Newsflash

CMMB şi educaţia medicală continuă

CMMB şi educaţia medicală continuă
Importanţa educaţiei medicale continue (EMC) şi a dezvoltării profesionale continue (DPC) este evidenţa per se pentru medici. Odată cu viteza progresului medical devine presantă şi nevoia actualizării permanente a cunoştinţelor. Se apreciază că circa jumătate din cunoştinţele medicale la un moment dat vor fi perimate în decurs de cinci ani. Educaţia medicală continuă (EMC) începe de fapt din prima zi de şcoală medicală, dar cea mai lungă perioadă a carierei urmează specializării.
În ultimii 20 de ani au fost elaborate mai multe documente care stau la baza organizării activităţilor de EMC, creditării, uniformizării, recunoaşterii şi transferului de credite între statele europene: Carta EMC pentru specialiştii UE (1994); Criteriile pentru acreditarea internaţională a EMC (1999); Declaraţia de la Basel privind dezvoltarea profesională continuă (2001); Declaraţia de la Budapesta privind asigurarea calităţii îngrijirilor medicale (2006). Mesajul-cheie al acestor documente este că EMC–DPC reprezintă o obligaţie morală şi etică a doctorilor.
În februarie 2014, la Bruxelles, a avut loc a doua conferinţă dedicată EMC a Uniunii europene a medicilor specialişti, un eveniment mult aşteptat. Din datele prezentate reţinem studiul privind profilul EMC–DPC în 29 de ţări europene, în 21 dintre acestea EMC fiind obligatorie (profesional sau legal). Intervalul de reavizare (reacreditare) variază între trei şi şapte ani, cu un minimum de 40 de credite EMC de realizat anual. În 12 ţări se impune ca EMC să fie preponderent în sfera specialităţii practicate. UE nu a impus un sistem obligatoriu de EMC–DPC la nivel european, deşi multe state membre au creat sisteme locale obligatorii.
Bucureştiul, ca orice capitală europeană, are un statut privilegiat privind prezenţa universităţilor de medicină şi farmacie, a spitalelor şi clinicilor multidisciplinare, precum şi a celui mai mare corp medical din ţară. Majoritatea societăţilor de specialitate îşi au şi ele sediul aici. EMC în Bucureşti este evident accesibilă, existând un circuit permanent al manifestărilor care se desfăşoară, unele de tradiţie, altele noi.
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), prin Departamentul Profesional ştiinţific, s-a implicat permanent, colaborând la organizarea de manifestări de EMC. Din anul 2000, cu sprijinul unor organizatori de târguri expoziţionale tematice s-au desfăşurat anual cicluri de cursuri şi conferinţe la care au participat peste 3.000 de medici. Un caracter aparte al manifestărilor organizate de CMMB este gratuitatea participării. Din 2013, colegiul medicilor bucureşteni organizează propria conferinţă anuală, cu durata de două zile, găzduită de UMF „Carol Davila“. Anul acesta, conferinţa va avea loc între 20 şi 21 februarie, ocazie ce a prilejuit şi acordarea diplomelor de excelenţă pentru activitatea medicală, ca un simbol certificat al recunoştinţei pentru figuri exemplare ale corpului medical. Programul va fi unul activ şi interactiv, cu multe sesiuni de prezentări de cazuri cu patologie interdisciplinară, din toate specialităţile medicale şi chirurgicale.
Programul detaliat poate fi consultat pe site-ul oficial al CMMB, iar înscrierile se pot face telefonic sau la sediul CMMB.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe