Newsflash

Când nu poate fi tras la răspundere medicul?

de Av. Cristian BĂRCAN - apr. 16 2015
Când nu poate fi tras la răspundere medicul?
   Legea nr. 95/2006 privind reforma sănătăţii prevede anumite cauze generale când personalul medical nu poate fi tras la răspundere pentru daunele sau prejudiciile produse în exercitarea profesiunii: când daunele sau prejudiciile sunt urmarea condiţiilor de lucru; când daunele sau prejudiciile sunt urmarea dotării insuficiente cu echipament de diagnostic şi tratament; când daunele sau prejudiciile sunt urmarea infecţiilor nosocomiale; când daunele sau prejudiciile sunt urmarea efectelor adverse, a complicaţiilor şi a riscurilor în general acceptate ale metodelor de investigaţie şi tratament; când daunele sau prejudiciile sunt urmarea viciilor ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor şi dispozitivelor medicale, substanţelor medicale şi sanitare folosite; când daunele sau prejudiciile apar atunci când se acţionează cu bună-credinţă în situaţii de urgenţă, cu respectarea competenţei acordate.
   În ce priveşte daunele sau prejudiciile care sunt urmarea condiţiilor de lucru, deşi legea în sine nu indică expres care trebuie să fie condiţiile de lucru, trebuie totuşi avute în vedere normele specifice prevăzute de alte acte normative care privesc condiţiile de funcţionare a unei unităţi medicale. Deşi există obligaţia pozitivă a doctorului de a face tot ce îi stă în putinţă pentru a interveni în diagnosticarea şi tratarea unui pacient, personalului medical nu i se poate imputa culpa atunci când condiţiile de lucru nu sunt la nivelul necesar acordării unui tratament sau diagnostic oportun.
   Daunele sau prejudiciile care sunt urmarea condiţiilor de lucru trebuie privite separat de cele apărute în urma dotării insuficiente cu echipament de diagnostic şi tratament. Dacă primele privesc condiţiile de lucru analizate în ansamblul lor, cele din urmă reglementează în mod specific lipsa echipamentelor de diagnostic şi tratament. Astfel, în acest ultim caz, personalul medical nu poate fi găsit răspunzător dacă nu există în mod obiectiv echipamentele medicale necesare pentru o diagnosticare corectă sau pentru aplicarea unui tratament.
   Infecţia nosocomială este infecţia contractată în unităţi sanitare cu paturi – orice boală infecţioasă ce poate fi recunoscută clinic şi/sau microbiologic şi pentru care există dovada epidemiologică a contractării în timpul spitalizării/actului medical sau manevrelor medicale. Trebuie precizat că personalul medical nu poate fi răspunzător în situaţia în care infecţia nosocomială este la nivelul unităţii sanitare. Dacă însă există o culpă a personalului medical în transmiterea infecţiei în mod direct către pacient, situaţie care ar fi putut fi evitată, atunci personalul medical poate fi găsit răspunzător.
Daunele sau prejudiciile care sunt urmarea viciilor ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor şi dispozitivelor medicale, substanţelor medicale şi sanitare folosite cad în sarcina furnizorului sau producătorului. Excepţia în acest caz ar fi în situaţia în care personalul medical cunoştea viciul materialului, echipamentului sau dispozitivului, iar cunoscând a fost prejudiciat un pacient ca urmare a folosirii respectivului echipament, dispozitiv sau material sanitar.
Atunci când daunele sau prejudiciile sunt urmarea unei situaţii în care personalul medical acţionează în situaţii de urgenţă, se instituie trei condiţii cumulative pentru ca personalul medical să nu fie tras la răspundere: să acţioneze cu bună-credinţă, să existe o situaţie de urgenţă şi să respecte competenţa acordată. Din analiza textului rezultă că suntem în prezenţa unor condiţii determinate, iar neîndeplinirea uneia poate atrage răspunderea pentru prejudiciile sau daunele create.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe