Newsflash

Artificiu normativ controversat

de Alexandru NEAGU - apr. 12 2012
Artificiu normativ controversat
   Înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul UMF Târgu Mureş. În Monitorul Oficial nr. 208 din 29 martie 2012, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 230 di 27 martie 2012 privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, act normativ foarte controversat, care oferă posibilitatea constituirii unei noi facultăţi, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, printr-un artificiu legis­lativ. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Su­perior va reglementa numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi la programele de studii ce vor funcţiona în cadrul acestei noi facultăţi.
   Confirmări într-o specialitate nou-în­fiinţată şi sesiune suplimentară pentru examenul de rezidenţiat. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 6 din 27 martie 2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 207 din 28 martie 2012, a fost completată Ordonanţa Guver­nului nr. 18/2009 privind organi­zarea şi finanţarea rezidenţiatului. Actul normativ a fost adoptat motivat, pe de o parte, de faptul că demararea procesului de formare a specialiştilor într-o spe­cialitate nou-înfiinţată, la momentul introducerii acesteia în Nomenclatorul de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asis­tenţă medicală, constituie o excepţie, iar imposibilitatea desemnării formatorilor riscă să facă imposibilă atât organizarea şi derularea programului respectiv de specializare, cât şi organizarea exa­menelor de obţinere a titlului de spe­cialist şi de obţinere a gradului de primar în această specialitate, iar, pe de altă parte, deoarece în urma repartiţiei candi­daţilor promovaţi la concursul de rezidenţiat organizat în sesiunea noiembrie 2011, un număr important de locuri/posturi de medic rezident au rămas neocupate – şi pentru a nu se accentua deficitul de medici specialişti cu care se confruntă reţeaua de asistenţă medicală.
   Faţă de aceste motive, prin excepţie de la normele existente până în prezent, se confirmă specialişti într-o specialitate medicală, medico-dentară sau farma­ceutică nou-înfiinţată cadrele didactice universitare titulare în instituţiile de învăţământ superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman, care, la data înfiinţării noii specialităţi, sunt încadrate la disciplinele cores­pondente acesteia sau la disciplinele care includ domeniul de formare al noii specialităţi şi sunt confirmate, prin ordin al ministrului sănătăţii, specialişti sau primari într-o altă specialitate. Totodată, se confirmă în gradul de medic primar, medic dentist primar sau farmacist primar, după caz, în specialitatea nou-înfi­inţată, profesorii univer­sitari, conferenţiarii uni­ver­sitari şi lectorii/şefii de lucrări titulari la data înfiinţării noii specialităţi în instituţiile de învăţământ superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman şi care au dobândit titlul de specialist în noua specialitate înfiinţată. Această nouă confirmare a titlului de medic spe­cialist, medic dentist specialist sau de farmacist specialist, sau de medic pri­mar, după caz, în specialitatea nou-înfi­inţată, se face nominal, prin ordin al ministrului sănătăţii, la cererea cadrelor didactice universitare menţionate.
   În cazul specialităţilor endodonţie, parodontologie şi protetică dentară, excepţiile privind confirmările se aplică cadrelor didactice, medici dentişti confirmaţi specialişti sau primari în una dintre specialităţile: chirurgie dento-alveolară, ortodonţie şi ortopedie dento-facială sau stomatologie generală, care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă sunt titulare pe funcţii didactice la disciplinele co­respon­dente specialităţilor medico-dentare nou înfiinţate menţionate, în cadrul facultă­ţilor de medicină dentară.
   O nouă excepţie o reprezintă posi­bilitatea acordată Ministerului Sănătăţii ca, în cazul în care la finele repartiţiei candidaţilor promovaţi la concursul de rezidenţiat rămân locuri/posturi de re­zident neocupate, să se organizeze, pentru ocuparea acestora, o sesiune extraordinară de concurs de rezidenţiat, în primul semestru al anului următor. Această exceptare se aplică inclusiv pentru locurile rămase vacante în urma desfăşurării concursului de rezidenţiat din noiembrie 2011.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe