Newsflash

Bine ai venit în sală!

de Dr. Ştefan GUTUE - ian. 29 2016
Bine ai venit în sală!
     Dacă sunteți rezidenți într-o specialitate chirurgicală și vă aflați în stagiul de chirurgie generală, ianuarie, prima lună de stagiu, s-ar putea să vă surprindă. Poate mulți dintre voi v-ați familiarizat încă din anii de studenție cu blocul operator și participarea activă la intervenții chirurgicale, caz în care vă felicit. Probabil sfaturile din acest articol doar vă vor ajuta să recapitulați ceea ce știți. Pentru cei care abia acum descoperă frumusețea chirurgiei generale, sper ca sfaturile de mai jos să sosească la timp!
     În prima/primele luni din stagiu, veți începe ascensiunea voastră de mari chirurgi din postura „mâinii a treia“, chiar a patra la intervențiile mai ample. Nu trebuie să vă descurajați, orice munte se urcă de la bază. Pentru început, așezarea echipei operatorii la nivelul mesei chirurgicale este următoarea: chirurgul principal stă pe partea dreaptă a pacientului, astfel încât să își poată folosi cât mai mult mâna dreaptă. Desigur, de-a lungul operației se poate muta și pe partea opusă, în funcție de cât de bun este abordul din cealaltă poziție. Ajutorul său se așază față în față cu chirurgul, iar rezidenții lângă ajutorul principal. Chirurgul beneficiază astfel de ajutorul „în oglindă“ a patru mâini.
     Masa de instrumente se află la capătul mesei de operație, suprapusă peste planul picioarelor bolnavului. Din descrierea pe care tocmai am făcut-o, este lesne de înțeles că omul cel mai apropiat de masa de instrumente sunteți chiar voi, așa că luați-vă cât mai în serios postul. Vedeți? Nu sunteți degeaba în sală. Aveți un rol, pe care trebuie să îl înțelegeți în timpul operației. Așa că înțelegeți următorul principiu: ca a treia mână, vă puteți considera managerii de succes ai mesei de instrumente. Trebuie să cunoașteți perfect instrumentarul, și în fiecare moment al operației să-i puteți da chirurgului principal ceea ce vă cere. De asemenea, trebuie să păstrați o ordine desăvârșită pe masa de instrumente, întrucât de-a lungul unei intervenții, instrumentele se vor împrăștia, iar operatorul principal și ajutorul său vor fi extrem de concentrați asupra timpilor operatori. Poate părea amuzant, dar nu mai este nimic distractiv atunci când vi se cere o pensă de hemostază de exemplu, iar voi nu o puteți oferi la timp din cauza că nu ați reușit să recuperați și să ordonați instrumentele.
     Ca un sfat practic, fotografiați într-o zi masa de instrumente imediat înainte de începutul intervenției. Apoi, acasă, încercați să recunoașteți instrumentele și poziția lor pe masă, și să învățați la ce folosește fiecare din ele. Rolul vostru constă, așa cum am spus mai sus, în fluidizarea circulației instrumentelor între echipa operatorie și masa pe care o aveți în grijă. Voi sunteți responsabili de tot ce se află pe masă și trebuie să știți unde se află localizat un anumit instrument pentru ca atunci când chirurgul îl cere să i-l puteți oferi prompt. Trebuie să aveți în vedere și consumabilele, precum compresele sterile, pe care să le solicitați după ce s-au consumat. Acest lucru trebuie de asemenea făcut din timp, pentru a preveni blocajele și a nu vă trezi descoperiți. La fel se întâmplă și cu firele de sutură, pe care trebuie să le cereți și să le și tăiați în lungimile corespunzătoare. Încercați să vă imaginați expresia feței chirurgului când vrea să facă o sutură și nu are cu ce. Apoi încercați să vă imaginați și pe voi, mimând un moment penibil.
     După ce vă puteți lăuda că știți instrumentele și le puteți identifica și oferi prompt atunci când acestea vi se cer, veți trece la nivelul următor, când veți observa ce se întâmplă în plagă. În paralel, veți oferi instrumentele/materialele necesare imediat înainte ca ele să vă fie cerute. Pentru aceasta, trebuie să aveți atenție distributivă la masă și la actul operator și să cunoașteți bine timpii operatori și instrumentele necesare în realizarea lor.
     Lucrurile se complică, nu? Da, așa este. Și mie mi s-a părut foarte greu la început, de exemplu, să pregătesc foarfeca de tăiat firele în timp ce chirurgul făcea nodul. Îmi place să compar rolul unui începător în postura de mâna a treia cu cel al unui cursant al școlii de șoferi, care este obligat să meargă pe prima bandă, de viteză mică. Toți șoferii știu că prima bandă este de-a dreptul oribilă, cu toate autoturismele parcate aiurea, pe care vor trebui să le depășească. Însă cu răbdare și exercițiu, cu toții am reușit să ieșim de pe prima banda și să nu mai dorim vreodată să ne întoarcem acolo.
     Un alt sfat practic, pentru a învăța cât mai bine coordonarea între mâna a treia și cei doi chirurgi: mergeți și observați alte echipe operatorii. Urcați-vă pe scărița aceea mică folosită pentru reglarea luminilor din sală și priviți în ansamblu gesturile celor mai experimentați. Observați în paralel ce acțiune se desfășoară în plagă și ce face în acel timp ajutorul de la masa de instrumente. Felul în care toți își completează acțiunile seamănă cu pasele unei echipe de fotbal sau baschet.
     Tot privindu-i și analizându-i, veți începe și voi să vă formați reflexele, cel puțin la nivel mintal, urmând să le desăvârșiți prin practică. În prima parte a formării voastre, când veți face multe greșeli firești pentru voi și de neacceptat pentru chirurgul cu mulți ani de experiență în spate, nu veți primi prea multe complimente. Este greu, chirurgul este deja stresat de operația în sine, indiferent cât de bine ar ști să o facă, iar voi îi încercați și mai mult răbdarea cu gafele voastre nevinovate. Dacă se va țipa la voi, încercați să nu o luați personal, pur și simplu sunteți prea în urmă față de avansul măsurat în ani al echipei operatorii. Trebuie să aveți răbdare cu voi și să perseverați. Într-o bună zi poate chiar îi veți depăși. Aveți încredere în voi!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe