1990, putem observa o creştere aproape liniară a ratelor de vindecare. Din acest punct de vedere, anii ’70, ’80 şi ’90 par momente ale unor descoperiri şi progrese terapeutice accelerate. Însă adevărul este că toate medicamentele pe care le utilizăm astăzi pentru a trata copiii cu cancer au fost descoperite şi aprobate în anii ’50 şi ’60. Şi atunci, dacă nu noile medicamente au impulsionat cei 40 de ani de progrese, ce anume a determinat acest lucru?
   Un factor principal a fost o remarcabilă şi durabilă colaborare ştiinţifică. În anii ’50, un grup de oameni de ştiinţă din sectorul clinic a recunoscut că, deoarece cancerul infantil era o boală rară, niciun centru medical individual nu ar fi putut studia suficienţi pacienţi cât să facă progresele necesare în direcţia spectrului bolilor oncologice pediatrice. Decizia de a efectua studii în colaborare în cadrul mai multor instituţii a avut drept rezultat dezvoltarea unei cercetări de grup. Pe parcursul luptei împotriva cancerului infantil, acest concept a evoluat în ceea ce se numeşte astăzi Grupul de oncologie pediatrică (GOC), care reuneşte peste 8.000 de experţi din peste 200 de spitale, universităţi şi centre de marcă pentru copiii cu cancer, din America de Nord, Australia, Noua Zeelandă şi Europa. GOC efectuează cercetări asupra spectrului de cancere care afectează copiii şi, în momentul de faţă, desfăşoară aproximativ 100 de studii clinice în întreaga lume.
   Odată cu stabilirea unei infrastructuri pentru cercetarea cooperativă, îmbunătăţirea constantă a rezultatelor a reflectat, parţial, înţelegerea mereu în creştere a faptului că există mai multe tipuri de cancer infantil. LAL infantilă, de exemplu, nu este o singură boală, ci mai degrabă un spectru de boli. Recunoaşterea acestei diversităţi a dus la studierea unor scheme diferite de tratament aplicate la diverse subpopulaţii de copii cu cancere asemănătoare din punct de vedere patologic.
   În această perioadă, capacitatea de a face faţă celui mai frecvent efect secundar al medicamentelor folosite în terapia oncologică (şi anume mielosupresia) a crescut enorm. Primul pas a constat în capacitatea de a transfuza nu numai masă eritrocitară la pacienţii anemici, ci şi trombocite, reducând riscul prezentat de hemoragia cu potenţial letal care poate însoţi terapia oncologică.
   La fel de important, riscurile şi tipurile de infecţii cu potenţial letal care însoţesc mielosupresia au devenit tot mai recunoscute, ducând la dezvoltarea de şi la o mai bună utilizare a unor antibiotice tot mai eficiente. Începând cu anii ’90, citokinele, medicamente care stimulează măduva osoasă să producă leucocite care să combată infecţiile, au început să fie integrate în tratamentele oncologice, reducând şi mai mult riscul apariţiei complicaţiilor infecţioase cu potenţial letal.
   Ca rezultat al acestor progrese înregistrate de ştiinţă şi de tratamentele simptomatice, aceleaşi medicamente chimioterapice au putut fi administrate într-un mod mult mai intensiv copiilor cu tipuri şi subtipuri selecţionate de cancer. Odată cu intensificarea selectivă, ratele de vindecare au început să crească constant.
   Cu toate acestea, deşi strategia a generat într-adevăr rezultate mai bune, morbiditatea acută şi pe termen lung a terapiei a fost semnificativă. Copiii cu cancer cu risc ridicat care beneficiază de chimioterapie intensivă au un risc de peste 80% să experimenteze cel puţin o intoxicaţie medicamentoasă gravă, potenţial letală sau chiar letală pe durata tratamentului lor.
   Efectele întârziate ale tratamentului oncologic includ distrugerea permanentă a ţesuturilor şi organelor, disfuncţii hormonale şi ale aparatului reproducător şi cancere secundare. Peste 40% din cei 330.000 de supravieţuitori estimaţi ai cancerului infantil din Statele Unite se confruntă cu grave riscuri pentru sănătate în urma unei complicaţii apărute după cancerului infantil şi tratamentul acestuia. Şi, în ciuda progreselor noastre, în ţările dezvoltate, cancerul rămâne principala boală letală în rândul copiilor cu vârsta peste 1 an.
   Însă suntem pe punctul de a păşi într-o eră a descoperirilor fără precedent. Puternicele instrumente de cercetare de care dispunem acum pentru a dezvălui ceea ce stă la baza cancerelor infantile ar putea modifica fundamental modul în care îi tratăm pe copiii care suferă de aceste groaznice boli. Pentru un mic număr de cancere infantile, există noi medicamente care pot viza principalii propagatori ai problemelor. Cel mai demn de reţinut exemplu este impactul imatinibului asupra rezultatelor în cazul copiilor cu un subtip rar de leucemie – LAL cu cromozom Philadelphia pozitiv. Adăugarea acestui inhibitor la chimioterapia intensivă a îmbunătăţit considerabil perspectivele pentru aceşti copii, mărind rata de supravieţuire, după trei ani de la debut, de la 35% la 80%. Dezvoltarea de noi agenţi bine orientaţi poate ameliora rezultatele pentru alte subtipuri de cancere infantile, printre care limfomul anaplastic cu celule mari şi alte tipuri de leucemii.
   Deoarece cancerele infantile sunt toate boli rare sau foarte rare, capacitatea industriei biofarmaceutice de a investi resurse în dezvoltarea de noi tratamente este în cel mai bun caz limitată. Însă cercetarea este necesară pentru a identifica potenţialele ţinte pentru întregul spectru de cancere infantile. Pentru unele dintre aceste ţinte, va fi nevoie de parteneriate public-private pentru a elabora noi abordări terapeutice.
   Ultimii 40 de ani au demonstrat remarcabilele beneficii pe care le poate aduce cercetarea ştiinţifică în colaborare. Este timpul să valorificăm actualele oportunităţi ştiinţifice şi să investim resursele necesare pentru a pune la punct terapii mai eficiente şi mai puţin toxice, îmbunătăţind astfel rezultatele pentru toţi copiii cu cancer.

 

© Project Syndicate, 2013. www.project-syndicate.org

 

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea
 

Peter C. Adamson este profesor de pediatrie la Perelman School of Medicine – University of Pennsylvania şi preşedintele Colectivului de oncologie pediatrică din cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia (Pennsylvania, SUA)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe