Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Aroganța câștigătoare

Viața Medicală
Andreea NICULAE vineri, 25 martie 2016
     Bărbat, 69 de ani, AVC. Ajungem la adresă.
     – Bună seara, ce s-a întâmplat?
     – Nimic.
     Își ia haina de pe scaun, cu o atitudine și privire arogante și zice:
     – Haideți, să mergem!
     Gata, sunt în pragul decompensării, văd negru în fața ochilor:
     – Domnule, ia luați dumneavoastră loc. Acum! „Haideți să mergem“ spunem când sosește taxiul, nu ambulanța, zic eu cu cea mai blândă voce posibilă. Ce ziceați că s-a întâmplat?
     După ce depășește momentul de stupoare, se lasă moale pe canapea și strigă la fiică-sa: „Ziceai că vine tot doctorița aia de la prânz“. Fiică-sa, jenată, îmi explică scurt că pe la prânz i-a fost rău, a căzut, și-a pierdut conștiența și că avea o pareză facială și dizartrie, acum remise. Că tatăl ei nu suferă de nicio boală, e fost mare rugbist al României, dar, desigur, refuzase să meargă la spital cu prima ambulanță. Ea avea impresia că acum îl convinsese, numai că el era irascibil, iritat că trebuie să-mi spună încă o dată ce pățise și, mai ales, că trebuia să meargă la spital (înclin să cred că era și speriat).
     Îmi stăpânesc elanul inițial și, la fel de concis, îi explic că nu trebuie să meargă dacă nu vrea, că e firesc să fie speriat, dar dacă se hotărăște să meargă, face ce-i spun eu. Că trebuie să accepte că are o problemă, neplăcută, e drept, dar rezolvabilă. După ce îl evaluez și „îl înțep“, suportând cu stoicism cârcoteli de genul: „Daʼ asta pentru ce e? Daʼ trebuie neapărat? Și branula? Așa ac mare?“, plecăm către spital. Pe drum, îmi povestește cu nostalgie despre perioada lui de mare sportiv. Îl ascult zâmbind. Mă întreabă cum mă cheamă, câți ani am...
     Ajungem la spital, îl predau medicului din gardă. Aștept într-un colț să-l evalueze, să pot pleca. Îl aud: „Andreea a plecat?“ (eram, deci, prieteni deja). „Nu, tată, e aici încă“. Când să plec, îi spun la revedere. „Cum adică, plecați? Ia veniți mai aproape. Mai aproape! Așa, să vă pup.“ Mă pupă, nu scap. Când ajung la ușa: „Mulțumesc, domnișoară și iertați-mă“. Plec, mândră, că aroganța mea a învins aroganța lui.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.