Newsflash

Cum mai pot fi apărați medicii?

de Conf. dr. Horia BUMBEA - ian. 10 2017
Cum mai pot fi apărați medicii?
    Societatea românească este răvășită de scandaluri și de contestări. Medicii se văd pe ei în ochiul furtunii media, dar dacă privim spectacolul de pe ecran putem observa că toate categoriile profesionale sunt „desființate”. Profesorii din universități sunt plagiatori, profesorii din licee sunt violenți cu elevii, prost pregătiți și cer bani pentru fondul clasei, ori dau lecții în dorul lelii, ca să-i trimită pe copii la meditații. Instalatorii sau zugravii sunt cei mai leneși din Europa, primăriile, cele mai corupte, expertiza fie lipsește, fie este afectată de interese personale.
    Săptămâna trecută până și Hagi intrase în malaxorul presei, cu o „dezvăluire” despre transferuri dubioase făcute de clubul de fotbal pe care l-a creat și pe care îl conduce. Dacă la fotbal se pricepe toată lumea, în ceea ce privește ingineria sau medicina, sunt necesari ani de studiu și de acumulare a experienței... Sau nu mai sunt? După cât se pare, mai importantă este notorietatea: sfaturile cunoscutei Olivia Steer sunt mai prețuite decât lucrările comunității științifice internaționale. Sigur, nu doar medicina este sub tirul părerilor exprimate de oameni cu altă pregătire de specialitate. Abandonul școlar este analizat la televizor de psihopedagogi sau de experți în sociologia educației? Aglomerația din trafic, de urbaniști? Chiar dacă mai ajung în studiouri câte un inginer sau un profesor, sunt ei selectați după expertiză, după CV, sau după abilitățile de comunicare și prezența fizică? Ies ei în mass-media să promoveze poziții ale breslelor din care fac parte, sau doar să-și facă imagine? Au curaj să contrazică locurile comune, stereotipurile, prejudecățile, au timp să meargă în profunzime, să analizeze fenomenele și să identifice cauzele?
    Dacă nu este în prim-plan expertiza, prin ce se justifică emisiunile, sau paginile site-urilor? Prin emoția generată și prin ritmul știrilor. O avalanșă de „informații”, prea rapide ca să fie verificate, și prea emoționale ca să fie judecate se transformă imediat în acuzații. Patru surse de alimentare a acestui fluviu de acuzații și autodepreciere există: nevoia de a fi pe primul loc, fie și din coadă (la noi sunt cele mai mari probleme, românii sunt cei mai răi, cei mai leneși, cei mai săraci etc.); invidia (să moară și capra vecinului); voluptatea de a-i controla pe ceilalți (instituții publice nonmedicale apreciază oportunitatea operațiilor efectuate de chirurgi vasculari, evaluează operațiile ortopezilor – ca să dăm doar două exemple din domeniul medical, mai bine cunoscut cititorilor).
    Inclusiv „transparentizarea” excesivă, putem spune chiar abuzivă, a activității științifice a medicilor investigatori în studii clinice nu face decât să creeze o falsă acuzație potențială asupra profesioniștilor și cercetării științifice medicale, nemaiîntâlnită în Europa, alimentând astfel teama de „experimente” în cursul actelor medicale, punând sub semnul întrebării orice demers progresist medical. Se dorește oare „plafonarea” elitelor?
    Fenomenul de care vorbim afectează grav încrederea din societatea românească și perspectivele de construcție, ne vulnerabilizează pe plan extern și ne otrăvește viața. Chiar cei care câștigă, pe termen scurt, satisfacția „răzbunării”, pierd odată cu întreaga societate și riscă, în plan personal, să fie striviți, la un moment dat, de același mecanism: acuzații cu puternic impact emoțional care devin sentințe, fără judecată, luate de nespecialiști care nu stau nici să asculte cealaltă parte, nici nu au pregătirea necesară.
     Acesta cred că este tabloul de ansamblu. E doar o constatare, o evaluare a contextului în care se desfășoară activitatea breslei noastre. Ceea ce ne interesează este situația medicilor, modul în care putem să ne protejăm de acuzațiile nefondate, de „judecăți” sumare, fără drept la apărare.
    Unii colegi, sper că puțini la număr, se bucură când apar „demascări” în spațiul public, când tribunale ad-hoc îl condamnă pe unul sau pe altul dintre medici, ba chiar oferă muniție plutonului de execuție, sperând să înhațe ei „bunurile” victimei: autoritatea, pacienții, funcția. Am văzut, astfel, chiar o apreciere mediocră a unui confrate prin care confunda plata unei activități de cercetare clinică cu sponsorizarea, din dorința de a alimenta opinii neavizate exprimate public.
    Alții, foarte mulți, au cerut explicit Colegiului Medicilor să intervină și să apere breasla. Este o cerere legitimă, dar soluția nu sunt declarațiile, pozițiile, dreptul la replică. Colegiul Medicilor din Municipiul București, în noua sa formulă de conducere, apără efectiv profesia și pe profesioniști. Doar că nu prin declarații sau angajarea în dispute media, care sunt pierdute din start. Atunci când vii cu expertiză și rațiune, iar dezbaterea este dominată de emoție și dirijată de adversarii medicilor, nu ai nicio șansă de a convinge, de a schimba percepții.
   Adevărata protecție a doctorilor nu poate fi asigurată prin reacții la acuzațiile nedrepte, ci prin angajarea a două bătălii care vor decide soarta războiului. În primul rând, trebuie activate mecanismele de autoreglementare care impun prestigiul breslei și o fac inatacabilă din afară. În al doilea rând, trebuie făcut un efort de comunicare cu mass-media, pentru a-i împărtăși informații corecte despre situația din domeniu, a-i prezenta pozițiile medicilor și problemele acestora. În anul care s-a scurs de la instalarea noii conduceri, CMMB a acționat în ambele direcții.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe