Newsflash

Casele minuscule

de Dr. Martin S. MARTIN - sept. 25 2015
Casele minuscule
     Pe lângă alte trăsături specifice generației milenariștilor, adică a acelora născuți în perioada 1981–2000 și care au atins maturitatea în prima parte a secolului XXI, există și acea oroare pentru obligații, în primul rând financiare, dar și pentru orice fel de constrângeri ori angajamente care le pot limita independența. Majoritatea celor aparținând acestei generații nu își cumpără automobile, ci le obțin prin contracte de leasing, nu fac împrumuturi de lungă durată și nici nu își fac planul de a-și construi locuințe care i-ar putea lega de un anumit loc. Opțiunea alternativă rămâne închirierea unei case sau a unui apartament, însă chiriile nu sunt ieftine, iar  spațiile de locuit care pot fi închiriate se află numai în zone intens urbanizate. Mai mult, milenariștii nu se așteaptă să lucreze în aceeași zonă toată viața și nici nu își doresc asta. Dacă s-ar lega de case construite cu ajutorul unui credit, mutările succesive ar deveni foarte complicate, consecință a necesității de a vinde casa pe care o părăsesc și de a se înhăma la împrumuturile necesare construirii altei case, în zona în care doresc să se mute.
     Așa a apărut fenomenul „caselor minuscule“, un fel de revoluție contemporană în industria imobiliară, care se răspândește rapid. Prin definiție, o casă minusculă are o suprafață locuibilă de 11–15 m2 , multe au dimensiunile de 2,5x5 m, iar cele mai multe sunt sau pot fi montate pe trailere. În Statele Unite, casele pentru o familie cu trei-patru membri aveau o suprafață medie de locuit de 175 m2 în 1975, crescând în anul 2010 la 240 m2. Creșterea continuă a dimensiunilor caselor de locuit a reprezentat o politică a constructorilor, casele din ce în ce mai mari devenind și din ce în ce mai scumpe. Renunțarea la excesul de spațiu și adaptarea vieții la o locuință de mărimea unei case de jucărie a fost repede denumită claustrofilie.
   Entuziaști, întreprinzători și economi, milenariștii pot ridica singuri o locuință miniaturizată, cu un sprijin minim. Când sunt instalate în zone naturale, aceste case pot avea independență energetică, proprietarii lor beneficiind de lipsa ratelor sau a facturilor pentru apă, canalizare, electricitate și încălzire. Probleme au apărut atunci când proprietarii caselor miniaturale au vrut să se așeze în plin oraș, confruntându-se cu comitetele de sistematizare, asociațiile de locatari, întâmpinând dificultăți chiar și din partea proprietarilor de parcuri de case mobile. Drept urmare, unii deținători de terenuri au avut inițiativa de a deschide spații destinate doar caselor minuscule, iar alții și-au închiriat o parte a curții din spatele casei celor care căutau petecul de pământ de care aveau nevoie.
     Întâlnim frecvent astăzi, în zone turistice, vile impozante alături de noi case minuscule, utilizate ca locuințe sau case de weekend. Accesibilitatea, reducerea cheltuielilor, mobilitatea și  independența sunt lucrurile care conving un tânăr să aleagă soluția casei minuscule, o soluție rapidă și fără cheltuieli multe, dar mai ales fără înhămarea la un credit de lungă durată, care l-ar împovăra cu dobânzi.
     Piața caselor minuscule crește rapid și atrage dezvoltarea industriilor conexe, în primul rând cea a mobilei și a accesoriilor reduse la scară corespunzătoare. Orașele fac pregătiri prin care doresc să se adapteze acestei noi varietăți de proprietari, începând cu schimbarea destinației unor cartiere și facilitând instalarea noilor case de dimensiuni mici. În condițiile unei piețe imobiliare în care construcția caselor standard stagnează de mulți ani, ideea generației care crede că „ce e mic este mai bun“ aduce un suflu nou de revitalizare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe