Newsflash

Cosmetizarea sărăciei

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - feb. 20 2014
Cosmetizarea sărăciei
O simplă privire asupra problemelor sistemelor de sănătate din lume relevă faptul că problema costurilor sistemului sanitar este una fierbinte în fiecare stat, începând cu SUA sau Germania şi terminând cu statele postcomuniste. Dar atunci când, raportat la salariul mediu, colectezi sub 30 de euro pe cap de locuitor de la 30% din populaţie (angajaţii), nu poţi pretinde să te compari cu cei care colectează 300 de euro de la peste 50% din populaţie, şi sunt totuşi nemulţumiţi. Concluzia este simplă. Dar şi la acest nivel de sărăcie, este evident pentru oricine din sistem că banii nu erau şi încă nu sunt cheltuiţi în modul cel mai raţional. Erau necesare două măsuri: disciplinarea financiară a celor ce consumă finanţele (de la conduceri la medicii prescriptori) şi, mai ales, disciplinarea achiziţiilor, reparaţiilor, construcţiilor etc.
Referitor la al doilea punct, de ventuzele care sug banii publici alocaţi sănătăţii nu s-a atins încă nimeni şi puţin probabil să o facă în viitorul apropiat, deoarece sunt clientelă politică. Ele aparţin sinciţiului structurilor puterii locale, care acoperă ţara ca un linţoliu. Cât despre prima măsură, ca întotdeauna, vina se rostogoleşte în jos până la secţii, la cabinete şi la medicii prescriptori. A devenit de-a dreptul absurdă această presiune a sărăciei asupra medicilor. Atât de absurdă, încât a schimbat raţiunea de a fi a spitalului. În spitalele din România nu mai discută nimeni despre realizarea actului medical, despre calitatea acestuia, ci doar despre câţi bani aduci, câţi cheltuieşti, cum te încadrezi în buget – de parcă ai lucra într-o unitate economică. S-a uitat complet de bolnav şi de performanţa medicală. S-a uitat complet de necesităţile reale de asistenţă sanitară a populaţiei, nu mai interesează pe nimeni acest aspect, care este, de fapt, esenţa unei politici sanitare, deşi toate deciziile aparţin sferei politice – sau poate tocmai de aceea. Practic, sistemul sanitar funcţionează la limita decenţei, iar pe alocuri chiar sub aceasta (dotare, reparaţii şi chiar igienă) din cauza subfinanţării, ca urmare a insuficientei colectări de bani. Iar puţinii bani disponibili sunt împărţiţi după reguli inadecvate şi în aşa fel făcute, încât întotdeauna secţiile (cei ce produc!) sunt de vină, iar toate consumurile administrativului, serviciilor anexe şi spitalului (curent, apă, căldură) sunt puse în cârca secţiilor, fără ca acestea să poată avea un control asupra lor. Mai mult, despre multe asemenea consumuri, care li se impută totuşi, nu pot afla nimic, fiind „confidenţiale“. Nu există prin lege o defalcare a consumului financiar pe sectoare specifice de consum. Toate sunt amestecate în aşa fel încât oricând pot fi făcute tot felul de inginerii financiare şi poate fi învinovăţit, fără motiv, cel neagreat.
Să nu uităm, iar cei care nu ştiu să afle, că marile probleme medicale se rezolvă pe secţii. Profilaxia şi asistenţa ambulatorie pot face multe, dar raportul nu se va schimba esenţial, nu s-a întâmplat în nicio ţară în care acestea sunt puse la punct. Este absolut necesară întărirea profilaxiei şi asistenţei ambulatorii, dar să nu ne îmbătăm cu apă rece: performanţa medicală se va face întotdeauna pe secţii, iar trendul omenirii este spre bolile de uzură, a căror decompensare nu va putea fi rezolvată decât tot pe secţii. Direcţia reformei sanitare nu este decât parţial corectă, şi nu în esenţă. Atunci când prin sărăcie banii nu acoperă toată suprafaţa necesităţilor, a lua dintr-o parte pentru a acoperi o alta nu este decât un joc steril, care tot timpul lasă descoperită una din suprafeţe. În actuala direcţie de evoluţie a reformei, descoperit rămâne chiar locul performanţelor medicale: secţiile.
În concluzie, sistemul sanitar românesc suferă de o dezorganizare economică de fond. Orice cosmetizare a acestei boli economice nu face decât să prelungească suferinţa. Simpla adaptare a sistemului la sărăcie nu este o soluţie suficientă. Este necesară căutarea de resurse pentru atenuarea sărăciei. Aceasta este iarăşi un act politic. La un moment dat, însuşi ministrul sănătăţii întreba disperat: „De unde bani? Din lună?“. Şi totuşi, există soluţii de diminuare a sărăciei sistemului. Abia după rezolvarea acestei boli economice, care nu are originea – decât minor, poate sub 5% – pe secţii, se poate vorbi în termeni practici despre celelalte capitole, precum organizarea actului medical şi a politicilor sanitare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe