Newsflash

Americanii care nu lucrează

de Dr. Martin S. MARTIN - iul. 3 2015
Americanii care nu lucrează
  În mai 2015 s-a atins un nou record privind numărul americanilor care nu muncesc. Cine sunt ei? În primul rând pensionarii, cei invalidaţi şi copiii, în total 69 de milioane. Apoi, adevăraţii şomeri, cei care caută de lucru şi nu-şi pot găsi ocupaţie: 18 milioane. Dar marea grupă, a celor apţi de muncă şi care nu lucrează, nici nu caută de lucru, fie că au abandonat căutarea, fie că nu au avut niciodată intenţia de a munci numără 93 de milioane. Raportat la populaţia actuală a Statelor Unite de 319 milioane, americanii apţi, dar care nu lucrează, reprezintă 30%.
  Sectorul public – angajaţii guvernelor federal şi de stat, armata, forţele de ordine, în total 32 de milioane –, populaţia instituţionalizată – spitale, aziluri, închisori, în medie 13–15 la 1.000 de locuitori – plus toţi cei care nu lucrează reprezintă 66% din populaţie. Prin taxele lor, cei 34% care lucrează în sectorul privat suportă financiar celelalte două treimi din naţiunea americană.
  Când vine vorba de rata de şomaj, care a ajuns la 5,5% în mai 2015 (în 2012 era de 11%), guvernul ia în considerare doar numărul celor care caută activ de lucru şi îi raportează la forţa de muncă activă. Cum forţa de muncă a scăzut în ultimii ani şi indicele de şomaj a coborât. Dar dacă s-ar raporta numărul celor care şi-au pierdut serviciul la forţa de muncă din 2009, indicele de şomaj ar fi de 10%. Şi dacă s-ar adăuga şi numărul celor apţi de muncă, dar care preferă inactivitatea, şomajul real ar fi de peste 20%.
  În grupa de vârstă 25–54, trei pătrimi lucrează (95,6 milioane), în timp ce 25% sunt fără ocupaţie (aproape 32 de milioane). Josh Katz de la cotidianul „New York Times“ a făcut o anchetă pe 294 de subiecţi fără ocupaţie, împărţiţi egal după sex, cărora le-a dat să completeze un chestionar detaliat despre activităţile lor în zilele de lucru. Doar 4% au relatat că îşi caută activ o ocupaţie şi dedică acestei căutări între una şi şase ore pe zi. 8% au recunoscut că, între orele 8 dimineaţa şi 10 seara, dedică mai multe ore somnului în zilele lucrătoare. Treburile gospodăreşti, îngrijirea altora (copil, bătrân, bolnav) au fost principalele activităţi a 40% din cei studiaţi. Pentru 35%, activităţile de socializare au ocupat cea mai mare parte a zilei.
  În toate categoriile, pe primul loc s-a situat timpul petrecut pentru urmărirea transmisiilor de televiziune. Foarte puţini (4%) s-au menţinut activi în studii destinate creşterii calificării lor.
  Este larg răspândită concepţia că numărul locurilor de muncă depinde de guvern. Executivul poate angaja un număr de salariaţi, ceea ce măreşte cheltuielile guvernamentale, dar cea mai mare parte a angajărilor se datorează companiilor mici şi mijlocii. Vitalitatea acestora este factorul – cheie pentru dezvoltarea economică şi ele trebuie sprijinite şi protejate de guvern. Din păcate, în Statele Unite, ca şi în alte ţări, ultimii ani au arătat cum reglementările excesive făcute de birocraţia guvernamentală frânează sau fac să dispară companiile de dimensiuni mici, pe când cele mari şi foarte mari, dacă sunt ameninţate, îşi exportă întreprinderile.
  Care au fost principalele elemente care au dus la creşterea şomajului? Mai întâi, transferarea unei mari părţi din industrii, în special cea manufacturieră, în alte ţări. Apoi politica de creştere a taxării companiilor (35% taxă pe profitul companiilor), de unde frica acestora de a investi în extinderea activităţii. În fine, un rol important şi în creştere este progresul tehnologiei, care face ca un mare număr de solicitanţi să nu se califice pentru posturile care se oferă.
  Pe lângă degradarea nivelului de trai, şomajul prelungit mai aduce şi un număr de riscuri de sănătate şi de stil de viaţă: obezitatea, dependenţa de alcool şi droguri, delincvenţa de mai multe feluri şi criminalitatea. Excesul ponderal la cei care au rămas 26 Cozi la asigurările sociale în anii ’30 (stânga) şi ’90 (dreapta). În anii ’30, majoritatea şomerilor erau bărbaţi de greutate normală, în anii ’90, dintre cei care nu lucrează sunt numeroase femei şi predomină greutatea excesivăfără slujbă pentru doar câteva săptămâni este de 22,8%, dar creşte la 32,7% la cei care au fost excluşi de la muncă pentru un an sau mai mult (sursa: Gallup).
  Stresul financiar, nesiguranţa, sentimentul de eliminare socială, frica şi crizele de depresie ale şomerilor sunt citate ca factori de risc crescut pentru alcoolism şi dependenţă de droguri la şomerii pe termen lung. După James White (sursa: www.shatterproof.org), în rândul celor fără ocupaţie, dependenţa de alcool a trecut de 18% (media naţională este de 10%). Relaţia dintre cele două variabile este de tip cerc vicios: prelungirea stării de şomer, combinată cu dependenţa chimică, scade şansele de a găsi sau de a menţine o slujbă de calitate, iar inactivitatea impusă împinge la o dependenţă şi mai mare.
  În Statele Unite, ca şi în întreaga lume vestică, asigurările sociale alocă indivizilor fără loc de muncă şi familiilor lor mijloacele de supravieţuire. Dar, pe măsură ce lipsa de slujbă se prelungeşte, cei implicaţi se descalifică, şansele lor de a fi reinseraţi în forţa de muncă activă scade şi ei, împreună cu descendenţii lor, devin dependenţi de ajutorul financiar primit de la stat. Unii au numit acest sistem „narcoză socială“ ca să atragă atenţia asupra faptului că ajutorul material, pe lângă efectele benefice, aduce cu el şi dezavantajul de a induce, în mulţi dintre recipienţi, o paralizie a iniţiativei, o îndepărtare progresivă de partea activă a societăţii, din care se exclud din ce în ce mai mult. Există vreo metodă eficace în a motiva un individ care a stat pe ajutor de şomaj mai mult de zece ani pentru a se reîntoarce la muncă?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe