Newsflash

Botezurile inițiatice

de Dr. Martin S. MARTIN - mar. 21 2016
Botezurile inițiatice
     Moartea studentului Bradley Doyley (foto), de la colegiul de stat din Buffalo, New York, a readus în discuție practica barbară a „botezurilor inițiatice“ (hazing), care au fost cauza a nu mai puțin de 50 de morți violente în universitățile americane în ultimii douăzeci de ani. Pe lângă cele câteva duzini care și-au pierdut viața, practica de a-i boteza prin violență și umilire pe începători rezultă într-un mare număr de cazuri de șoc psihologic, depresiune, sindrom postraumatic, insomnii, coșmaruri și scăderea performanței, marea lor majoritate nefiind dezvăluite.
     Bradley mai avea doar câteva luni până la absolvire și fusese din ce în ce mai bolnav în ultima lună. A murit joi, 18 februarie 2016. Mai mulți studenți au afirmat că, în contextul cererii lui de a fi admis în asociația Alpha Phi Alpha, Doyley a fost supus la tot felul de probe, între care și să bea un lichid bănuit să fi avut componente toxice.
Foto: @lamorrison
     Practica agresiunii de grup față de nou-veniți este întâlnită în serviciul militar, internate, asociațiile studențești (mai ales cele cu nume formate „cu litere grecești“), cluburile sportive, școli, bandele de tineri din zonele urbane și pot apărea în orice fel de grup. Deși hazingul a fost declarat ilegal în 44 din cele 50 de state americane, el continuă în secret și totodată face victime.
     Se estimează că 55% din studenții universităților americane care aderă la una dintre asociații au fost supuși botezurilor inițiatice, iar psihologii au arătat că cei care au fost victime ale acestui tratament au șanse mai mari de a deveni ei înșiși inițiatori și autori de hazing în anii care urmează intrării lor în grup.
     Printre cele mai curente practici la care sunt supuse victimele inițierilor violente sunt bătaia, expunerea la frig, izolarea, întunericul, foamea și durerea, obligarea de a îngurgita animale, produse biologice dezgustătoare și toxice, forțarea la consum exagerat de alcool, dezbrăcarea și macularea corpurilor cu vopsea, gudron, lichide din haznale și o varietate de combinații respingătoare și multe alte metode sadice și barbare. În timpul îndeplinirii violenței rituale, cei victimizați sunt constant jigniți și umiliți.
     Tradiția are origini în unele practici universitare medievale europene și în ritualurile amerindienilor de „călire“ a tinerilor care se pregăteau să intre în rândul bărbaților războinici. Ultima consta în teste de rezistență și toleranță la agresiuni fizice, dar nu avea nimic din agresiunea mintală prin umilire și murdărire, care au fost inventate în special de studenții din universități. În lumea universitară de astăzi, s-a remarcat că cele mai active nuclee de hazing apar în generațiile de studenți în care și-au făcut loc indivizi cu înclinații sociopate, sau bolnavi mintali nerecunoscuți.
 
 
 
 
 
 
 
 
Botez inițiatic pentru tinerii studenți, prin teste de rezistență și toleranță la agresiuni fizice
 
     Ca orice comunitate umană, lumea studențească plătește prețul unor tradiții negative care, cu toate eforturile administrației, corpurilor profesorale și organelor legale, se încăpățânează să nu dispară. Printre aceste practici câteva sunt dintre cele mai detestabile și nocive: violurile, incitarea la alcool și droguri și botezurile inițiatice. Pe lângă valoarea performanțelor academice, universitățile cele mai de dorit sunt cele despre care se știe că nu au reputația de a fi în fruntea listei așezămintelor cu cele mai rele obiceiuri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe