Newsflash

Baba, acordul global și nostalgia

de Dr. Viorel PĂTRAŞCU - aug. 3 2018
Baba, acordul global  și nostalgia
    Nu există zi în care să nu consult trei–patru cazuri noi de cancer de piele. Forme relativ simple care prin tratament se vindecă în proporție de peste 95%, dar și unele cumplite, târziu diagnosticate, agresive și pentru care nu se mai poate face nimic.
    Locuind singură în casa ei dintr-o comună situată la 60 de kilometri de oraș, o femeie de 85 de ani, văduvă de un sfert de secol, a acceptat greu să fie adusă în cabinetul nostru de un vecin binevoitor. Acesta, fiindu-mi pacient cu câțiva ani în urmă, i-a spus: „Hai, bre, că te duc eu la un băiat bun care-ți va rezolva buba asta ce s-a întins și curând o să-ți mănânce ochiul”. Baba e slabă ca o scândură, dar nu-i dusă cu mintea. Are un cap mic, părul parcă-i un pămătuf, iar fizionomia seamănă cu cea a unei bufnițe: frunte îngustă, nas lung și coroiat, ochi gălbejiți și sticloși precum au păsările ce sunt prădători nocturni. Pentru un cancer apărut în urmă cu doi ani pe nas, aproape de unghiul intern al orbitei de partea stângă, dorea să-i dau „o cremă bună”. I-am spus că singura soluție este chirurgia. A acceptat greu, după ce și-a făcut câteva cruci. Anestezia locală a fost eficientă și nu a simțit nicio durere. Când am terminat, nu-i venea să creadă. S-a închinat, i-au dat lacrimile și mi-a mulțumit: „Maică, să trăiești mai mult ca mine. Să știi că ai mâini de aur. Când mă scol de pe masa asta vreau să-ți fac cinste cu o bere... Bine, dacă nu, o să mă rog pentru sănătatea dumitale și a doamnei asistente”.
    Ca să-i distrag atenția, în timp ce-i făceam intervenția, am întrebat-o când a fost mai bine: pe vremea lui nea Nicu sau după 1989? „Nici nu se compară. Atunci munceam la CAP, noi, femeile, făceam glume între noi, ne mai certam, dar băgam zilnic ceva pe sub fuste, unde aveam șorțuri largi în care intrau știuleți de porumb, roșii, castraveți sau fructe pe care le duceam acasă. Paznicii nu ne ziceau nimic. Ei țineau cu noi, nu cu partiduʼ.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe