Newsflash

Anthony Perkins

de Madeleine KARACAŞIAN - apr. 27 2012
Anthony Perkins
   A trăit între 4 aprilie 1932 şi 12 septembrie 1992, fiind fiul lui James Perkins, actor celebru în anii ’30 pentru apariţia sa în rolul de poliţist în prima versiune a filmului „Scarface“. Anthony Perkins s-a născut la New York şi şi-a făcut studiile la Universitatea Columbia, după care a abordat câteva roluri de succes în teatru, pe Broadway, reuşind să obţină, încă din 1956, Premiul „Teatrul Lumii“. În 1958 a fost nominalizat la Premiul Tony pentru cel mai bun actor de teatru.
   În film, a debutat în 1953, cu un rol minor în „The Actress“ (Actriţa), în regia lui George Cukor. În 1956, William Wyler i-a oferit rolul unui tânăr luptător în războiul civil american din „Friendly Persuasion“, cu care a câştigat un Glob de Aur şi chiar o nominalizare la Oscar pentru rol secundar.
   Cu o siluetă longilină, o figură adolescentină şi o expresie candidă, s-a crezut o vreme că ar fi potrivit pentru rolurile unor tineri timizi şi stângaci. Îi admira pe Henry Fonda şi pe Gary Cooper, dar şi pe Melina Mercouri şi Sophia Loren, cu care avea să joace în „Desire under the Elms“ (Patima de sub ulmi), ecranizare după dramatica piesă a lui Eugene O’Neill, cunoscută la noi încă din vremea tinereţii lui George Vraca, care interpretase pe scenă toate cele trei roluri masculine principale, într-o originală montare a lui Ion Şahighian. Talent solid, Anthony Perkins s-a dovedit un interpret reuşit în rolul unui locotenent din marina militară australiană din „On the Beach“ (Ultimul ţărm) al lui Stanley Kramer, ţărm pe care se regăsesc câţiva supravieţuitori ai unui război nuclear. Joacă şi rolul unui sergent din „Brûle-t-il Paris?“ (Arde Parisul?), dar şi un căpitan-capelan din „Catch-22“.
   Fizicul său l-a cantonat mai curând în rolurile unor tineri bărbaţi neliniştiţi, nevrotici, registru care l-a purtat până la psihopatul Norman Bates din „Psycho“, una dintre capodoperele lui Alfred Hitchcock, film din 1960 în care actorul a fost uluitor, desăvârşit. Un film de o deosebită austeritate, după romanul lui Robert Bloch. Turnat în alb-negru, din punct de vedere vizual filmul era apropiat de stilul televiziunii. Surpriza pentru echipa filmului a fost angajarea lui Perkins pentru rolul lui Bates, în locul unui actor de greutate cum era Rod Steiger. Lui Perkins i-a reuşit grozav acest personaj plin de psihoze şi obsesii, un joc de mare sobrietate, suscitând deopotrivă compasiune şi oroare. Halucinanta scenă a duşului a rămas antologică. Ea cuprindea 70 de planuri, filmate în numai 45 de secunde, alternând cu o eficacitate diabolică, dar şi menţinând un echilibru instabil în desfăşurarea dramei. Aici a fost evidentă şi măiestria lui Hitchcock. „Psycho“ a fost un triumf imens, asigurând lansarea internaţională a lui Perkins. Acesta a obţinut Premiul Consiliului Cronicarilor de Film din SUA.
   Actorul avea să obţină, în anul următor, premiul de interpretare la Cannes pentru filmul „Goodbye again“ (Vă place Brahms?), pentru rolul unui tânăr care face o pasiune pentru o femeie mai în vârstă decât el, interpretată de fascinanta Ingrid Bergman, nefericită în relaţia ei cu partenerul de viaţă infidel, interpretat de Yves Montand.
   Roluri de succes au fost şi cel al unui reverend din „The Life and Times of Judge Roy Bean“ (Viaţa şi epoca judecătorului R. B.) al regizorului John Huston, şi cel din cunoscutul „Murder on the Orient Express“ (Crima din O. E.) sau cel al inspectorului Javert dintr-o versiune pentru televiziune a romanului „Mizerabilii“ de Victor Hugo.
   Marcat de amintirea filmului său de mare succes, Perkins a mai jucat în alte trei continuări, ultima regizată de el însuşi. A fost nominalizat la Premiul Saturn pentru cel mai bun actor.
  Fapt este că, după vârsta primei tinereţi, acest actor apreciat nu şi-a mai găsit roluri pe măsură, poate doar cu excepţia celui din „The Trial“ (Procesul), după romanul celebru al lui Franz Kafka. Josef K. era un birocrat acuzat pentru o crimă pe care n-o comisese niciodată. Faimosul regizor Orson Welles a folosit fragilitatea acestui actor tocmai pentru a-l întruchipa pe „domnul K.“. Alegerea sa a surprins din nou, dar actorul a fost la înălţimea acestui rol zdrobitor.
   Cu totul opuse au fost rolul lui Talleyrand din drama istorică „Napoleon and Joséphine: a Love Story“, miniserial de televiziune, dar şi rolul principal din „The Strange Case of Dr. Jekill and Mr. Hyde“, una dintre fantezistele 123 de versiuni cinematografice după romanul lui R. L. Stevenson, scris în 1886.
   Spre sfârşitul vieţii, Anthony Perkins a jucat mai mult în filme de televiziune. Trebuia să-şi împrumute glasul doctorului Wolfe, un dentist din episodul „Ultima ieşire spre Springfield“ a serialului „The Simpsons“, dar s-a stins înainte de a face înregistrarea. A murit în urma unor complicaţii ale infecţiei cu HIV, după ce avusese o viaţă personală controversată – deşi căsătorit ani îndelungaţi şi tată a doi copii, Perkins a avut relaţii cu mulţi actori şi balerini celebri.
   Cu puţin înainte de decesul său, la numai 60 de ani, Anthony Perkins primise premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional al Filmului de la San Sebastian, precum şi o stea pe celebrul „Walk of Fame“ din Hollywood.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe