Newsflash

Amintiri cu Andrei Pleşu

de Dr. Virgil RĂZEŞU - ian. 16 2014
Amintiri cu Andrei Pleşu
   Undeva prin anii ’70, pe la începutul unei veri, luam parte la o consfătuire chirurgicală la Tulcea. Toată floarea chirurgiei româneşti se adunase să judece şi să condamne „crimele împotriva umanităţii“ ale apendicelui, organ misterios, căruia nimeni nu i-a descifrat încă menirile. Poate că o fi aşezat printre măruntaiele omului de mama natură doar pentru ca tinerii debutanţi în ale chirurgiei să aibă cum să-şi inaugureze cariera: ce chirurg nu şi-a semnat intrarea în tagma operatorilor cu un apendice? Deşi sunt convins că natura nu face nimic la voia întâmplării, pot să spun că despre rosturile acestui buclucaş vestigiu embrionar, aparent inutil, se ştiu puţine lucruri. Dar el rămâne spaima tuturor mamelor de mărunţei de pe mapamond care, la primele bănuieli, aleargă (şi bine fac) la medic să vadă dacă nu cumva blestematul de apendice îşi face de cap. Într-adevăr, uneori, pe neaşteptate şi când îi e omului mai bine, în loc să-şi vadă de condiţia de tolerat printre celelalte organe cu funcţii bine rostuite şi de care omul nu se poate lipsi, apendicele potopeşte pe bietul deţinător cu dureri şi alte suferinţe, care-l duc pe masa de operaţii. Ba, uneori, îi mai pun şi viaţa în pericol, prin felurite şi severe complicaţii.
   Cum dilema nouă a rămas la fel de veche ca din veac, după ce, vreme de două zile, am întors pe faţă şi pe dos tot ce se putea spune despre viermele afurisit („apendice vermicular“), veritabil terorist, şi fiecare şi-a spus păsurile şi părerile, ba şi necazurile şi pătimirile, numai ce-am fost poftiţi la o cină cu peşte şi cu ce mai cere alături, cu niscai vin de Niculiţel, numai bun să facă să alunece mai cu sârg pe gât minunăţiile de pe masă. Eram laolaltă cam două sute de vajnici cercetători puşi pe fapte mari, atmosfera era splendidă, de sărbătoare şi entuziasm, toată lumea era binedispusă şi bucuroasă de timp, de oameni şi de revedere, toţi mânaţi de o ţintă nobilă – să dea gata ce poposea în farfuriile noastre: tot felul de supe şi ciorbe, saramuri cu ardei iute şi mămăliguţă, peşte la proţap, ştiuci umplute, icre, raci, cegi şi moruni, sardele, chifteluţe de somn, crap, şalău pe grătar, cu maioneze, lămâi, măsline, mujdei, capere şi sosuri, de nu mai ştiai de unde şi cum să începi, de teamă ca nu cumva să ratezi ceva. Numai tort de peşte nu aveam. Nici eu, născut şi crescut pe malurile Dunării, la Galaţi, obişnuit cu ce ne oferea bătrânul fluviu, nu văzusem la un loc atâta bogăţie şi splendoare de preparate. Din culise, aflasem că gazdele noastre intraseră în inima Deltei, la ceas de seară, sub ochiul prevenit şi adormit al miliţiei, iar pescarii umpluseră ditamai camionul de peşte.
   La un moment dat, la una din mesele apropiate, a poposit un tinerel, scundac şi bine învelit, cu păr bogat, sprâncene stufoase şi barbă scurtă şi deasă, toate negre ca pana corbului, şi cu o lavalieră generoasă, care făcea, într-un fel, notă discordantă cu morga atâtor specialişti din toată ţara. Fără să ştiu cum şi de ce, vecinului meu de masă, doctorul Coneac (fie iertat), îi căşunase pe proaspătul sosit şi nu-mi mai dădea pace:
   – Cine naiba e tipul ăla cu barbă?
   – Ei, cine ştie, şi el ca tot omul, ce-avem noi cu el?
   Dar, fie că lichidul din pahare începuse să-şi facă efectul, fie că amicul îl asemuia pe noul venit cu cineva, nu-mi dădea pace şi mă tot întreba:
   – Cine-o fi? Cine e oare?
   – Lasă-l, domnule, în pace, ce-ţi veni? Are şi el rosturile lui, nu e treaba noastră.
   Şi, cum se întâmplă de cele mai multe ori, după o vreme, soţia amfitrionului nostru, ca orice gazdă doritoare să ştie cum se simt oaspeţii, s-a oprit şi la noi şi ne-a întrebat dacă suntem mulţumiţi ori mai avem vreo dorinţă pe care ne-ar putea-o împlini. I-am răspuns bucuroşi, am asigurat-o de recunoştinţă pentru primirea făcută, am lăudat bucatele şi mâinile care au ostenit pentru bucuria noastră şi pe Dumnezeu că a pus atâta bogăţie în vinul de Niculiţel şi în toate celelalte. Dar colegul meu, neliniştit de întrebările care-l frământau, nu s-a putut abţine:
   – Doamnă, nu vă supăraţi, cine este individul acela cu barbă neagră şi cu lavalieră? E doctor de-al nostru?
   – Nu, domnule, individul acela nu e de-al dumneavoastră, este fiul meu şi al doctorului Pleşu.
   – Vai, vă rog să mă scuzaţi...
   Ce să mai zici? Timpul a trecut, distinsul fiu al nu mai puţin distinsului nostru coleg de atunci, dr. Radu Pleşu, a devenit apreciat om de cultură şi mânuitor al cuvântului şi ne bucură de fiecare dată cu năstruşnicia gândurilor şi cu meşteşugul vorbelor sale. Viaţa şi-a văzut de ale sale şi negrul ca pana corbului din părul şi barba lui s-a metamorfozat în albul care subliniază înţelepciunea şi vorba aşezată acolo unde îi este locul. Iar noi... răscolim prin tolba cu amintiri şi ne bucurăm de ele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe