Newsflash

Campion în lupta cu destinul

de Marian CÂMPEANU - apr. 3 2013
Campion în lupta cu destinul
   „Viaţa este un lung şir de uşi închise şi deschise, cu foarte multe obstacole, iar atunci când cazi, trebuie să te ridici şi să mergi mai departe.“ Nu este un citat din vreun clasic al literaturii universale, ci afirmaţia făcută de Carol Eduard Novak, singurul român medaliat paralimpic cu aur. Performanţa sa, unică în istoria sportului românesc, a fost obţinută anul trecut, la Jocurile Paralimpice de la Londra, dar fusese anunţată prin medalia de argint cucerită în proba de contratimp, la ediţia precedentă a olimpiadei pentru persoane cu dizabilităţi, desfăşurată la Beijing.
   Era cel mai promiţător junior de patinaj-viteză, de zece ori campion naţional la juniori mici şi mari, multiplu recordman naţional la categoria sa de vârstă. „Eu vreau să fiu campion mondial sau olimpic“ spunea, după ce ocupase locul 34 la prima sa participare la campionatele mondiale de juniori. Ambiţia şi perseverenţa l-au propulsat pe locul 13 la următoarea ediţie, continuându-şi ascensiunea până la locul 10. După această performanţă, a reuşit, prin antrenamente spartane, să depăşească, în doar câteva luni, timpul înregistrat de câştigătorul acelei ediţii a campionatului mondial. Şi apoi... Viaţa sportivă a tânărului de 20 de ani din Miercurea Ciuc părea că s-a încheiat, când, într-un grav accident rutier, laba piciorului drept i-a fost retezată, fiind necesară amputarea piciorului.
   A urmat Facultatea de Drept din Bucureşti, apoi a lucrat doi ani ca jurist. Dar simţea că poate mai mult, că locul lui nu e pe holurile tribunalelor, pledând pentru apărarea diferitelor cauze. Trebuia să lupte pentru visul lui. Era musai să revină în sport. Era un învingător. Locul întâi ocupat an de an la concursurile de patinaj viteză pentru juniori îl obişnuise cu victoria. A ales ciclismul. O proteză specială îi permitea pedalarea. Satisfacţia maximă pentru un ciclist este când rupe panglica, trecând primul linia de sosire. Ambiţia şi perseverenţa, care-l ajutaseră mereu să se autodepăşească, l-au propulsat pe locul al patrulea în Turul Ciclist al României din 2007. „Totul porneşte din cap. Dacă gândeşti pozitiv şi crezi în tine, vor veni şi rezultatele“, spunea atunci Eduard Novak, iar prima reuşită a venit la Beijing. La Jocurile Paralimpice din 2008, a cucerit medalia de argint, în proba de contratimp. Performanţă uriaşă! Probabil că mulţi s-ar fi oprit aici, dar pe el titlul de vicecampion l-a motivat să continue.
   Pentru Jocurile Paralimpice din 2012, Eduard a ajuns cu trei săptămâni mai devreme în Anglia. S-a antrenat la Manchester, împreună cu antrenorul Cristiano Valoppi şi cu tatăl său Karoly Novak. Iar la 1 septembrie a demonstrat tuturor că lipsa unui picior nu e o piedică pentru îndeplinirea unui vis. A cucerit medalia de aur în proba de urmărire, după ce în calificări a doborât recordul mondial pe velodromul parcului olimpic din Londra. Sărbătorea, în sfârşit, cu tricolorul românesc deasupra capului, cucerirea titlului suprem: cel de campion olimpic. O medalie de aur udată cu lacrimi şi suferinţe, cu uşi închise prematur şi obstacole depăşite prin hotărâre şi multă muncă.
   „În semn de înaltă apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute la Jocurile Paralimpice de la Londra din perioada 29 august – 9 septembrie 2012, culminând cu prima medalie de aur din istoria participării României la această manifestare, pentru dăruirea, devotamentul şi profesionalismul puse în slujba sportului românesc pe plan internaţional“, Carol Eduard Novak a primit, toamna trecută, Ordinul „Meritul Sportiv“ clasa I, din partea preşedintelui României. O recunoaştere a unei cariere de senzaţie, construită cu muncă şi sacrificii. Pentru bravul nostru sportiv nu a existat niciodată locul doi. A strâns din dinţi şi a mers mai departe, spre cea mai înaltă treaptă a podiumului, luându-se la trântă cu soarta, de multe ori potrivnică. Povestea lui ar trebui să fie un exemplu pentru noi toţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe