Newsflash

Biomedicina în marşarier

de Justin CHAKMA - iul. 18 2014
Biomedicina în marşarier
    Experţii au prezis de multă vreme că biologia va domina secolul XXI, aşa cum fizica a dominat secolul XX. Însă cercetarea biomedicală nu a atins încă nivelul de creşteri ale productivităţii care au însoţit industrializarea combustiei, electricităţii şi electronicii. Se va dovedi, oare, „secolul biologiei“ a fi puţin mai mult decât o simplă fantezie? Problema se reduce, în esenţă, la o scădere a investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea biomedicală. În momentul de faţă, aproximativ 270 de miliarde de dolari sunt investite anual în acest domeniu, rezultatul fiind un număr impresionant de publicaţii dedicate cercetării – 500.000, dar doar 20–30 de medicamente noi.
   Discrepanţa dintre investiţie şi rezultat confirmă ceea ce a devenit cunoscut ca „legea lui Eroom“ – inversul legii lui Moore. Legea lui Moore notează creşterea puterii de procesare a computerelor în timp – mai exact, că numărul de tranzistori care pot fi plasaţi fără costuri prea mari pe un circuit integrat se dublează la fiecare 18–24 de luni. Prin contrast, legea lui Eroom redă regresul aprobărilor de noi medicamente, notând faptul că se dublează,  aproximativ la fiecare nouă ani, costurile dezvoltării unui nou medicament.
   Acest fenomen este alimentat de ratele ridicate de eşec ale medicamentelor şi de prelungirea ciclurilor tehnologice. Probabilitatea ca un medicament acceptat în studiile clinice să fie aprobat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a scăzut de la 23,9% în 1997 la 10,4% astăzi. În timp ce prima variantă de insulină recombinată din anii ’80 a avut nevoie de mai puţin de 10 ani pentru a trece din faza de testare în cea de aprobare, anticorpii monoclonali şi terapia genetică au avut nevoie de peste 20 de ani pentru a ajunge la acelaşi nivel.
   Până acum, companiile de cercetare farmaceutică şi biomedicală au reacţionat la legea lui Eroom, reducând cercetarea şi dezvoltarea sau mutând-o în zone mai puţin costisitoare din Asia, reorientându-se spre boli mai puţin răspândite şi externalizând inovaţia. Drept rezultat, alocarea de fonduri pentru cercetarea şi dezvoltarea biomedicală a scăzut de la peste 9% pe an, la începutul anilor 2000, la sub 3% astăzi. Dar, deşi această strategie va tempera impactul legii lui Eroom, se va dovedi, într-un final, inadecvată pentru susţinerea industriei.
   Capacitatea industriei de a susţine bugetele de cercetare şi dezvoltare a dus deja la închiderea a peste 30 de centre de cercetare importante. Statele Unite au suferit cel mai mult de pe urma acestor închideri, sumele alocate cercetării şi dezvoltării biomedicale scăzând cu peste 12 miliarde din 2007 şi până în 2012. Iar Asia – unde domeniul cercetării şi al dezvoltării biomedicale cunoaşte o ascensiune rapidă, dar pornind de la o bază redusă – nu va putea recupera decalajul. Ţările asiatice au fost mai degrabă sceptice în ceea ce priveşte susţinerea costu­lui dezvoltării de noi medicamente, decontările fiind la un nivel mult mai redus decât cel din SUA, în vreme ce productivitatea lor în cercetare-dezvoltare nu o va egala mulţi ani de acum înainte pe cea a Americii şi cea a Europei.
   În plus, companiile de cercetare biomedicală abandonează anumite boli pentru a evita testele de mari dimensiuni pe care acestea le implică, concentrându-se, în schimb, asupra unor „boli orfane“, precum fibroza chistică, ce solicită studii clinice de dimensiuni mai mici, cu o probabilitate de succes mai ridicată şi generează medicamente care costă, anual, peste 100.000 de dolari per pacient. Însă, având în vedere că asiguratorii şi plătitorii din întreaga lume devin tot mai vigilenţi privind controlarea costurilor, şansele de reuşită pe termen lung ale acestui model comercial sunt incerte.
   În sfârşit, în timp ce medicamentele sunt tot mai mult produse de companii mici, cumpărate ulterior de companiile farmaceutice mai mari, finanţarea acestor iniţiative începe să dispară. La fel, universităţile – principala sursă de inovaţie biomedicală – se confruntă cu bugete aproape inexistente. În acest an, finanţarea acordată Institutelor Naţionale de Sănătate (INS) din Statele Unite – unul dintre principalele centre de cercetare medicală ale lumii – este cu un miliard de dolari mai mică decât în 2012.
   Restabilirea finanţării pentru cercetarea biomedicală de bază pare să fi căzut în dizgraţie în faţa decidenţilor – deoarece nu oferă beneficii economice imediate de sine stătătoare. Şi finanţarea cercetării de bază rămâne o prioritate inferioară în economiile emergente, precum China, unde raportul este de sub 15 cenţi pentru fiecare dolar cheltuit pentru cercetare (în comparaţie cu 35 de cenţi în Statele Unite).
   Fără niciun panaceu la orizont, câteva soluţii alternative încep să devină tradiţionale. Pentru a maximiza investiţiile, sectorul public şi cel privat caută în permanenţă resurse. De exemplu, prin Parteneriatul de Accelerare a Validării Medicamentelor, INS şi zece companii biofarmaceutice vor finanţa un proiect cu o durată de cinci ani, ce urmăreşte validarea ţintelor promiţătoare în trei boli frecvent întâlnite. Alte iniţiative includ cercetarea bolii Alzheimer, în vederea testării medicamentelor concurente faţă de o „variantă placebo“ frecvent utilizată în studiile clinice, şi a cancerului, în vederea testării mai multor terapii într-un singur studiu şi a identificării pacienţilor care reacţionează cel mai favorabil.
   Aceste resurse comasate vor fi orientate către câteva boli de înaltă prioritate, identificate printr-o evaluare a beneficiilor marginale ale cercetării şi dezvoltării suplimentare. Strategia concentrată a Japoniei pentru cercetarea şi dezvoltarea terapiilor cu celule stem ar trebui să servească drept model pentru alte ţări. În acelaşi timp, guvernele vor trebui să implementeze politici menite să ghideze investiţiile către boli specifice. De exemplu, finanţarea sporită a INS, exclusivitatea tot mai mare a pieţelor şi relaxarea reglementărilor din SUA au generat o renaştere a dezvoltării antibioticelor. Societatea va trebui, de asemenea, să suporte o parte din costul dezvoltării de medicamente. Agenţiile de reglementare din întreaga lume pot urma exemplul Marii Britanii în ceea ce priveşte adoptarea de licenţe adaptabile. Prin această măsură, medicamentele sunt aprobate şi comercializate condiţionat, profitul generat după aprobarea condiţionată  acoperind costisitoarele teste de dovedire a eficacităţii. O astfel de schemă asigură un preţ mai mic al medicamentelor, depăşind totodată efectul legii lui Eroom asupra investiţiei în tratamente pentru multe boli.
   Rămâne de văzut dacă aceste eforturi vor reuşi să plaseze cercetarea biomedicală pe o temelie mai durabilă. Până la urmă, acest secol poate, încă, să fie cel al biologiei. Dar nimic nu este sigur.


©: Project Syndicate, 2014. www.project-syndicate.org

Traducere din limba engleză de Sorana-Graziella Cornea

Justin Chakma este acţionar la compania de investiţii în domeniul biomedical Thomas, McNerney & Partners.

 


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe