Newsflash

Bun-simț și diplomație la locul de muncă

de Dr. Ştefan GUTUE - iul. 30 2015
Bun-simț și diplomație la locul de muncă
     Acesta este un subiect foarte important din punctul meu de vedere. Nu aș fi scris în mod normal dacă nu aș fi avut ocazia nefericită să văd colegi de-ai mei care habar n-au de reguli elementare de diplomație și care intră complet gratuit în necazuri din cauza asta. Am subliniat în alte articole importanța cultivării relațiilor cu colegii din spital. Felul în care vă purtați și înțelegeți să vă purtați cu personalul medical vă definește și în același timp vă ajută, sau dimpotrivă. E bine să respectați câteva mici reguli de bun-simț în rutina zilnică. Pe scurt:
     Abordați o atitudine pozitivă. Zâmbiți. Fiți tonici. În primul rând vă va ajuta pe voi să vă autoeducați. În meseria asta trebuie să vă mobilizați toate resursele de optimism pentru a depăși problemele, deloc puține de altfel. Apoi, oamenii optimiști sunt mai ușor plăcuți și acceptați într-un colectiv. Bineînțeles că pe unii îi va enerva faptul că aveți puterea și resursele să zâmbiți zilnic, dar asta fiindcă ei nu au această putere.
     Salutați voi primii colegii mai mari. Având în vedere că sunteți nou-veniți, a nu saluta la întâlnirea cu un medic e interpretat drept un act de educație deficitară și veți face o impresie proastă. Iar prima impresie e una care se șterge greu sau deloc. Desigur, nu vă așteptați să vi se răspundă înapoi. Unii medici au capul plin cu probleme, griji. Ori a doua variantă, mai dură: nu dau doi bani pe voi și suferă și de un nivel scăzut al bunului-simț. Nu e nimic, într-o bună zi vor ieși la pensie și atunci ghici cine îi va opera? Probabil nimeni, căci la momentul respectiv s-ar putea să fim cu toții plecați din țară. Chiar dacă sunteți pila nu știu cui, nu înseamnă cu nu puteți saluta pe toată lumea. Vă va ajuta să deveniți și mai popular, nu o să vă scadă din importanță.
     Formule de abordare. Atunci când abordați un medic pentru a-i cere ceva sau a-i transmite o informație, folosiți una din următoarele formule de început: „Vă rog frumos“, „Fiți amabil(ă)“, „Vă răpesc un moment“, „Îmi cer scuze dacă deranjez“, „Puteți să îmi acordați un moment?“ – folosite în special pentru momentele în care este preocupat de ceva. În timp, când veți deveni mai buni prieteni cu anumiți medici, puteți aborda problemele mai direct, dar până atunci trebuie să vă câștigați acest drept. În cazul în care medicul vorbește cu un alt medic, chiar și cu un pacient, în niciun caz nu îl întrerupeți; doar dacă e ceva urgent. Dacă nu, lăsați-l să termine; să fie întrerupt de un rezident proaspăt în timp ce explică ceva sau e atent la un coleg este cu siguranță o alegere proastă pentru abordare. Uneori nu e nevoie decât să veniți lângă doctor în timp ce discută, să vă uitați spre el și acesta va ști că aveți să îi spuneți ceva, dar vă va lăsa să așteptați până termină discuția/activitatea respectivă. În cazul în care trebuie să discutați cu un medic în numele medicului vostru, nu uitați să vă prezentați după o formulă în genul: „Bună ziua, sunt Cutărică Cutărescu, medic rezident al domnului/doamnei dr..... și am venit să vă întreb/transmit etc.“. În niciun caz nu dați buzna în cabinetul vreunui medic și să îi spuneți sec: „A zis doamna/domnul doctor să faceți cutare lucru“. Nu doar că veți face o impresie proastă și veți debuta cu stângul în colaborare, dar în același timp riscați să îl faceți de râs și pe doctorul în numele căruia vorbiți. Nu uitați că în cazul în care vă bucurați în spital de anumite privilegii, ele se datorează „aripii“ protectoare sub care vă aflați.
     Nu uitați să respectați pe toată lumea. Nu respectați doar oamenii cu grad mare sau pe cei de pe urma cărora aveți de beneficiat. Veți arăta un caracter îndoielnic și fățarnic, iar cei din jurul vostru vor sesiza asta și nu veți primi niciun fel de respect din partea lor. Să te porți urât cu o persoană de care nu ai nevoie sau inferioară ca grad/calificare, de exemplu să tratezi infirmierele ca și cum ar fi sclavii tăi, nu demonstrează decât că ai un caracter mic. Este o vorbă care spune că recunoști caracterul unui om după felul în care îi tratează pe cei de la care nu poate primi vreun beneficiu.
     Nu uitați să mulțumiți. Nu vă așteptați să vă cadă toată secția de chirurgie în brațe utilizând aceste sfaturi. Ele vă sunt date mai mult pentru a nu vă crea probleme în comunicarea cu colegii, mai ales cu cei arțăgoși care abia așteaptă să găsească un motiv prin care să se lege de voi pentru o nouă demonstrație de isterie slab controlată medicamentos.
     Dacă vreți și un motiv practic pentru care e bine să fiți amabili cu toată lumea, chiar și cu unii care se încăpățânează să rămână nesimțiți, este că în toată această faună lipsită de maniere veți întâlni și câțiva oameni care vor aprecia buna voastră creștere și cu care veți putea dezvolta relații de colaborare frumoase, poate chiar și de prietenie. Și nu mă refer neapărat la colege. După ce se încheie selecția, veți ști mai bine cine merită păstrat aproape și cine merită păstrat la coșul de gunoi. Aplicați cu încredere principiul „Prima dată e pe gratis“.
     Am insistat să public acest articol despre bun-simț și diplomație fiindcă am constatat, oarecum uimit de-a lungul timpului, la noii rezidenți, colegi cu mine, cum de multe ori încalcă sau habar nu au de aceste reguli, apoi se plâng că diferiți medici i-au tratat urât sau le-au făcut scandal „fără motiv“. Mie însumi mi s-a reproșat de către colegi că această atitudine amabilă este una lipsită de personalitate și denotă „lipsă de tărie“. Au dreptate: bunul-simț e pe cale de dispariție, de aceea e greu de recunoscut în ziua de azi la prima vedere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe