Newsflash

Arta ca remediu

de Dr. Mihai Cezar POPESCU - oct. 31 2016
Arta ca remediu
 Congresul Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici (UMEM) de anul acesta (ajuns la a 60-a ediție) a avut loc în Italia, în perioada 14–18 septembrie, în organizarea Asociației medicilor scriitori italieni(AMSI – Associazione Medici Scrittori Italiani), sub coordonarea Patriziei Valpiani (președinta AMSI) și a dr. Gianfranco Brini, delegatul UMEM. Lucrările s-au desfășurat în localitatea Garlate (Lecco), o stațiune de vacanță situată pe malul lacului Como, unde poezia, proza scurtă și eseul s-au perindat neobosit, traduse în limbile italiană, engleză, franceză, portugheză și germană. Naturalețea comunicării în aceste cinci limbi de largă circulație internațională a reprezentat dovada că nu există granițe atunci când este vorba de înalta spiritualitate. Sub semnul generoasei teme „Arta, literatura și sănătatea“, au fost organizate sesiuni de proză și două sesiuni de poezie.
Raportul medicinii cu arta a fost definit de doctorul Sauveur Boukris (Franța): „Arta me­dicală este o artă de contact, de ascultare și empatie. Este o artă a compromisului între cunoașterea științifică și așteptările și îndoielile bolnavilor“.
Gianfranco Brini (Italia) analizează din nou, așa cum a făcut-o recent și în paginile revistei „Fântâna din Kos“, viața și opera marelui scriitor rus, sub titlul „Anton Cehov – amprenta medicului asupra operei și vieții sale“. Patrizia Valpiani (Italia) dedică și ea marelui poet un material sub titlul „Timpul cehovian, poetica și poezia lui Anton Cehov“. Sunt evocate raporturile cu Tolstoi, Turgheniev, Gogol, Gorki, Dostoievski și influența pe care o exercită asupra operei sale „giganții“ literaturii franceze din perioada respectivă: Hugo, Stendhal, Zola, Balzac, Chateaubriand, Flaubert.
Miracolul vieții cotidiene e surprins de Eberhard Grundmann (Vechea cafetieră), de Zlatimir Kurilov (Anxietățile unui scaun) și de Françoise Verrey Bass (Vechiul pod). Roland Noel (Franța) a abordat tema valorii terapeutice a artei în eseul intitulat „Pictorul Auguste Renoir, poetul Paul Verlaine: arta, remediu pentru sănătatea lor“. Primul era afectat de o formă gravă de reumatism poliarticular inflamator, iar cel de-al doilea de o complexă tulburare psihică. Claude Ploceniak (Polonia) trece în revistă efectul nociv al carenței de magneziu în cazul unor mari personalități istorice. Sunt evocați Newton, Lincoln, Santos Dumont, Ludovic al XV-lea, Häendel, Danton.
Confluența culturilor este evocată de Mariana Bettencourt (Portugalia) în crochiul literar „Sub privirea lui Endovelicus“. Un mic templu dedicat de romani zeului hispano-celtic al sănătății și soarelui se regăsește ulterior dedicat arhanghelului Mihail de către creștini și transformat ulterior în moschee de ocupanții arabi din veacul al XIV-lea. Angelo Torchio (Italia) dedică o prezentare vieții și activității unei personalități pe nedrept uitate de istoriografia oficială a medicinii: neuroanatomopatologul italian Gaetano Perusini.
În lucrarea „O lume dezumanizată, lipsită de iubire“, A. de Voogd amintește că „binefacerile naturii exploatate de către om și progresul etnic tind, în mod paradoxal, să distrugă umanitatea, făcând să dispară calitățile esențiale ale ființei umane: iubirea și solidaritatea“. Evocă, de asemenea, cuvintele lui Sergio Marengo (Congresul UMEM, 1983): „O anumită lume a pierdut gustul pentru frumos și adoarme pe marginea prăpastiei“. El remarcă faptul că „tinerii, ca și părinții lor, n-au fost niciodată mai individualiști, izolați în spatele ecranelor, rupți de lume prin căști și indiferenți la soarta altuia“, și încheie în aceeași tonalitate dramatică: „Așteptăm adevăratul progres“.
În ceea ce mă privește, am prezentat poezii în limbile română și italiană și cele mai recente două apariții editoriale ale mele: volumele de versuri „Însemnări volatile“ și „Visuri departe“ (împreună cu poetul Mihai Pompiliu Constantinescu). Am prezentat și ultimele două numere ale revistei „Fântâna din Kos“, editată de Societatea Medicilor Scriitori și Publiciști din România.
Sesiunile de poezie au reunit nume valoroase, precum: Roland Noel, Sharon Desligneres, Silvana Melas, Marco Pescetto, Harald Rauchfuss, Helga Thomas, Guillermo Alvarez, Ophelia Bomba, Simone Bandirali și mulți alții. Activitatea intensă din cadrul lucrărilor a fost completată de un program turistic bogat și diversificat, care a încurajat cunoașterea reciprocă a participanților: croaziera pe lacul Como, vizitarea părții medievale a orașului Bergamo etc.
În urma dezbaterilor, consiliul de conducere al UMEM a decis să aprobe candidatura Bulgariei, ediția din 2017 a congresului urmând să aibă loc în orașul Plovdiv, sub coordonarea dr. Zlatimir Kurilov. În perspectivă, pentru ediția din anul 2018 a fost depusă candidatura Portugaliei, prin vocea Mariei Jose Leal.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe