Newsflash

Cea mai costisitoare catastrofă

de Dr. Martin S. MARTIN - sept. 22 2017
Cea mai costisitoare catastrofă
     Mai mult decât Europa, continentul nord-american înregistrează frecvent catastrofe naturale de mari proporții, cum sunt uraganele, tornadele, inundațiile, incendiile, cutremurele sau secetele, adesea soldate cu victime și pierderi materiale. Cele mai expuse regiuni par să fie California, coasta de est și Florida – zone foarte populate și cu un intens turism pe toată durata anului.
     Printre cauzele majore ale acestor dezastre se numără regiunile seismice, curenții de aer atlantici, dispunerea structurilor de relief care facilitează o circulație rapidă de mari mase de aer și poziționarea lângă golful Mexic – un adevărat cazan în care se produc uriașe volume de aer supraîncălzit și umed. Acestea sunt atrase de zonele nordice mai reci și invadează teritoriul american de la sud la nord.
     Recentul uragan Harvey (sosit în sudul Statelor Unite pe 25 august), a fost încadrat în categoria trei în funcție de intensitatea vântului, care a atins 179–208 km/oră.  Totuși, acesta nu ar fi fost atât de distrugător dacă nu s-ar fi întrunit două condiții neobișnuite: o mare încărcare cu vapori de apă și un front atmosferic care i s-a opus chiar la intrarea lui pe țărm. Astfel, uraganul a stagnat deasupra coastei de sud a Texasului pentru mai bine de 48 de ore, descărcând uriașe cantități de precipitații.
     În zona orașului Houston au căzut 132 de centimetri de precipitații. Volumul total al apei descărcate de ploi peste statele Texas și Louisiana de uraganul Harvey a fost de 103 trilioane de litri de apă, cea mai mare cantitate de precipitații înregistrată în istoria țării. Se înțelege că pământul nu a putut absorbi un volum atât de mare de apă, producându-se inundații devastatoare.
     Până în prezent s-au pierdut 47 de vieți omenești, iar pagubele materiale sunt exorbitante și refacerea va cere un timp foarte lung. Se apreciază că multe dintre casele distruse (la data de 6 septembrie fuseseră identificate peste 200.000 de case distruse) nu vor putea fi niciodată refăcute. Multe străzi, cartiere și autostrăzi sunt încă inundate, traficul este foarte dificil și accesul la multe zone nu este încă posibil. O altă problemă este contactul cu apa reziduală – foarte periculos pentru localnici și salvatori, din cauza masivei contaminări bacteriene.
     După prima săptămână a lunii septembrie, 40.000 de oameni sunt încă în adăposturi publice. Alte câteva mii de oameni din orașele Houston și Beaumont, rămași fără adăpost, au fost transferați în alte orașe din Texas și Louisiana. S-au înregistrat peste 600.000 de cereri pentru despăgubiri și ajutor financiar.
     O primă estimare a costului total al pagubelor uraganului Harvey este de 190 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 1% din produsul național brut al SUA pe un an. Cifra a fost comunicată la sfârșitul lunii august 2017 în USA Today. Cele mai mari două uragane precedente – Katrina în anul 2005 și Sandy în 2012 –, au costat 160 de miliarde și respectiv 70 de miliarde de dolari.
     Impactul economic al ultimului uragan cuprinde, la prima vedere, distrugerea proprietăților (peste 200.000 de case, numeroase ambarcațiuni și peste un milion de autoturisme) și a elementelor de infrastructură: drumuri, căi ferate, poduri, sisteme de canalizare, porturi, spații de distracții, instituții, unitățile comerciale. Acestora li se adaugă culturile agricole, fermele piscicole, utilajele, silozurile și sistemele de irigație.
     Industria și mai ales industria petrolieră din Houston, Galveston și sudul Texasului a suferit mari pierderi rezultate din distrugeri și din suspendarea producției. În doar câteva zile, prețul benzinei a crescut cu 50 de cenți pe galon în toate statele americane. Rafinăriile de mare capacitate nu au reintrat în funcțiune, nici transporturile navale nu au fost reluate. Primele transporturi care și-au reluat activitatea integral au fost cele aeriene, cu redeschiderea tuturor aeroporturilor la doar două zile de la încetarea furtunii.
     Statul Texas a fost declarat zonă de urgență din primele ore și autoritățile federale și ale statului au deplasat oamenii și resurse financiare în zona sinistrată. La fel, societățile de asigurări au deschis birouri în cartierele cele mai afectate și prelucrează cererile de ajutor non-stop.
     În prezent, operațiunile de salvare sunt aproape terminate. Au participat forțele de primă intervenție, mulți voluntari locali și din statele învecinate, garda națională a statului Texas și sute de organizații de caritate. În toată țara se desfășoară colecții de fonduri prin voluntari, școli, biserici, diverse companii și grupuri de artiști.
    Cele mai optimiste estimări pentru refacere dau termene de la câteva săptămâni la câteva luni, dar sunt și alte păreri care nu întrevăd posibilitatea de a reface tot ce a fost distrus și de a reveni la o activitate normală în mai puțin de un an.
    De două zile, o altă furtună a luat naștere din zona tropicelor atlantice, fiind botezată cu numele de Irma. Uraganul a trecut deja peste mai multe din insulele Caraibe cu intensitate maximă (vânturi susținute cu viteză mai mare de 253 kilometri pe oră) și își continuă drumul spre coasta de nord a Cubei. De acolo se prevede că furtuna va lovi sudul Floridei, posibil și coasta de est a Statelor Unite.
     Nu se știe cu ce viteză se va năpusti uraganul Irma asupra coastei americane, dar – dacă va rămâne furtună de gradul 5 – va fi cel mai puternic uragan care a lovit vreodată America. Și este posibil ca Irma să-l detroneze pe Harvey în domeniul distrugerilor și pierderilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe