Newsflash

Atunci, ca și acum

de - iul. 1 2016
Atunci, ca și acum
     La începutul secolului XX, apar unele progrese, remarcate cu ironie fină de doctorul V. Sion, într-un text care este cea mai lucidă analiză a implicării statului în asigurarea sănătății publice în România. Doctorul Sion se întreabă, cu o falsă naivitate, ce ar face un medic străin dacă ar observa marea mortalitate infantilă din România rurală: „Un străin civilizat, care și-ar pune această întrebare, judecând după cum se petrec lucrurile în țara lui și știind că în România există un serviciu sanitar rural pe seama statului, ar căuta răspunsul în publicațiunile statistice ale acestui serviciu. Străinul ar fi un naiv. Serviciul nostru sanitar n-ar putea da răspunsul căutat, pentru bunul cuvânt că nu-l știe. Pentru oficialitate în România rurală nu există decât două cauze de moarte: moartea violentă (sinucidere, omucidere, accident) și moartea naturală. Se pare că numai cu totul parțial s-a simțit la noi nevoia de a despica această etichetă de moarte naturală. Numai pentru boalele epidemice se consemnează la țară cauza morții și chiar pentru acestea numai cu începere din 1901 avem datele publicate, separat, pentru orașe și pentru sate“ (Sion, 1904).
       Deci chiar până la Primul Război Mondial, cauzele mortalității în mediile țărănești din România sunt cunoscute doar cu aproximație.

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe