Newsflash

Ceva e putred

de Prof. dr. Peter MANU - oct. 11 2013
Ceva e putred

Pachetul de bază a fost un eşec pentru toţi miniştrii sănătăţii de până acum, cu toate că sistemul românesc de sănătate şi sistemul de asigurări aveau nevoie de definirea serviciilor disponibile pentru toată lumea, pentru a putea funcţiona corect. Iată că, într-un final, acest pachet de bază va fi anunţat şi supus dezbaterii publice. Credeţi că sistemul românesc de sănătate va funcţiona, de acum, fără sincope? (Dr. A. M.)

 

   Când scriu aceste rânduri, la 28 septembrie, descrierea pachetului de bază nu a fost încă publicată. Tot ce am putut afla este felul în care Eugen Nicolăescu foloseşte „limbajul dublu“, care este piatra de temelie a discursului guvernamental din România.
   Aflat la Sighişoara acum câteva săptămâni, distinsul om politic şi economist şi-a asigurat audienţa că pachetul de bază conţine „servicii de prevenţie, servicii de urgenţă, serviciile oferite de medicul de familie, servicii la nivel de ambulatoriu şi spital“. Separat, ministrul dezvăluia: „aştept propuneri dacă să includem şi programele naţionale sau pe acestea să le urmărim separat“. Nu rezulta cine ar fi trebuit să facă acele propuneri, dar ne este imposibil să credem că îngrijirea bolnavilor cu diabet, cancer şi alte boli cu potenţial catastrofic nu va face parte din acest pachet. Pentru Nicolăescu, de „aceste servicii medicale esenţiale“ vor beneficia toţi cetăţenii români, „indiferent că sunt asiguraţi sau neasiguraţi, aşa cum prevede Constituţia. (...) În pachet nu vor fi incluse servicii care nu sunt dovedite a avea un beneficiu“, adică „nu ceea ce ni se pare, nu ceea ce credem, nu ceea ce am vrea, ci ceea ce este cu adevărat bazat pe dovezi“.
   Un proiect ireproşabil din toate punctele de vedere, nu? Şi totuşi, ministrul oftează din greu şi ne spune „numai atât putem să dăm cetăţenilor români care au dreptul la pachetul de bază“, pentru a încheia, lamentându-se, că „e cumplit de grea decizia“. Ce înseamnă „numai atât“ când e vorba de medicina bazată pe dovezi aplicată prevenţiei, urgenţelor, îngrijirii în spitale şi în ambulatoriu? Şi de ce este „cumplit de greu“ să iei o decizie în urma căreia se va face exact ce trebuie, potrivit planului pe care îl propui?
  Something is rotten in the state of Denmark spune Marcellus, în primul act al piesei. Heaven will direct it, răspunde Horatio, laconic şi just. Ceva e putred şi în ce ne spune Nicolăescu. Impresia mea este că pachetul de bază va reduce gama serviciilor medicale plătite din impozitele celor care muncesc în România şi că, într-adevăr, numai Cerul va rămâne speranţa celor nedreptăţiţi. Până la urmă, trebuie să avem curajul să vorbim despre cei care suferă consecinţele inegalităţii, pentru că pachetul de bază va fi suplimentat prin asigurări private numai în cazul celor care îşi vor permite să le şi cumpere.
   Putem vorbi despre cei săraci invocându-l pe Hristos sau întorcându-ne la idealul Revoluţiei Franceze, aşa cum a fost formulat de Maximilien de Robespierre în 1790: Libertate, Egalitate, Fraternitate sau Moartea. În postcomunism, românii se bucură de libertatea de a munci sau a nu munci, de a cerşi, de a pleca unde văd cu ochii, de a fi intoxicaţi cu vin adulterat, muzică proastă şi discursuri aşijderea, de a vota la butoane politicieni incompetenţi şi corupţi. Egalitatea lor este strict orwelliană, unii – puţini şi invidiaţi – fiind clar mai egali decât toţi ceilalţi. Fraternitatea, dintotdeauna un concept de sorginte creştină, e pe cale de dispariţie în ţara în care Biserica înseamnă mai mult privilegii şi putere lumească decât umilinţă şi iubire faţă de aproapele nostru. Aşa că rămâne doar Moartea, în spitale care nu vor avea medici, pentru o mulţime de oameni rămaşi fără speranţă. Şi Cerul, milostiv şi cald, care ne acceptă pe toţi, aşa cum suntem, cu nesfârşită dragoste.

 

Aequanimitas este titlul unui discurs rostit în 1889 de Sir William Osler, părinte-fondator al medicinii interne în America de Nord; semnifică virtutea de a accepta lucrurile aşa cum sunt.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe