Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Clipitul şi atenţia

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN miercuri, 16 ianuarie 2013
 O echipă de cercetători japonezi pare să fi descoperit de ce oamenii clipesc o dată la câteva secunde, mult mai des decât ar fi nevoie pentru lubrifierea ochilor: studiul lor, recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences a concluzionat că clipirile spontane ar putea fi implicate activ în decuplarea atenţiei. Autorii au folosit IRM funcţional pentru examinarea activităţii cerebrale a zece subiecţi în timp ce aceştia urmăreau fragmente video dintr-un serial de comedie şi au descoperit că clipirile spontane sunt asociate cu inhibarea reţelei atenţionale dorsale, care mediază alocarea atenţiei, concomitent cu activarea reţelei implicite, care o contracarează pe prima şi are rol în introspecţie. Întreruperile din cursul vizionărilor nu au provocat activarea tranzitorie a reţelei implicite, sugerând deci că aceasta este declanşată de clipit, nu de întreruperea stimulului vizual.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.