Newsflash

Citatele şi rolul lor în cultura generală

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mar. 13 2014
Citatele şi rolul lor în cultura generală
   Noţiunea de citat e disputată în literatură. Unii consideră copierea unor fraze rostite sau scrise de o personalitate celebră o cale simplă de a transmite gânduri şi mesaje inteligente, care nu şi-au pierdut valoarea de-a lungul vremii. Dar, pentru alţii, citatele sunt o formă ieftină de a-ţi afişa erudiţia de comics, cultura de duzină, încercarea de a rezuma în câteva cuvinte o creaţie intelectuală a unui om care merită a fi citit şi nu citat.
 

Prof. dr. Gabriel M. Gurman este absolvent al Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, promoţia 1961. S-a dedicat încă din facultate specialităţii de medic anestezist-reanimator. Internatul preclinic la spitalele Brâncovenesc şi Panduri a fost urmat de o perioadă de nouă ani de cercetător prin concurs la Institutul Oncologic Bucureşti.
A emigrat în Israel în 1972 şi a funcţionat ca medic specialist ATI în spitale din Haifa, întemeind prima unitate de terapie intensivă din Spitalul universitar Rothschild. În 1986, a fost transferat la spitalul universitar Soroka, aparţinând Facultăţii de Ştiinţe Medicale a Universităţii Ben Gurion din Beer Sheva, unde a funcţionat până la pensionare (2005), în calitate de director al diviziei de anestezie-terapie intensivă şi profesor.
A publicat peste 110 articole în presa medicală din diverse ţări, printre care SUA, Franţa, Germania, Israel şi România. Este autorul a două manuale de ATI (în ebraică) şi a două volume bilingve (ebraică-engleză) dedicate istoriei anesteziei israeliene şi modelului de educaţie a rezidentului în această specialitate. De asemenea, a publicat peste zece capitole în manuale de specialitate (toate în limba engleză). A înfiinţat (2006) Şcoala internaţională de instructori în anestezie (ISIA) pe care, până în anul 2012, au absolvit-o 60 de medici specialişti din nouă ţări europene.
Din 1997, s-a dedicat şi literaturii beletristice, publicând în română şi ebraică zece volume, schiţe şi romane, majoritatea semnate cu pseudonimul literar Gabriel Ben Meron.
Actualmente funcţionează la Spitalul Universitar Mayanei HaYeshua din Bnei Brak, Israel, în calitate de director al departamentului de ATI.
Este preşedintele Societăţii Europene de Tehnologie şi Computerizare în Anestezie şi Terapie Intensivă (ESCTAIC) şi redactorul şef al buletinului Societăţii Europene de Anestezie (ESA). De ani de zile, este corespondentul săptămânalului „Viaţa medicală“, publicând periodic recenzii ale unor articole din presa medicală israeliană. În 2013, a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Sanitar“ în grad de Comandor.
 
 
   Pentru autorul rândurilor de faţă, Citatul e invitaţia la o lectură mai atentă, mai profundă a celor scrise de autorul acelei scurte fraze, o fereastră ce trebuie deschisă cu forţa pe care ţi-o dă curiozitatea de a-ţi lărgi cunoştinţele şi de a afla mai multe despre mai mult.
   În plus, citatul ar trebui să aibă menirea unei inspiraţii intelectuale, un început de gând filozofic, pe care ţi-l făureşti prin aprofundarea unei expresii produse de o minte ascuţită, ce supravieţuieşte mult după ce autorul a dispărut din rândurile celor vii.
   Cu aceste gânduri, deschidem o nouă rubrică în „Viaţa medicală“, „Esenţe tari“, cu speranţa că cititorul va găsi în materialul publicat aici o sursă de inspiraţie şi chiar plăcerea de a continua o gândire prolifică, cea a autorului citat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe