Newsflash

Cum a zburat iarna de la noi

de Prof. dr. Mircea CINTEZĂ - mar. 10 2017
Cum a zburat iarna de la noi
    Anul acesta, de la noi, din câmpie, iarna a zburat în șase zile – nici mai mult, nici mai puțin. Duminică, acum o săptămână, copiii se tăvăleau fericiți în zăpadă, iar oamenii umblau liniștiți pe lacul înghețat, care pe jos, care cu bicicleta. Unii își agoniseau la copcă de un borș de pește înainte de Lăsata Secului.
    Luni, soarele a răsărit ultima dată peste imperiul zăpezii de la șes. Peste lacul înghețat, peste parcul unde timp de o lună copiii se dăduseră pe derdeluș fără să-și tragă o clipă sufletul. Pe tarlalele dintre case, tufele de măceși sunt atotstăpânitoare. Sub lumina palidă a soarelui de februarie, prin ochiurile ce încep să apară din zăpadă se ițește iarba uscată și deasă, ca smocurile de păr zburlite din sprâncenele unui uncheș bătrân. Dar dacă te apleci și te uiți bine, vezi fire de iarbă verzi, subțiri ca genele de fată.
   Marți seara, ochiuri mari de apă au apărut pe lac. Câțiva curajoși s-au mai aventurat pe gheață pentru un ultim tras la copcă. Joi, suprafețele întinse de apă au chemat înapoi, pe lacul din fața noastră, lebedele și rațele sălbatice, care au așteptat această clipă tot întinsul iernii. Atunci când totul a fost înghețat, ele au stat pe lângă diguri, unde apa deja dezghețată curgea. Dar a venit vremea să își reia regatul din lacul lor de câmpie. Cu un zgomot surd, puternic, aspru, dar și vesel, o familie numeroasă de lebede pleacă undeva, spre lacul vecin. Se înalță albe, curate, grele și de o gingășie fără seamăn. Tot așa parcă și-a luat zborul și iarna.
    Și deodată apar culorile! Cerul e albastru, lacul e albastru, auriul soarelui se pierde în cafeniul papurii din anul trecut. Pe trunchiuri de copac, la căldura soarelui, au apărut, roșii, gândacii Domnului. Și iată: au străpuns pătura frunzelor veștede și au apărut, gingași, alb și verde crud, primii ghiocei.

  

Albumul cu clipe este rubrica membrilor și simpatizanților ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesați de această artă și de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe