Newsflash

Când contează de fapt CV-ul?

de Dr. Ştefan GUTUE - oct. 9 2015
Când contează de fapt CV-ul?
     CV-ul este o unealtă complet necunoscută pe piața medicală din România. Nici nu ar avea rost să vorbesc despre (in)utilitatea lui pentru angajarea în sistemul de stat; în afară de cariera universitară, unde dosarul de realizări este important pentru avansare, nu cred că are nimeni vreun CV completat cu simț de răspundere. Și nici idee despre cum ar trebui completat.
     Sistemul privat dă dovadă de mai mult interes și transparență în analiza unui CV. În cele mai multe cazuri, CV-urile le completați singuri pe platformele online de recrutare și astfel, vrând-nevrând, parcurgeți pașii solicitați de angajator. Adevărul este că, în sistemul privat de sănătate, CV-ul de medic rezident este aproape egal cu zero în ochii angajatorului și spun aceasta nu pentru că nu ați fi voi bine pregătiți, ci pentru că sunteți doriți mai degrabă pentru activități de promovare/vânzare/organizatorice ale diferitelor servicii oferite de aceștia. Dar asta este altă problemă, altă discuție. Îmi amintesc că, în numeroasele interviuri la care am fost în perioada rezidențiatului, nimeni nu a parcurs paginile CV-ului meu de îndată ce l-am pus pe biroul celui care mă intervieva. Privirile nu au trecut de prima pagină, șifonându-mi ușor orgoliul.
     O altă situație, mult mai frecvent întâlnită, este următoarea: un angajator din afara țării (cel mai frecvent firme de recrutare) este interesat de CV-ul tău! Ei bine, atunci când un angajator din afară este interesat de tine, îți va trimite niște formulare pe care va trebui să le completezi. Printre acele foi există și o fișă legată de surgical experience – evident, pentru cei care se află într-o specialitate chirurgicală, cum a fost și cazul meu.
     Dacă vei completa lista cu sinceritatea cu care ar fi trebuit să completezi și caietul de operații din rezidențiat (asta pentru generațiile care l-au primit, nu știu dacă s-a mai păstrat acest obicei și în ultimii ani), vei constata că multe din operații vor rămâne la zero, iar la restul de operații vei trece „supervised“, ceea ce, chiar și pentru un rezident de an mare, este cumva de înțeles, fiindcă în rezidențiat ești supravegheat. Trecând peste momentul neplăcut legat de palmaresul chirurgical, până la urmă formularul acesta nu este doar pentru medicii rezidenți sau tinerii specialiști, ci și pentru un medic primar, de exemplu. Numărul de operații va face diferența între a fi angajat sau nu, iar dacă vei fi totuși acceptat, de completarea acestei liste depinde și viitorul salariu.
     Să nu ne mirăm dacă nu vei fi plătit la fel ca unul de-al lor, care în timpul rezidențiatului a fost pregătit conform curriculei și completează numărul de operații acolo unde tu vei pune „0“. Știu, asta nu e o veste grozavă. Dacă nu te-ai gândit prea mult până acum la treaba asta, acum e momentul. Timpul trece și ceea ce trebuie să te preocupe este creșterea abilității de a câștiga bani devenind bun profesionist, stăpânind diferitele proceduri din specialitate.
     În general, recrutorii se uită la următoarele lucruri: numele, facultatea absolvită și poziția curentă. Asta așa, la prima vedere. Apoi, în funcție de postul pentru care aplici, caută în CV realizările cele mai relevante pentru postul care trebuie ocupat. Nu interesează povestea vieții tale profesionale, ci doar acele realizări care te recomandă a fi cea mai potrivită alegere pentru nevoia lor. De exemplu, să spunem că aplici pentru un post în cadrul unei clinici aflate în căutarea unui ginecolog cu experiență în laparoscopie, caz în care CV-ul trebuie să înceapă cu experiența în laparoscopie – numărul de operații realizate, lucrări publicate, cursuri efectuate, chiar dacă acestea sunt realizate în ultimii ani și nu la început de carieră.
     Un ultim sfat: în anii de rezidențiat, ține un mic jurnal al intervențiilor pe care le-ai făcut și monitorizează-ți astfel evoluția și ulterior valoarea pe piața muncii. Într-o zi – și aceasta nu va fi foarte departe – de grija cu care te-ai preocupat de dezvoltarea profesională va depinde și succesul unei viitoare angajări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe