Newsflash

Carenţele pachetului de bază propus pentru alergologia din ambulatoriu

Carenţele pachetului de bază propus pentru alergologia din ambulatoriu
   Bolile alergice sunt unele dintre cele mai frecvente afecţiuni ale lumii moderne, cele mai recente estimări ale organizaţiilor internaţionale de specialitate arătând că unul din patru europeni vor suferi de o astfel de afecţiune de-a lungul vieţii, ceea ce va conduce la un număr în creştere de pacienţi cu o astfel de patologie.
   Examinarea pachetului de bază propus de Ministerul Sănătăţii pentru ambulatoriu la specialitatea alergologie – imunologie clinică a relevat o serie de carenţe, care, în opinia noastră, vor conduce la afectarea stării de sănătate a unui număr important de persoane din România. Afecţiuni cu componentă alergică importantă, cum ar fi astmul, angioedemul, dermatita atopică sau dermatita de contact alergică, nu se mai regăsesc în pachetul de bază pentru ambulatoriu în specialitatea noastră (Secţiunea III, punctul A – Consultaţii, 1. Alergologie şi imunologie clinică, Tabel, coloana „Criterii de eligibilitate-prioritate pentru trimiteri din asistenţa primară“), ceea ce va avea două posibile consecinţe: aglomerarea secţiilor de specialitate cu o patologie care poate fi rezolvată în ambulatoriu, cu creşterea în consecinţă a cheltuielilor în sistemul de sănătate (în contrast cu acelaşi pachet care recomandă scăderea, de exemplu, a numărului de internări pentru astm); diagnosticarea şi tratarea incompletă a pacienţilor alergici la nivelul medicinii de familie sau al altor specialităţi, în ambulatoriu.
   Propunem, pe această cale, următoarele:
   1. Includerea, în pachetul de bază, la nivel de ambulatoriu, a testelor cutanate alergologice specifice (prick, patch), a testelor la agenţi fizici (cub de gheaţă, presiune, dermografism), a spirometriei simple şi cu test bronhodilatator (explorarea funcţională recomandată de ghidul internaţional GINA pentru diagnosticarea astmului), iniţierea imunoterapiei specifice la aero-alergene, manevre diagnostice pentru care medicii alergologi au competenţa necesară, obţinută în pregătirea de specialitate din rezidenţiat, şi care în prezent sunt decontate prin sistemul de asigurări de sănătate.
   2. Introducerea astmului alergic, a wheezingului recurent, a angioedemuluiui, a dermatitei atopice şi a dermatitei de contact alergice între afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în ambulatoriul de specialitate alergologie – imunologie clinică de medicii cu această specialitate, cu un număr anual de consultaţii care poate fi stabilit ulterior, prin norme. Precizăm că diagnosticarea şi tratarea acestor afecţiuni în ambulatoriu de către medicii alergologi poate conduce la economii însemnate atât pentru bugetul asigurărilor de sănătate (vs. internarea în spital), cât şi pentru pacienţi, care, în lipsa decontării testelor, vor trebui să achite contravaloarea acestora în ambulatoriu, o parte dintre ei neavând această posibilitate, ceea ce va conduce la afectarea stării de sănătate a acestora şi la costuri suplimentare pentru sistemul medical, din cauza internărilor repetate.
   3. Decontarea imunoterapiei specifice (aşa cum se întâmplă în ţările civilizate), singurul tratament etiologic al afecţiunilor alergice, integral pentru pacienţii cu vârsta sub 18 ani şi cu decontare 50% pentru persoanele adulte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe