Newsflash

Comori încă neștiute

de Dr. Raluca Teodora TATAR - sept. 17 2015
Comori încă neștiute
     În inima județului Harghita, la 6 km nord de Gheorgheni, se află o localitate mică, dar înzestrată de istorie: Lăzarea. Mânată de dorința de a-i cunoaște împrejurimile – dintotdeauna mi-au plăcut escapadele, și am căutat, aflându-mă într-un loc, să îi cunosc și împrejurimile –, mare mi-a fost surpriza și bucuria și de data aceasta. Într-o zonă cu relief premontan domol, vegetație abundentă și atmosferă de calm, ajungi în fața unui castel cu o arhitectură aparte, ce nu seamănă cu nimic din ceea ce se poate vedea de obicei la noi, în ciuda faptului că încă mai are nevoie de lucrări de restaurare. Cămin al familiei secuiești Lázár, înnobilată în secolul al XV-lea, castelul a ajuns la forma actuală, dominată de elemente arhitectonice și decorative renascentiste, după reamenajarea din 1642, clădirile adiacente și turnurile păstrând și unele din elementele romanice și mai ales gotice inițiale.
     Castelul, care a suferit numeroase prejudicii și reconstrucții de-a lungul timpului, a reușit să își păstreze spiritul viu, astfel încât și astăzi are o misiune nobilă: este centru de cultură și artă, găzduind tabere de creație artistică și păstrând unele dintre lucrările celor care s-au bucurat de ospitalitatea sa.
     Ceva mai sus, pe deal (localnicii îi zic muntele Szármány, deși nu ajunge la 1.000 m altitudine), se află mănăstirea călugărilor franciscani, construită în stil baroc. Originile sale se leagă tot de istoria familiei Lázár, care a construit inițial o serie de capele, transformate ulterior în mănăstire, în secolul al XVII-lea, într-o formă apropiată de ceea ce vedem astăzi.
     Mănăstirea a căzut, în timp, pradă focului și cutremurelor, dar a reușit să își continue existența, atât în plan fizic, cât și spiritual, căci și viața monahală, întreruptă în anul 1951, a fost încetul cu încetul reluată. Imaginile alăturate sunt o dovadă a faptului că încă avem multe bijuterii de descoperit aici, la noi acasă.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor și simpatizanților ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesați de această artă și de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe