Newsflash

Culorile Balcicului

de Dr. Cristina BELDESCU - iul. 18 2014
Culorile Balcicului
Balcicul, „minunat de frumos“ şi destul de aproape de Bucureşti – se află la numai 300 de kilometri de Capitală –, poate fi vizitat în oricare din weekendurile călduroase ale lunii iulie, de exemplu. Marea, culorile, mirosul, valurile şi căldura şi miracolul ei, toate se pot descoperi la Balcic, acolo unde lumina are uneori tonuri albe, ca şi cum ar fi amestecat-o cineva cu praf de cretă. Alteori, e de un alb-sidefiu, de scoică prea mult şlefuită de mare. Alb-pal, alb-roz, alb-albăstriu, alb-pur, sunt nuanţe create de lumina care filtrează culorile, îmblânzindu-le, înmuindu-le, parfumându-le.
Castelul, numit şi „Cuibul liniştit“, pare o vilă cu pereţi albi şi acoperiş de ţiglă roşie străjuit de un minaret. Este construit de-a lungul a trei terase şi combină elemente ale stilului maur, stilului mediteranean cu cel al caselor bulgăreşti. Este foarte aproape de mare, fiind despărţit de aceasta doar prin faleză. A fost locul preferat al Reginei Maria, în care aceasta a şi locuit, tocmai de aceea rămânându-i denumirea de „Castel“. Interiorul său, extrem de modest, cu pereţi văruiţi în alb şi uşi masive din lemn sculptat, încă este păstrat din perioada reginei. Au mai fost conservate şi câteva obiecte: dulapuri sculptate şi pictate, oglinzi, scaune şi un şemineu. Baia de marmură, cu cada îngropată în piatră, chiuveta şi măsuţa de toaletă, a fost păstrată intactă.
Parcul a fost transformat, în timp, într-o adevărată grădină botanică, întinsă peste un deal. Acum conţine peste 3.000 de specii de plante, unele dintre ele rare, precum şi o colecţie de aproximativ 250 de cactuşi, una dintre cele mai importante din Europa. Grădina are şi o zonă care imită celebrul labirint cretan, construit cu materiale aduse chiar din insula Creta. O altă zonă a parcului foarte frumoasă este Grădina lui Allah, cu alei pavate cu piatră adusă din Maroc. În pas de plimbare este nevoie de aproximativ patru ore pentru a parcurge întreg domeniul.
Vacanţa nu poate fi decât plăcută la Balcic.
 
 
 
 
 
 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la club.arfomed@yahoo.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe