Newsflash

Condiţii pentru succesul unui program de radioterapie

Condiţii pentru succesul unui program de radioterapie
După anunţul Ministerului Sănătăţii de înfiinţare a unui subprogram de radioterapie distinct, în cadrul programului naţional de oncologie, două articole din „Viaţa medicală“ au analizat situaţia radioterapiei din România în contextul estimărilor şi cerinţelor la nivel european publicate recent în European Journal of Cancer din 2014 şi a informaţiilor din Lancet Oncology apărute acum doi ani. Am reţinut două concluzii extrem de importante: 1. aproape trei sferturi (72%) din nevoile de radioterapie ale pacienţilor români nu sunt acoperite şi 2. estimările pentru anul 2020 subliniază numărul foarte mare al necesarului suplimentar de aparate de radioterapie (a), medici cu specialitatea de radioterapie (radiooncologie) (b), fizicieni cu specialitatea fizică medicală–radioterapie (c) şi tehnicieni de radioterapie (d). În România sunt anual 76.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate. Iar radioterapia este metoda cea mai ieftină şi eficientă în tratamentul complex al cancerului.
Situaţia este produsă de îmbătrânirea populaţiei, creşterea incidenţei cancerului şi lipsa unor programe de educaţie şi preventive ale bolii canceroase (fumat, consum de alcool şi nutriţie deficitară). Considerând standardul atins în unele ţări europene de a avea cinci acceleratoare la un milion de locuitori, în România sunt actualmente 1,3 acceleratoare la dispoziţia centrelor.  Situaţia este extrem de alarmantă, cunoscută de 25 de ani dar nerezolvată. Trebuie menţionat că doar acceleratoarele, ca orice alt aparat medical, nu pot trata pacienţii. În plus este nevoie de un personal medical specializat care să poată duce responsabilitatea aplicării unui tratament radiologic de calitate.
Să rezumăm pe scurt datele concrete pentru că situaţia este extrem de îngrijorătoare:
1. Aparatele actuale sunt învechite şi numărul lor este insuficient. În România ar trebui să funcţioneze cel puţin 120 de acceleratoare lineare.
2. Personalul medical este extrem de redus. Există 59 de medici de radioterapie, necesarul fiind de cel puţin 300. Există doar 10 fizicieni medicali experţi cu specialitatea în radioterapie, necesarul fiind de 120. Tehnicieni de radioterapie nu se pot forma decât la locul de muncă, standardul de funcţionare fiind de trei tehnicieni la un accelerator.
3. Niciuna din secţiile existente de cobaltoterapie nu poate fi transformată într-o secţie modernă de radioterapie deoarece, astăzi, cerinţele fluxului pacientului sunt cu totul diferite de situaţia de acum 20 de ani.
Nu doresc să intru în amănuntele legate de fiecare centru de radioterapie existent în România deoarece faptele au fost descrise şi remediile au fost semnalate de cei răspunzători. Ce ştim foarte bine este efortul mare (financiar) şi în ce interval de timp (ani) au fost achiziţionate aparate moderne de radioterapie în centrele de stat cele mai bine dotate precum IOCN, IOB, Spitalul Colţea din Bucureşti, Spitalul Militar din Bucureşti, Spitalul Judeţean din Oradea, centrul Oncologic din Timişoara şi din Craiova. În multe din centrele Ministerului Sănătăţii mai funcţionează aparate vechi de cobalt şi de raze X, care nu mai au voie să fie folosite (cel puţin din punctul de vedere al eticii medicale), deoarece o vindecare cu ele nu este posibilă şi efectele secundare sunt majore (vătămare corporală).
Au apărut şi centrele private (GRAL Bucureşti, AMETHYST Bucureşti şi Cluj, ONCOCARD Braşov şi mai recent Centrul NEOLIFE din Bucureşti şi Polisano din Sibiu) şi sunt funcţionale asigurând un tratament de radioterapie cu tehnici moderne ca şi IMRT (radioterapie cu intensitate modulate). Numai trei centre dintre acestea oferă pacienţilor un tratament cu tehnici avansate: Centrul Amethyst din Bucureşti oferă tuturor pacienţilor un tratament cu  tehnica VMAT (volume modulated arc therapy), centru NEOLIFE tehnica Rapid ARC şi centrul Polisano de la Sibiu are în dotare un aparat de radioterapie TOMOTHERAPY ce aplică o tehnică IMRT. Nu trebuie uitat faptul că, sub presiunea factorilor economici, doi dintre investorii în domeniul privat au decis să-şi curme viaţa, chiar dacă motivele au fost diferite.
O radioterapie în sectorul privat poate funcţiona doar dacă există un sistem de asigurare de sănătate ce poate susţine un asemenea proiect. Costurile din radioterapie trebuie bine evaluate şi rambursate la timp pentru a asigura funcţionarea fără întreruperi a acestor unităţi de înaltă tehnologie şi cu maximă responsabilitate.
Situaţia actuală de rambursare a radioterapiei efectuată cu tehnica IMRT (VMAT, Rapid Arc sau Tomoterapia) este sub cel al cheltuielilor şi nu mai poate continua mult timp. Coplata era o modalitate de completare a costurilor serviciilor necesare în efectuarea tratamentului radiologic. Pentru exemplificare, în figura alăturată este exemplificată schema de funcţionare a Centrului de radioterapie Amethyst Otopeni. Această schemă de funcţionare ar trebui să existe în fiecare din centrele preconizate a fi iniţiate prin programul actual.
Din toate etapele pregătirii unui tratament radiologic doar aplicarea radioterapiei (penultima din cele nouă prestaţii distincte) şi anume aplicarea zilnică a planului de iradiere (durata 12–15 minute ce include localizarea isocentrului de iradiere prin control imagistic şi controlul calităţii fiecărei şedinţe precum şi  iradierea propriu-zisă ce durează şi până la două minute) este achitată în acei 640 de lei. Restul de opt prestaţii nu sunt considerate: opt examinări incluzând prima prezentare şi ultima examinare la sfârşitul tratamentului, precum şi examinările săptămânale sau cele necesitate de starea pacientului în timpul perioadei în care urmează radioterapia. De asemenea, examinarea CT necesară efectuării delimitării volumului tumoral şi al organelor de risc ce trebuie protejate şi efectuarea planului de iradiere în sine (procese efectuate de medic, fizician şi tehnician şi care pot dura în totalitate chiar ore) nu sunt achitate. Nu este inclus în costuri nici timpul de desfăşurare a aşa-zisei comisii de oncologie în care fiecare pacient este discutat şi analizat în parte şi se acceptă o indicaţie terapeutică ce va fi şi aplicată (proces ce poate dura pâna la 15–20 de minute pentru fiecare pacient) şi care pe zi necesită între o oră sau mai multe ore în care sunt implicaţi toţi medicii specialişti (radioterapeut, imagist, oncolog, chirurg, nutriţionist, psiholog).
În România există în prezent prea puţini specialişti în acest domeniu, care în plus nu au unde să fie formaţi şi nu pot fi plătiţi conform unor standarde europene. Rezultatul se vede: la ora actuală sunt mulţi specialişti români activi în centre de renume din străinate şi exodul va continua. În anul 2008 existau în România o sută de medici specialişti în radioterapie, număr care azi este redus la 59. Oferirea unui viitor profesional pentru ei şi familiile lor este singurul remediu ce poate salva situaţia actuală.
Pentru ca programul actual propus de autorităţi să aibă efecte benefice este nevoie în primul rând de elaborarea unui concept bine fondat. Trebuie găsite medicul şi echipa (fizicieni, tehnicieni) care vor fi responsabile atât financiar, cât şi legal de succesul investiţiei. Doar aşa vom fi siguri că o astfel de investiţie, de până la 5–10 milioane de euro în fiecare centru de radioterapie, va avea succes. Căci un astfel de centru trebuie să ofere încredere pacientului, act terapeutic de calitate, responsabilitate, vindecare şi alinare.
 
 
Nota redacţiei: Precizăm că profesorul Christian Chiricuţă este directorul medical al Centrului de radioterapie Amethyst din Otopeni. Responsabilitatea pentru opiniile exprimate îi revine exclusiv autorului

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe