Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă

Barcelona

Viața Medicală
Prof. dr. Mircea CINTEZĂ marţi, 14 octombrie 2014
   Cred că nu greşesc prea mult dacă afirm că Barcelona, lipsită de arhitectura de la începutul veacului XX, ar fi fost un oraş banal. Începând cu ultimii ani ai veacului XIX, un grup mare de arhitecţi de geniu au ridicat clădirile care definesc azi metropola. Şi – din nou nu cred că greşesc – nu există în lume alt oraş care să aibă atâtea monumente geniale de arhitectură modernă cum are Barcelona.
   Grupul de arhitecţi amintiţi a adus în Barcelona „modernismul“, cum l-au numit ei. În alte părţi ale Europei stilul s-a numit Art Nouveau sau Jugendstill sau Secesionism. Parcă nicăieri acest stil de artă totală (arhitectură, decoraţie, filozofie chiar) nu a fost atât de bine exprimat ca în Barcelona.
   În fruntea grupului se situează fără îndoială Antoni Gaudí, a cărui realizare principală este impresionanta biserică Sagrada Familia. El mai are şi câteva clădiri remarcabile, Casa Batlló, Casa Milà, Palatul Guell. Imediat alături de el se situează Lluís Domènech i Montaner, cu al său Palau de la Música Catalana sau Spitalul Sant Pau. Ultimul este considerat cel mai mare (ca întindere) monument de artă modernistă din lume. Este de menţionat, printre mulţi altii, şi Josep Puig i Cadafalch, a cărui casă Amatller stă lipită de Casa Batlló a lui Gaudí, pe Passeig de Gràcia, într-o alăturare eternă a frumosului. Casa Lleo-Morera a lui Montaner, aflată la caţiva metri de primele, li se alătură, asemenea celor trei graţii din mitologie. Niciuna nu va fi câştigătoare, dar toate ne uimesc prin frumuseţea lor atât de diferită, dar aparţinând fiecare aceluiaşi Olimp.
   Să revenim puţin asupra Sagradei Familia. Acum, la peste 130 de ani de la începuturi, se lucrează încă intens. Planurile sunt uneori schiţele iniţiale ale lui Gaudí, dar şi extrapolări ale acestora făcute de demni urmaşi al marelui Antoni. Sunt două fragmente ale bisericii care îţi taie răsuflarea: faţada de est, a Naşterii, şi cea de vest, a Patimilor. O a treia faţadă, a Gloriei, urmează a fi construită. Aşadar, vor trebui poate 150 de ani pentru a termina catedrala. Marile catedrale care definesc Europa au fost terminate uneori în patru-cinci sute de ani. Alta era tehnologia, veţi spune. Poate. Dar adevărata întindere a construcţiei este dată de modul cum este înfăţişat frumosul, de felul în care este construită, în piatră eternă, povestea credinţei. Iar aici nici tehnica, nici sufletul omenesc nu s-au schimbat prea mult de-a lungul secolelor.
   Barcelona are multe alte puncte interesante. A găzduit în 1992 Jocurile Olimpice. Turnul flăcării olimpice, alăturat stadionului olimpic de pe Montjuic, are o înfăţişare demnă de creionul marii arhitecturi barceloneze. A găzduit, ca întreaga Spanie, coridele cu tauri. Astăzi, în sfârşit, a fost interzisă uciderea taurilor în arenă. Arena de Toros, cu o arhitectură celebră în Plaça d’Espanya, este în prezent centru comercial. Oare cum era mai bine?
   Şi, la sfârşit, să amintim o vorbă despre zona maritimă. În port îşi încheie drumul Las Ramblas, cel mai vestit bulevard barcelonez. Iar în piaţa în care se încheie bulevardul se ridică, măreaţă, statuia lui Cristóbal Colón, arătând cu mâna spre vest, spre Lumea Nouă. După ce a descoperit America, Cristofor Columb s-a întâlnit cu regina Isabela I şi regele Ferdinand V pentru a le raporta cele aflate în prima sa călătorie aici, în Barcelona. Atunci au început secolele care au schimbat pentru totdeauna istoria şi influenţa Spaniei în lume.
   Barcelona. Catalonia? Spania? Pentru omenire nu are importanţă definirea locului geografic. Barcelona este o lumină a culturii pentru întregul Pământ!

 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la club.arfomed@yahoo.com.

 


Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC