Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Cel mai avansat braţ protetic

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN joi, 27 decembrie 2012

   O echipă de cercetători şi clinicieni de la Universitatea Pittsburgh au dezvoltat un braţ protetic robotic controlat de gânduri la o femeie tetraplegică, permiţând un grad de cotrol şi libertate de mişcare fără precedent. Conform studiului publicat în revista Lancet, în februarie a.c. doi microelectrozi au fost implantaţi în cortexul motor stâng al unei paciente de 52 de ani, diagnosticate de peste un deceniu cu degenerescenţă spinocerebeloasă. Micro­electro­zii din cortexul motor au fost conectaţi la un braţ robotic cu mişcări articulare comparabile cu cele naturale. Deşi a fost nevoie de 14 săptămâni de antrenament pentru a stăpâni dispozitivul, pacienta a putut mişca mâna fără ajutor din a doua zi de încercări, la două săptămâni după implantare. Adaptarea foarte rapidă se datorează parţial unei modalităţi inovative de conectare a creierului la membrul protetic. Antrenamentul a făcut ca pacienta să realizeze sarcinile propuse cu o rată de succes de până la 91,6% şi cu peste 30 de secunde mai rapid decât la început. Cercetătorii au aplicat pentru prima dată testele-standard folosite de regulă pentru evaluarea funcţiei braţului după evenimente precum accidentul vascular cerebral, pentru a demonstra că îmbunătăţirea obţinută este semnificativă clinic. Potrivit autorilor, următorii paşi în îmbunătăţirea protezei controlate prin gând ar fi incorporarea de elemente senzoriale şi a tehnologiei wireless.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.