Newsflash

Criza europeană a pensionarilor. Soluţii?

de Dr. Sebastian NICOLAU - mar. 28 2012
Criza europeană a pensionarilor. Soluţii?
     Recent, la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene, a avut loc şedinţa comitetului director şi cea a comitetului executiv ale FERPA (Federaţia euro­peană a pensionarilor şi a persoanelor în vârstă), lansându-se totodată, cu participarea reprezentan­ţilor celor 28 ţări membre UE, Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii.
     S-a prezentat, cu acest prilej, o informare privind impactul crizei asu­pra pensionarilor, situaţia politică şi sindicală, precum şi Declaraţia privind Cartea albă a pensiilor a Comisiei Euro­pene, în care se cere să se mun­cească mai mult, în toate ţările membre, pentru înlăturarea efectelor situaţiei mondiale actuale.
    Enrico Limando, cercetător şi expert UE, a susţinut o amplă comu­nicare privind situaţia actuală a pensio­narilor în Europa, din care s-au desprins câteva idei: statele UE au grave probleme financiare, cu mari greutăţi în asigurarea fondurilor pentru pensiile publice; există o tendinţă a creşterii vârstei de pensionare de la 65 la 70 de ani; pensiile mici vor rămâne, în general, la nivelul actual; este necesară oprirea pensionărilor antici­pate; tot ce s-a întreprins până în prezent nu ajută (în niciuna din ţări) sistemul public de pensii.
     Robert Anderson, reprezentantul Eurofound (o agenţie a UE), a prezentat impactul crizei economice asupra vârstnicilor: îmbătrânirea populaţiei este certă; pensionarii – mulţi – vor depinde de un număr din ce în ce mai mic de contributori la fondul de pensii; rata ocupării vârstnicilor este redusă, mai ales în estul Europei; în România, vârstnicii care continuă să lucreze sunt, în principal cei din mediul rural; dintr-o cercetare cu privire la „ce gândesc oamenii despre prelungirea anilor de muncă“, în câteva ţări a rezultat că 54% nu sunt de acord să mai lucreze, iar 33% vor să lucreze.
     Prof. dr. Alan Walker (Anglia) a prezentat o prelegere despre tratamentul acordat vârstnicilor în diverse ţări europene. Relele tratamente ale bătrânilor constau în: abuzuri fizice, financiare, morale şi sexuale. Asistenţa socială este tratată superficial în toate ţările (doar 1–4% din PIB). Demnitatea pensionarilor nu este respectată în majoritatea ţărilor. Din nefericire, pensionarii sunt priviţi mai mult prin prisma banilor şi cheltuielilor ce se fac pentru pensii.
     Din expunerea privind Anul îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii (Arpa Camos, expert al Comisiei Europene) am reţinut: populaţia îmbătrâneşte din cauza scăderii natalităţii şi a creşterii speranţei de viaţă, atât la naştere, cât şi la momentul pensionării;  61% din populaţie are aprecieri pozitive despre bătrâni; în anumite ţări (Bulgaria, Ungaria, România), bătrânii nu sunt „bine văzuţi“; germanii nu sunt preocupaţi de îmbătrânire; termenul de „îmbătrânire activă“ se referă la viaţa socială, autonomie şi activitate; 29 aprilie este declarată Ziua euro­peană a solidarităţii între generaţii; la 19 septembrie a.c. va avea loc la Viena o conferinţă ONU cu tema „Anul îmbă­trânirii active şi al solidarităţii între generaţii“.
    Prezentarea despre Cartea albă privind pensiile a subliniat: pensiile trebuie reformate pentru costul lor ridicat pentru toate statele; în prezent şi viitor, oamenii trebuie să lucreze mai mult; se doreşte ca pensiile să fie privatizate; dacă bugetele de asigurări sociale ale ţărilor membre ale UE sunt deficitare, va interveni acordul disciplinei bugetare (pactul financiar), care va fi semnat de ţările membre şi statul poate lua măsuri pentru reducerea drepturilor pensionarilor, creşterea impozitelor etc.
     România a fost reprezentată de Preda Nedelcu, preşedintele Federa­ţiei Naţionale a Sindicatelor Pensio­narilor.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe