Newsflash

Controlul băutorilor la volan

de Dr. Martin S. MARTIN - apr. 22 2016
Controlul băutorilor la volan
     Accidentele rutiere soldate cu victime și care sunt legate de consumul de alcool reprezintă peste 40% din numărul total al accidentelor de circulație letale. În SUA se înregistrează zilnic 27 de decese din cauza consumului de alcool, iar în acest număr sunt incluși atât șoferii intoxicați, cât și victimele nevinovate. Totalul se apropie de 10.000 de decese pe an. Numărul arestărilor pentru conducere în stare de ebrietate, în SUA, depășește 1,5 milioane pe an, făcând din această abatere cea mai frecventă infracțiune comisă pe teritoriul țării. Costul anual al efectelor conducerii sub influența băuturilor alcoolice este de 114,3 miliarde de dolari. Și costul arestării, condamnării și suprimării temporare a permisului de conducere este mare, chiar atunci când nu există vătămări. Un șofer vinovat are de acoperit costuri cuprinse între 9.000 și 24.000 de dolari pentru cheltuieli de judecată, cursuri de reeducare, găsirea altor forme de transport decât propriul automobil pe durata suspendării și taxele de emitere a unui nou permis.
     Prima lege care a interzis șofatul sub influența alcoolului a fost emisă în statul New Jersey, în anul 1906. Ulterior, toate statele au introdus restricții și pedepse care au evoluat în timp. În prezent, consumul de alcool este interzis celor sub vârsta de 21 de ani, iar nivelul de alcoolemie admis pentru un șofer este stabilit la maximum 0,08 g/100 ml (sau 0,8 g/l). Consumul moderat de alcool, care influențează comportamentul, dar nu duce la starea de intoxicație asociată cu „nivelul legal de beție“, este limitat la 360 ml de bere, 50 ml de vin sau 45 ml de alcool de distilare. La prima abatere, după arest și condamnare, urmează suspendarea permisului de conducere, de obicei pentru șase luni. Cursurile de reeducare obligatorii și munca în folosul comunității pot fi asociate pedepsei de suspendare, care crește pe măsură ce delictul se repetă. La a treia sau a patra condamnare pentru condus sub influența alcoolului, durata suspendării poate ajunge la cinci ani.
Analizator automat de alcool
 
     O largă campanie de combatere a consumului de alcool printre șoferi este susținută în presă, în școli, prin intermediul pliantelor, reclamelor televizate, din care multe sunt plătite chiar de producătorii de băuturi alcoolice. Atunci când sunt organizate petreceri cu băuturi alcoolice, se recomandă desemnarea unui șofer nebăutor.
     S-au format asociații care au acționat pentru eliminarea băutorilor din trafic, precum „Mamele împotriva conducătorilor băutori“ (MADD), „Tații împotriva conducătorilor băutori“ (FADD), „Fundația împotriva conducerii auto sub influența alcoolului“ (DUI Foundation), „Asociația internațională împotriva conducerii băutorilor“ (DDPO), „Elimină băutorii conducători“ (RID-USA) și altele. Efortul acestor organizații a contribuit la reducerea, însă nu la eliminarea fenomenului, pentru simplul motiv că decizia de a nu conduce a fost lăsată la latitudinea celui în cauză. Pentru acești conducători care încalcă legea în mod repetat, amenințarea unor posibile sancțiuni nu lucrează ca un inhibitor și nu îi elimină din circulație. În sprijinul unei eradicări radicale a pericolului public a venit tehnologia, cu inventarea dispozitivului de blocare a pornirii motorului prin determinarea alcoolemiei.
     Șoferii cu condamnări repetate pentru conducere sub influența alcoolului sunt obligați, în toate statele, să instaleze în mașinile lor analizatorul de alcool în aerul expirat, care este conectat la sistemul de aprindere, pe care îl blochează când determinarea arată un nivel critic. În mai multe state, această obligație este introdusă chiar de la prima abatere. De asemenea, pentru șoferii considerați periculoși și cu șanse de recidivă, se cere ca testarea să fie repetată nu numai la pornirea inițială a autovehiculului, dar și la intervale regulate pe durata condusului. Șoferul în cauză este obligat să folosească numai autovehicule echipate cu analizatorul de alcool, sub amenințarea unei pedepse și mai drastice. Instalarea și folosirea analizatorului automat de alcool impune și costuri: taxa de instalare de 85 de dolari, costul aparatului de cca 100 de dolari și costul monitorizării de aproximativ 80 de dolari pe lună.
Analizator de alcool
 
     Sistemul de control al băutorilor, obligatoriu chiar pentru șoferii care comit prima abatere în 23 de state, s-a dovedit mult mai eficient decât legislația care suspendă carnetul de conducere. Conform datelor publicate de MADD în 2013, reducerea arestărilor repetate pentru delictul de a conduce sub influența alcoolului a fost de 70% și mortalitatea prin accidente de acest tip a scăzut cu 20–50% în statele analizate. Aceste date încurajează folosirea pe scară largă a sistemului, ca metodă eficace de prevenție și ca instrument de descurajare a infracțiunii de conducere în stare de ebrietate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe