Newsflash

Conducătorii de doctorat

de Alexandru NEAGU - nov. 14 2011
Conducătorii de doctorat
   Regulamentul tezelor de abilitare pentru conducătorii de doctorat. În Monitorul Oficial nr. 755 din 27 octombrie 2011, a fost publicat Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.691/13.10.2011 privind aprobarea Regulamentului de funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în vederea evaluării tezelor de abilitare şi a modelului cererii-tip pentru susţinerea tezei de abilitare.
   Abilitarea reprezintă certificarea calităţii unei persoane de a conduce lucrări de doctorat şi de a ocupa funcţia didactică şi de cercetare de profesor universitar şi constă în redactarea şi susţinerea publică unei teze de abilitare în faţa unei comisii de specialitate numite de CNATDCU şi formată din cel puţin trei persoane care au calitatea de conducător de doctorat, în ţară sau în străinătate, urmată de admiterea tezei şi obţinerea atestatului de abilitare.
   Teza de abilitare demonstrează capacităţile şi performanţele didactice şi de cercetare prin prezentarea în mod documentat a realizărilor profesionale obţinute ulterior conferirii titlului de doctor în ştiinţă, probând originalitatea şi relevanţa contribuţiilor academice, ştiinţifice şi profesionale şi care anticipează o dezvoltare independentă a viitoarei cariere de cercetare şi/sau universitare.
   La baza acestei teze vor putea sta rezultatele ştiinţifice publicate/brevetate anterior depunerii dosarului de abilitare, făcându-se trimitere la respectivele publicaţii, brevete sau realizări, fără a fi obligatorie reproducerea lor, fiind suficientă doar o prezentare succintă, pentru a indica evoluţia şi dezvoltarea carierei academice, ştiinţifice şi profesionale în contextul global al realizărilor ştiinţifice semnificative şi de actualitate din domeniul de specialitate al autorului tezei de abilitare.
   Pot susţine examenul de abilitare numai persoanele care au titlul de doctor în ştiinţă şi care îndeplinesc standardele minimale specific stabilite de CNATDCU.
   Până la data de 26 noiembrie 2011, panelurile pe domenii fundamentale din cadrul CNATDCU, cu consultarea birourilor comisiilor de specialitate ale CNATDCU şi cu sprijinul tehnic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), elaborează ghiduri cu caracter informativ referitoare la realizarea tezei de abilitare care se încadrează în domeniul fiecărei comisii de specialitate. Aceste ghiduri, cu rol metodologic în vederea asigurării standardizării tezelor de abilitare, se vor redacta cel puţin în limbile română şi engleză sau franceză.
   Susţinerea tezei de abilitare se poate realiza în cadrul unei instituţii de învăţământ superior acreditate, clasificată ca universitate de cercetare avansată şi educaţie sau în cadrul anumitor instituţii sau unităţi de cercetare-dezvoltare, numele acestor entităţi fiind publicate şi actualizate periodic pe site-ul web al CNATDCU.
   UEFISCDI va putea impune, prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, unele taxe în vederea acoperirii unor costuri ale procedurii de abilitare, taxe care urmează a fi suportate de instituţia în care activează candidatul la abilitare sau din alte fonduri legal constituite. De asemenea, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) poate sprijini desfăşurarea procedurilor de abilitare prin acordarea de fonduri în bugetul UEFISCDI.
   Acordarea atestatului de abilitare este propusă de CNATDCU şi se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
   Echivalarea calităţii de conducător de doctorat în România. Prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.690/13.10.2011 publicat în M. Of. nr.750 din 25 octombrie 2011, a fost aprobată Metodologia privind dobândirea automată a calităţii de conducător de doctorat în România pentru persoanele care au obţinut această calitate în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi Confederaţia Elveţiană.
   Dosarul pentru dobândirea automată a calităţii de conducător de doctorat se depune de candidat la registratura MECTS şi trebuie să conţină: • cerere din partea candidatului către MECTS, prin care se solicită recunoaşterea automată a calităţii de conducător de doctorat, într-un anumit domeniu de studii universitare de doctorat • actul de identitate, în copie • adeverinţă care să certifice calitatea de conducător de doctorat, emisă de autoritatea guvernamentală sau de instituţia de învăţământ superior/cercetare-dezvoltare din statul membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European şi Confederaţia Elveţiană, în original sau în copie legalizată şi cu traducere legalizată • diploma de doctor obţinută în străinătate, în copie şi traducere, sau diploma de doctor obţinută în România, în copie • curriculum vitae al candidatului • lista de lucrări ale candidatului.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe