Newsflash

Cum e să lucrezi cu pacienții cu cancer?

de Bogdan RACOVIȚĂ - iun. 16 2017
Cum e să lucrezi cu pacienții cu cancer?
     De foarte multe ori am fost întrebat: cum e să lucrezi cu pacienții cu cancer? Cum reziști psihic? Sau: de ce îl mai chinuiești dacă are cancer? Răspunsul meu a venit mereu cu liniște în suflet, că îi pot ajuta pe pacienții cu cancer. Când am început să lucrez cu pacienții cu diagnostice oncologice, aveam câteva semne de întrebare la adresa programelor de kinetoterapie. Cum îi pot ajuta eu pe pacienții cu asemenea diagnostice crunte? La ce îi este de folos un program de kinetoterapie unui pacient în stadiu avansat? Răspunsurile aveam să le primesc, în timp, de la fiecare pacient.
     Prin programele de kinetoterapie, le ofer pacienților și îngrijiri paliative. Da, și kinetoterapia poate fi paliație, mergând pe principiul de îmbunătățire a calității vieții pacientului și familiei acestuia. Cerințele sau dorințele pacienților diagnosticați cu o boală oncologică merg de la cele mai simple la cele mai complicate. Unii pacienți doresc să fie la fel ca înainte de diagnostic, alții vor să meargă la fel ca înainte după câteva ședințe de chimioterapie și urmând un program de kinetoterapie individualizat și bine structurat. Cu toate acestea, cei mai mulți își doresc lucruri elementare: să poată bea o cană cu apă, să poată lua masa singuri, să își facă toaleta zilnică fără ajutor. Lucruri mărunte, care însă înseamnă foarte mult pentru pacienți.
     Din experiența dobândită, programele de kinetoterapie trebuie să conțină atât exerciții active, cât și pasive, pentru aproape toate zonele articulare și musculare. Prin aceste exerciții putem crește sau menține mobilitatea articulară a membrelor și putem crește sau menține forța musculară.
     Un alt aspect important este folosirea obiectelor din activitățile zilnice în programele de kinetoterapie. Furculița, bidonul cu apă etc., toate au ca scop îmbunătățirea calității vieții pacientului prin efectuarea sarcinilor din viața de zi cu zi, dar și prin creșterea tonusului mental. Prin intervențiile noastre, îi arătăm pacientului că încă se mai poate face ceva, că încă mai putem merge câțiva pași, că încă mai putem bea singuri câteva guri de apă.
     Cea mai mare satisfacție a mea în lucrul cu pacienții diagnosticați cu o boală cronică progresivă sau limitatoare de viață este atunci când, la finalul fiecărui program de kinetoterapie, îmi mulțumesc, îmi zâmbesc și îmi spun că mă așteaptă și mâine, neștiind dacă mâine vor mai trăi sau nu. Dar știu că azi le-am oferit tratament non-farmacologic pentru controlul durerii, dar le-am alinat și suferința fizică, și pe cea psihică. Kinetoterapeutul nu ar trebui să lipsească de pe secțiile de oncologie și oncologie pediatrică, ci trebuie să facă parte din echipa interdisciplinară, alături de medic, asistenta medicală, psiholog, asistentul social etc.
     Și kinetoterapia are locul său bine definit în oncologie. Nu doar în reumatologie, în neurologie ori în ortopedie există satisfacție din punctul de vedere al kinetoterapiei, ci și în oncologie. Da, chiar dacă rezultatele nu vor fi întotdeauna pe măsura așteptărilor pacienților, ale familiei sau chiar ale tale, specialist în kinetoterapie, ele nu pot fi neglijate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe