Newsflash

Arcade

de Dr. Raluca BULEA - mar. 7 2012
Arcade
   Arhitectura este artă şi ştiinţă deopotrivă. Inginerie, fizică, chimie se împletesc armonios cu desenul, arta decoraţiunilor şi cea a îmbinării culorilor, iar alăturarea de materiale diferite nu face decât să desăvârşească un întreg care se apropie de perfecţiune. În plus, este o artă pe care, poate mai mult ca pe oricare alta, nu o putem aprecia cum se cuvine decât acolo unde se găseşte creaţia respectivă.
   Chiar şi în aceste condiţii, unele elemente din această îngemănare inspirată pot să fie mai bine puse în valoare şi admirate dacă un ochi la rându-i inspirat le surprinde şi le scoate din context, sporindu-le simţitor valoarea. Arcadele, jucând deopotrivă un rol funcţional şi unul estetic, pot constitui un subiect în sine pentru fotograf sau pot deveni un cadru privilegiat prin care să fie observate mai bine şi evidenţiate alte puncte de interes, aflate la distanţă. Elemente de susţinere a unor construcţii, create cu scopul de a oferi un spaţiu deschis, dar totuşi ferit de intemperii, integrate în însăşi structura zidului sau alcătuite din elemente vegetale suprapuse peste cele minerale, bolţile şi coloanele oferă în acelaşi timp şi posibilitatea de a privi, simbolic, cu imaginaţie, spre un alt spaţiu care pare să se deschidă dincolo de ele.
   Pline de verdeaţă, arcadele din parcul Palatului regal din Aranjuez ne invită la o plimbare răcoroasă, pe o alee la capătul căreia ne aşteaptă, poate, un început de aventură... După care ne putem odihni, în tihnă, bucurându-ne de ospitalitatea generoasă a fraţilor din ordinul Sf. Ieronim la mănăstirea Santa Maria del Parral din Segovia, poposind cu privirea asupra castelului care se înalţă maiestuos pe celălalt mal al râului Eresma.
   Mutându-ne din peninsula Iberică în cea a Italiei, nu vom termina nicicând de admirat eleganţa simplă a arcadelor ce străjuiesc canalele lagunei veneţiene, care marchează cărările de apă ca şi cele de uscat, călăuzindu-ne paşii şi gândul spre alte şi alte locuri pline de farmec. Nu departe de aici, străzile din Padova, oraşul Sfântului Anton, ne oferă un adevărat regal de colonade şi arcade care se succed în permanenţă, pe sub şi printre care ne putem pierde în lungi plimbări fără ţintă, făcute doar pentru bucuria drumului.
   Peste tot în drumurile noastre aflăm astfel de crâmpeie de frumos, pe care le imortalizăm într-o fotografie, sau doar ne oferim răgazul de a le privi cu atenţie, cu ochii şi cu sufletul, pentru a merge mai departe cu ceva în plus în colecţia de amintiri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe