Newsflash

Capcana rutinei

de Dr. Ştefan GUTUE - ian. 15 2016
Capcana rutinei
     Odată ce veți înțelege cum decurg lucrurile și veți intra în ritmul vieții de spital, veți începe să țineți în frâie activități zilnice precum internările, vizita de dimineață, scrisul medicației în foaia de internare, pansatul, pregătirea pacienților pentru sala de operație sau urmărirea postoperatorie. Cazurile vor începe să se repete, medicația pacienților la fel, nici rutina pansatului nu se va schimba, iar voi veți avea impresia că „începeți să vă descurcați“ și că sunteți în drum spre tronul de aur al chirurgiei. Pe de o parte e adevărat, pentru că începeți să căpătați anumite aptitudini chirurgicale și organizatorice, însă există riscul de a vă scăpa  ceva din vedere – autosuficiența.
     Te-ai descurcat bine de-a lungul zilei de lucru la spital, nimeni nu a mai țipat la tine, ba ai primit poate chiar și o laudă de la un coleg sau pacient – totul a mers bine și tu ești mulțumit de tine. Ajungi acasă, nu mai ai chef de nimic și te întrebi: „Ce să mă învețe pe mine patologia, când eu mă descurc practic? Oricum, la noi medicina are alte reguli decât la americani sau în alte țări. Mai stau acum să pierd timpul și cu toate tâmpeniile astea...“. Mai tragic este că ai dreptate, a doua zi te duci la spital și cu cât ai învățat „la fața locului“ te descurci bine în continuare. Nici nu mai pun la socoteală oboseala acumulată după gărzi sau intervenții la care trebuie să asiști câteva ore bune, plus diferitele activități casnice sau gospodărești, necesare de altfel, și deja sunt o serie de motive pentru care nu mai apuci să citești nimic după programul de lucru. A merge la un congres sau workshop pe fugă, într-o încercare eroică de a recupera timpul pierdut, este inutil.
     De-a lungul lunilor sau poate chiar al anilor, acest miraj al „descurcatului“ te va conduce spre drumul mediocrității și al eșecului personal. Și eu m-au trezit dus de nas în acest miraj. Două luni nu am reușit să mișc nicio pagină din vreo carte de chirurgie, nici măcar despre tehnici banale, principii generale, articole noi, orice. Pur și simplu am lăsat timpul să treacă în zadar. Îmi amintesc entuziasmul primelor luni de stagiu când căutam să învăț cât mai multe elemente de diagnostic sau să particip la cât mai multe intervenții din blocul operator, chiar dacă de multe ori doar priveam cocoțat pe o scăriță. Oare când mă aflam pe calea cea bună: atunci când eram blazat și aparent sigur pe mine sau când, mânat de frica de a nu deveni un medic nepregătit, citeam tot ce găseam legat de specialitate? Dacă vreți să vă treziți dur la realitate, candidați pentru o bursă de studiu, pentru că atunci când veți fi măturat de alți contracandidați, oare veți mai fi atât de siguri de „descurcăreală“? Sau veți invoca un argument de tipul „n-am băi nevoie de așa ceva, nu mă ajută cu nimic, știu eu mai bine ce fac aici“.
     Din punctul meu de vedere, posibilitățile de a învăța sunt multe, însă trebuie să vă  doriți să le puneți și în practică. În continuare vă voi prezenta câteva sugestii de utilizare eficientă a timpului liber din anii de rezidențiat, când orice moment de răgaz poate fi folosit pentru a mai învăța ceva. Dacă doriți să faceți ceva practic, atunci trebuie mai întâi să știți, adică să citiți. Timpul e scurt, însă voi puteți să-l păcăliți: luați-vă cărți de buzunar, pe care să le citiți cu ușurință în drum spre spital. Dacă doriți să citiți un tratat mai mare, printați câteva pagini, iar dacă sunteți cu adevărat fanatici, rupeți-le din tratat și repetați gestul până terminați cartea. Dacă dimineața nu vă arde de raționamente fine, puteți apela cu încredere la testele MCQ, acestea având marele avantaj că oferă argumentația răspunsului. Chiar dacă sunteți adormiți, după primele răspunsuri greșite vă veți trezi rapid. Sunt o modalitate bună de a învăța „din mers“ și, mai ales, de a vă menține atent vizavi de siguranța voastră în evoluția profesională. Nu uitați că există și cărți audio, cel mai bun exemplu fiind „Surgical Recall, 4e – Print & Audio Package“ (Editura Lippincott Williams & Wilkins). Iar despre telefoane inteligente și tablete pe care puteți citi în format pdf numeroase materiale nici nu mai are sens să amintesc. Singura grijă ar fi să nu vi le fure careva, depinde de mijlocul de transport în comun cu care circulați. Mult succes tuturor!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe