Newsflash

Autopsii necesare

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - apr. 1 2016
Autopsii necesare
     Medicina evoluează. Marea majoritate a metodelor de diagnostic și tratament folosite în urmă cu mai bine de 60 de ani, când mi-am început studiile medicale, sunt astăzi cu mult depășite, unele chiar periculoase. Ceea ce ne oferă în prezent tehnologia modernă creează o medicină care cu greu se mai aseamănă cu cea practicată de dascălii noștri. Odată cu apariția noilor metode de diagnostic, au dispărut însă elemente ale medicinii clasice care odinioară constituiau pilonul practicii curente. Iar autopsia, ca mijloc de diagnostic post-mortem, a căzut în desuetudine.
     În anii studiilor mele medicale și în perioada imediat următoare, proporția autopsiilor se apropia de 100% pentru cazurile fatale, indiferent de cauza decesului. Curiozitatea științifică, completată cu puternica dorință de a verifica diagnosticul pus pacientului și calitatea tratamentului oferit în timpul vieții sale impuneau prezența medicului terapeut în sala de autopsie, iar medicul anatomopatolog devenea în acele clipe atotputernic, figura centrală a întregului proces de diagnostic în cazul pacientului decedat. Autopsiile erau cadrul cel mai potrivit de educație practică. Studenții petreceau ore în șir în sala de autopsii, iar asistenții noștri foloseau fiecare prilej pentru a discuta acele date suplimentare, care nu puteau fi oferite decât de acest procedeu post mortem.
     Unde sunt necropsiile de odinioară? Cum se face că faima lor a dispărut și, mai ales, cum se explică ciudata realitate în care clinicianul nu mai simte nevoia să verifice exactitatea diagnosticului său final, confirmat sau infirmat grație disecției minuțioase în sala de autopsii? Cu excepția rarelor cazuri cu conotație medico-legală, în care obligația autopsiei e evidentă și impusă de lege, practic, sălile de autopsie din foarte multe centre medicale rămân închise și fără folos.
     Bineînțeles, incredibila evoluție a metodelor diagnostice din ultimele decenii a creat o nouă realitate, în care, în marea majoritate a cazurilor, diagnosticul e evident, confirmat printr-o sumedenie de investigații, care oferă practicianului mai toate elementele necesare pentru a efectua un diagnostic diferențial corect și un tratament adecvat. Un examen radiologic modern, o examinare ecografică, o investigație minuțioasă de laborator, fiecare în parte și toate la un loc oferă clinicianului datele necesare pentru a ajunge la un diagnostic corect.
     Dar mai sunt și unele explicații suplimentare, subiective. Una ține de tendința aproape firească a medicului de a evita momentele neplăcute provocate de rezultatul unei autopsii care infirmă diagnosticul pus în timpul vieții pacientului și implică, aproape automat, o vină atribuită echipei în îngrijirea căreia s-a aflat pacientul decedat. Această situație mai mult decât deranjantă apare ca un „verdict suprem“, de necontestat, după ce clinicianul a făcut tot i-a stat în puteri pentru a ajunge la un diagnostic corect, urmat de un tratament potrivit diagnosticului. Chiar în absența neglijenței sau a lipsei de cunoștințe și de experiență, infirmarea unui diagnostic în caz de deces al pacientului creează un climat psihologic și profesional negativ, cu implicații ce nu pot fi întotdeauna prevăzute. De aceea, de multe ori, clinicianul care trebuie să semneze actul de deces al pacientului aflat în tratamentul său evită să apeleze la ajutorul anatomopatologului, iar întrucât autopsia nu e obligatorie mai nicăieri, totul se petrece între medicul curant, actul de deces și conștiința sa profesională.
     Nu pot fi ignorate nici preceptele tradiționale și religioase, care privesc actul disecției ca pe o profanare a memoriei pacientului și a integrității corporale a cadavrului, care trebuie înmormântat fără a fi „violat“ de mâna omului. Din pământ am venit, în pământ ne întoarcem. În limba ebraică, ortografia cuvântului „om“ e aproape identică cu cea a cuvântului „pământ“. La fel cum sunt comunități care se opun donației de organe în caz de moarte cerebrală, tot așa apare și împotrivirea față de autopsii.
     În aceste condiții, numărul de autopsii se apropie de zero, în spitalele noastre, profesia de anatomopatolog reducându-se din ce în ce mai mult la examene microscopice din probe prelevate în timpul vieții pacientului. Consecințele sunt clare. În primul rând, o profundă afectare a procesului educativ, vital generațiilor tinere, care au multe de învățat și pentru care deseori ritmul acumulării experienței necesare e prea lent. Un abces hepatic sau pulmonar trebuie văzut – și nu numai pe radiografii și tomografii. Un hematom intracerebral trebuie examinat în contextul unei cutii craniene cu volum fix și edemul cerebral provocat de hipertensiunea intracraniană trebuie evaluat în fața cutiei craniene deschise. Volvulsul intestinal prezintă o imagine de neuitat, tipică, care nu poate fi confundată cu nimic altceva, și asta nu numai pe radiografii abdominale. Așa cum anatomia nu se poate învăța doar din cărți, medicina pretinde ca fenomenele patologice să fie văzute cu proprii ochi.
     O a doua consecință negativă a dispariției autopsiilor este că greșeli de diagnostic și/sau tratament rămân necunoscute medicului și, în felul acesta, e afectată capacitatea sa de autocontrol al judecății clinice. Așa se întâmplă că, pentru prima oară în istoria medicinii, medicul are mai întotdeauna dreptate pentru că nimeni nu-l pune în fața faptelor obiective oferite de examenul anatomopatologic. Ba, mai mult, deseori diagnosticul final rămâne o enigmă pentru toți cei care au participat la tratamentul pacientului, el, pacientul, ducând la groapă propriul său diagnostic.
     Spre satisfacția mea, din cele aflate de la colegii de breaslă, în România zilelor noastre procentul de autopsii se păstrează la un nivel mai mult decât acceptabil și această situație merită a fi de remarcat și chiar de invidiat. Dar lucrurile nu stau așa peste tot. Date din literatură indică o situație de-a dreptul îngrijorătoare. Se pare că incidența diagnosticelor greșitein vivo depășește 20% – cu alte cuvinte, dacă orice pacient decedat ar ajunge pe masa de autopsie, în fiecare al cincilea caz s-ar depista o greșeală de diagnostic. Într-un articol publicat la începutul acestui an, s-au prezentat rezultatele autopsiei atunci când decesul a fost produs de o cauză pulmonară; în 25 de cazuri, tuberculoza miliară nu a fost identificată in vivo, ea fiind confundată cu insuficiență respiratorie obstructivă cronică sau cu tromboembolia pulmonară. Un eminent clinician își exprimase, în urmă cu mai mulți ani, dorința ca proporția diagnosticelor exacte în cariera sa să se apropie de exactitatea... prognozei meteo!
     Sper că rândurile de mai sus vor provoca o discuție mai profundă legată de necesitatea „resuscitării“ autopsiei. Sunt convins că soluția nu stă numai în mâinile noastre, dar nimeni nu poate minimaliza rolul pe care comunitatea medicală ar trebui să-l joace în acest caz.
 

„Recomandarea de a ne întoarce la practica autopsiei ar fi o idee demnă de consemnat, întrucât ea oferă medicului un prețios instrument pentru îmbunătățirea acurateței diagnosticului. În ciuda multitudinii de date și măsurători utilizate în medicina de azi, noi ignorăm, foarte probabil, cea mai importantă sursă de informații: ceea ce vedem cu proprii noștri ochi.“
(Sandeep Jauhar, 2015)

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe