Newsflash

Contracte colective de muncă în sistemul sanitar

de Alexandru NEAGU - feb. 20 2013
Contracte colective de muncă în sistemul sanitar
   CCM la nivel de grup de unităţi al MS. În Monitorul Oficial partea a V-a, nr. 6 din 11 de­cembrie 2012, a fost publicat Contractul colectiv de muncă nr. 59.382 din 3 decembrie 2012, la nivel de grup de unităţi al Ministerului Sănătăţii şi unităţilor din subordine pe anul 2012, aşa cum acesta a fost înregistrat la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, negociat şi încheiat între Ministerul Sănă­tăţii, în calitate de autoritate naţională în domeniul sănătăţii, pe de o parte, şi salariaţii, reprezentaţi prin trei mari organizaţii sindicale – Federaţia Sanitas din România, Federaţia Naţională „Ambulanţa“ din România, Centrala Naţională Sindicală din Sănătate şi Asistenţă Socială CNS San Asist. Deşi poate să pară cel puţin ciudat, datorită procedurilor dificile atât de negociere, cât şi de înregistrare şi publicare, acest contract are valabilitate până la sfârşitul anului 2012, dar, având în vedere clauzele acestuia, „în cazul în care niciuna din părţile semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi nu denunţă unilateral contractul cu 30 de zile înainte de expirarea sa, acesta se prelungeşte tacit cu un an, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare“.
   Având în vedere faptul că acest act juridic are o importanţă deosebită pentru cele 83 de entităţi aflate în subordinea, coordonarea sau autoritatea directă a Ministerului Sănătăţii, începând cu acesta, continuând cu institute şi spitale de profil şi terminând cu cele trei societăţi comerciale la care statul român este acţionar, recomandăm persoa­nelor angajate ale acestora să lectureze integral acest contract colectiv de muncă.
   Ne vom rezuma, în rubrica de faţă, să semnalăm doar unele aspecte deosebite ce ne-au atras atenţia datorită faptului că ele constituie un plus de clarificare şi diferenţiere, mergând până la acordarea unor drepturi suplimentare celor reglementate în alte acte normative.
   Astfel, în contextul în care nu toţi salariaţii din unităţile vizate sunt şi membri de sindicat, în sarcina acelora, în contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate de către sindicate se vor conveni, printr-o clauză expresă, să plătească o contribuţie pentru desfăşurarea negocierilor colective, care să nu fie mai mică de 0,6% din salariu, dar care să nu depăşească valoarea contribuţiei sindicale.
   Fiecare unitate angajatoare va trebui să comunice salariaţilor şi reprezentanţilor sindicatelor din unitatea respectivă posturile disponibile şi condiţiile de ocupare a lor, cu cel puţin 15 zile calendaristice înaintea scoaterii lor la concurs, cu excepţia cazurilor de forţă majoră definite prin lege, iar dacă un salariat şi o persoană din afara unităţii obţin aceleaşi rezultate la concurs, salariatul are prioritate la ocuparea postului.
   În privinţa perioadelor de probă la angajare, se reglementează nulitatea absolută a contractului individual de muncă datorită nerespectării aces­tora, iar pe de altă parte se diferenţiază astfel: • pen­tru medici, farmacişti, biologi, biochimişti, chimişti, profesori CFM, fiziokinetoterapeuţi, asis­tenţi medicali, dentişti, psihologi, logopezi etc. cu studii superioare, superioare de scurtă durată sau postliceale – 20 de zile, dacă au mai fost angajaţi în altă unitate sanitară; 30 de zile, dacă au mai lucrat în profesie, dar nu într-o unitate sanitară; 90 de zile – debut în profesie • pentru alt personal cu pregătire superioară, superioară de scurtă durată sau postliceală – 30 de zile • pentru personalul cu pregătire medie ce urmează să se angajeze în funcţii de execuţie medico-sanitare – surori medi­cale, brancardieri, infirmiere, maseuri, nămolari etc. – 20 de zile • pentru personalul cu pregătire medie ce urmează să se angajeze în funcţii de execuţie, altele decât medico-sanitare – 30 de zile • pentru personalul ce urmează să ocupe posturi de conducere angajate în alte funcţii în unitate – 30 de zile • pentru personalul provenit din altă unitate similară, ce urmează să ocupe posturi de conducere – 45 de zile • pentru personalul provenit din afara sistemului sanitar, ce urmează să ocupe posturi de conducere – 60 de zile • pentru personalul ce urmează să ocupe posturi de conducere la debutul în profesie – 90 de zile.
   În ce priveşte perioada pentru care poate opera suspendarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată, pentru studii sau pentru interese personale, aceasta va putea fi de până la 90 de zile calendaristice pe an pentru situaţii personale sau studiu şi de până la 12 luni pentru angajare în străinătate.
   Plăţile compensatorii, în cazul unor concedieri colective ca urmare a iniţiativei Ministerului Sănătăţii, vor fi de cinci salarii brute lunare pentru cei cu vechime 0–5 ani, 12 salarii brute lunare pentru vechime între cinci şi zece ani şi 24 de salarii brute lunare pentru vechime peste zece ani.
   Tot sub imperiul unor posibile modificări ale sursei şi modului de finanţare, precum şi în cazul externalizării şi privatizării, potrivit legii, pentru unităţi, secţii, ambulatorii de specialitate etc., angajatorul va trebui să prevadă în actele de transfer asigurarea continuităţii pentru minimum cinci ani a contractului individual de muncă al personalului preluat, schimbarea persoanei juridice care angajează nedând dreptul la o salarizare sub nivelul prevăzut de legislaţia în vigoare pentru funcţia şi gradul profesional respective, indiferent de sursa de finanţare.
   În completarea celor reglementare de cadrul nor­mativ general, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, pentru: • căsătoria salariatului – cinci zile • naş­terea – cinci zile • căsătoria unui copil – trei zile • decesul soţului/soţiei, copilului, socrilor şi rudelor de gradul • inclusiv – cinci zile • ziua de naştere a salariatului, la cerere, urmând a se efectua recuperarea zilei libere acordate • ziua de 7 aprilie – Ziua mondială a sănătăţii, cu recuperare într-un interval de 30 de zile lucrătoare.
   Durata concediului de odihnă anual se stabileşte în funcţie de vechimea în muncă, astfel: • pentru o vechime de 0–1 an (neîmplinit la data în­ceperii concediului) – 20 de zile lucrătoare • pentru o vechime de 1–5 ani (neîmpliniţi la data începerii con­cediului) – 22 de zile lucrătoare • pentru o vechime de 5–10 ani (neîmpliniţi la data începerii concediului) – 23 de zile lucrătoare • pentru o vechime de 10–15 ani (neîmpliniţi la data începerii concediului) – 25 de zile lucrătoare • pentru o vechime de 15–20 ani (neîmpliniţi la data începerii concediului) – 28 de zile lucrătoare • pentru o vechime de peste 20 de ani – 30 de zile lucrătoare. De asemenea, în anexele contractului colectiv de muncă sunt: diferenţiate pe categorii de personal şi în funcţie de locul de muncă special numărul suplimentar de zile de concediu de odihnă, dar care nu se cumulează cu cele menţionate mai sus, ci doar se aplică perioada cea mai mare.
   Aşa cum spuneam anterior, având în vedere caracterul limitat al acestei rubrici, îi sfătuim pe toţi salariaţii unităţilor menţionate în anexa contractului colectiv de muncă să lectureze conţinutul întregului document.
   Semnalăm, cu această ocazie, că în decursul anului 2012 a mai fost publicată în Monitorul Oficial partea a V-a, nr. 2 din 20 iulie 2012, Contractul colectiv de muncă nr. 58.692 din 20 iunie 2012 la nivel de grup de unităţi aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti pentru anii 2012–2014, şi în Monitorul Oficial partea a V-a, nr. 4 din 20 iulie 2012, Contractul colectiv de muncă nr. 58.705 din 21 iunie 2012 la nivel de grup de unităţi sanitare spitaliceşti aflate în coordonarea Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş pentru anii 2012–2014.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe