Newsflash

Catastrofarea la români: încă un „dezastru“

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - oct. 2 2015
Catastrofarea la români: încă un „dezastru“
     Dezastru, șoc, groază, halucinant, incredibil. Acestea sunt cuvintele cu care ne întâlnim zilnic pe canalele de știri. Acest mod alarmist de exprimare, pe care nu-mi amintesc să îl fi întâlnit la bunicii mei, care au trecut totuși prin două războaie mondiale, se prelinge insidios și inevitabil în noi, modulându-ne gândirea, exprimarea și comportamentul. La bolnavi, acest mod de a percepe realitatea este și mai pregnant. Nu este de mirare că într-un studiu multicentric transcultural (mai corect spus, „cross-cultural“) la care am participat, românii cu intestin iritabil aveau cele mai mari scoruri de catastrofare, tot atât de mult cât chinezii, dar mai puțin decât americanii din SUA, mexicanii, italienii, iranienii, indienii (Gerson et al., Neurogastroenterol Motil 2015). Un studiu comparativ privind pacienți cu intestin iritabil din Cluj și din sudul Italiei confirmă faptul că românii stau mai prost nu doar la catastrofare, ci și la alți factori psihosociali. Suntem nefericiți, anxioși, fobici, agresivi, pesimiști.
     Așa se explică de ce principiul „cu cât mai rău, cu atât mai bine“ este împărtășit nu doar de românii adaptați continuu la condițiile vitrege de viață, ci și de români din diaspora sau repatriați, care se simt îndreptățiți să fie critici cu realitatea lăsată de bunăvoie în urmă. Un fel de indignare combinată cu masochism ne definește modul de a percepe realitatea din jur.
     Aceste reflecții mi-au fost provocate de lectura unui articol din „Viața medicală“ – „Dezastrul arhitectonic din clinicile universitare clujene“, de prof. dr. Ion-Christian Chiricuță. Într-un text liric și indignat, cu multe imagini inserate printr-o tactică sofistă, autorul deplânge situația arhitectonică a clădirilor Spitalului Clinic Județean din Cluj-Napoca. Lucrez de opt ani la acest spital, de care mă simt atașat, de aceea am fost interesat de ceea ce scrie profesorul Chiricuță Jr. Pe lângă observații judicioase se strecoară și afirmații nedrepte, ceea ce m-a determinat să îmi întrerup alte activități spre a da o replică acestui articol.
     Distinsul autor deplânge starea actuală a clădirilor și a parcului dintre pavilioane, juxtapunând spre dovadă fotografii antebelice și fotografii actuale. Apoi reproșează actualilor șefi de clinică neglijența și nepăsarea care a condus la această stare. Nici eu nu sunt fericit cu starea clădirilor și a sitului arhitectonic al clinicilor universitare, în prezent Spitalul Clinic Județean de Urgență. Clădirile datează de pe vremea Imperiului Austro-Ungar și seamănă mult cu clinicile de la Szeged (acestea au și avantajul Tisei, care curge pe alături). Dar situl arhitectonic clujean, foarte bine descris de Gheorghe Vais în cartea sa: „Arhitectura clinicilor universitare din Cluj 1886–1903“ a fost mutilat nu acum, ci în anii ʼ90, odată cu construirea unei unități de primire a urgențelor chiar în mijlocul sitului. Ceea ce ar fi putut să devină un frumos parc pentru pacienți și studenți s-a transformat într-un spațiu supraconcentrat de oameni și vehicule. A contrapune această situație cu cea de acum o sută de ani, când nici nu prea existau mașini, este neproductivă și reprezintă un sofism. În loc să se construiască demult promisul spital de urgențe, s-a preferat cârpirea unei unități de primire a urgenței, așa cum omul sărac, neputând să își cumpere o locuință mai mare, se mulțumește să își închidă balconul cu geamlâc.
     Spitalul nostru este printre cele mai mari din țară și multă vreme a avut însemnate datorii. Fațadele lasă de dorit, ca și asfaltul dintre pavilioane, dar interioarele sunt aproape peste tot renovate, prin diligența șefilor de secție și a echipelor manageriale. Acuzația adresată lor, că „se face puțin“ mi se pare de aceea nedreaptă.
Spitalul din Augsburg (oraș de dimensiunea Clujului): aici mașinile nu stau între clădiri, dar sunt și alte diferențe față de un spital pavilionar vechi de aproape 130 de ani
 
     Dar cea mai injustă este descrierea amfiteatrului Clinicii Medicale II (într-o superbă clădire art deco) ca o ruină, unde ar trebui pus din nou portretul lui Ceaușescu. Predau în acel amfiteatru săptămânal și afirm că imaginea prezentată de profesorul Chiricuță nu mai corespunde de mult. Amfiteatrul a fost renovat cu peste doi ani în urmă. Autorul a scris emoțional, dar fără să se mai documenteze. Această referire injustă la amfiteatrul Medicalei II m-a decis de fapt să scriu aceste rânduri: nu e corect să perpetuăm inexactitățile scrise de cei care „catastrofează“. Aș menționa că între timp mediul universitar beneficiază de alte spații de învățământ moderne și noi, amfiteatrul Medicalei II nemaifiind principalul amfiteatru al Facultății de Medicină, ca pe vremea studenției mele și a profesorului Chiricuță.
     Problemele sesizate vor fi reglate doar odată cu mutarea spitalului de urgență în altă clădire, prevăzută, ca în Occident, cu largi spații de parcare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe