Newsflash

Albul mută și câștigă

de Adrian GHEORGHE - mar. 3 2017
Albul mută și câștigă
     Charles W. Eliot scria, în 1906, un editorial intitulat „Viitorul medicinii”, publicat la vremea respectivă în Science. Pentru context, Charles W. Eliot nu a fost chiar oricine, ci președintele Harvard College timp de 40 de ani și cel sub a cărui conducere un colegiu aproape necunoscut a dobândit faima națională pentru excelență în educație și cercetare, înscriindu-se pe orbita de recunoaștere globală pe care o domină și astăzi. Într-un univers paralel în care aș fi urmat eu însumi facultatea de medicină, e tipul de material pe care mi-ar plăcea să îl primesc în pachetul de admitere din prima zi de octombrie pentru a îl avea drept ghid până la depunerea jurământului sau să îl aud măcar o dată la discursul de deschidere a anului academic. Frumusețea editorialului cu pricina nu stă doar în actualitatea ideilor pe care le enunță, după mai mult de o sută de ani, ci și în conținutul lor: necesitatea tranziției de la medicina curativă, centrată pe boală și organismul fizic, la medicina preventivă, centrată pe determinanții sociali ai bolii; medicina văzută ca disciplină comparativă, transversală, punând fiziologia alături de botanică și zoologie; cât de important este ca medicul să aibă un rol de educator social și intelectual public.
     Scriitura lui Eliot de început de secol 20 este sigură, verticală, neșovăitoare. Perspectiva pentru viitor era clară, ideile la locul lor, traseul cunoașterii viitoare deja conturat – numai resursele financiare lipseau pentru a înfăptui viziunea. Resurse care, ulterior, au și venit. La început de secol 21, incertitudinea este cea care definește viitorul profesiei medicale. Tehnologia este singurul element de siguranță: ea este aici cu noi și rolul său va continua să crească. Ideile directoare ale profesiei, pe de altă parte, nu sunt la fel de clare, ceea ce creează, pe bună dreptate, confuzie. Ce rol va avea medicul în viitor, înconjurat de seturi de date și asistat de zeci de mașini cu funcții și interdependențe complexe, de la monitoare la roboți? De care tipuri precise de îngrijire va avea nevoie o populație tot mai bătrână, tot mai informată și cu necesități medico-sociale tot mai complexe? Evoluțiile din sectorul medical (și nu numai) sunt suficient de complexe încât, tot mai des, experții admit deschis că nu pot prezice direcția în care se vor îndrepta lucrurile. Acest adevăr este aplicabil atât inițiativelor punctuale de politică publică, precum recenta „reformă” a NHS-ului britanic sau chiar marele Brexit, cât și tendințelor lente, puțin vizibile, precum transformarea modelelor de furnizare a serviciilor.
     Viitorul nu mai este definit, așa cum era acum un secol, de incertitudinea disponibilității resurselor, ci de incertitudinea privind modul în care acestea ar trebui folosite între atât de multe utilizări alternative. Pare o poziție privilegiată, dar nu este, pentru că lipsesc încă metodele pentru a aborda problemele din sănătate din acest unghi, ceea ce duce la împământenirea risipei. De exemplu, sunt foarte multe tehnologii digitale care permit monitorizarea pacienților cronici: la ce trebuie să renunțăm și ce trebuie să facem în plus pentru a le transforma în noi rutine? Provocarea centrală este că trebuie să gândim acordarea de îngrijiri medicale cu totul diferit și, generic vorbind, încă nu știm cum să o facem. Think tank-ul britanic pentru servicii de sănătate King’s Fund a sintetizat starea de fapt în campania „Time to Think Differently” (2014), în care a încercat să identifice modele, practici și tehnologii actuale care vor căpăta suficientă tracțiune pentru a schimba substanțial fața îngrijirilor medicale până în 2030. Spitalul însuși, punctul de forță al practicii medicale, are un viitor incert – nu în sensul că nu va mai exista, ci pentru că rolul său va trebui transformat fundamental. Supus unor presiuni tot mai mari de natură financiară, tehnologică și de guvernanță, mai ales în sistemele de sănătate avansate finanțate prin taxare sau asigurări sociale de sănătate, care expune direct la șocurile din „economia mare”, ceva trebuie să se schimbe în modul în care capacitatea spitalului este alocată și administrată. Modelul de management ultraierarhic, de inspirație militară după al Doilea Război Mondial, în care managerul spitalului, o „personalitate medicală”, taie și spânzură de la vârf pe creditul propriului prestigiu și al asimetriei de cunoaștere, nu mai este viabil în condițiile în care sunt atât de mulți actori relevanți, de la organizații de pacienți la autorități publice.
     Nu știu cum va arăta sau cum ar trebui să arate medicul viitorului și nici cât de multă fiziologie, sănătate publică, psihologie, statistică, informatică sau management va trebui să știe. Probabil din fiecare mai mult decât modelele umane care i se vor fi prezentat de-a lungul facultății și rezidențiatului. Chiar dacă profesia în sine nu este amenințată cu dispariția, așa cum sunt 47% din profesii la nivel mondial în următorii 20–30 de ani, conform predicției făcute de Oxford Martin Institute, viitorul său va fi altul decât cel prezentat astăzi. La nivel individual, profund personal, se arată mai importantă ca oricând conturarea unei viziuni viabile, a unui model de impact, a unei proiecții privind ce înseamnă să contribui la starea de sănătate a omului și a comunității. Agilitatea intelectuală este esențială: niciun model, uman sau organizațional, nu poate asigura traversarea în condiții de siguranță a torentului de incertitudine în care câte o specialitate medicală se atrofiază, se hipertehnologizează, se transferă dintr-un tip de instituție în altul, se concentrează pe cei ultrabogați sau ultrasăraci ori altceva complet imprevizibil. Medicul renascentist de tip homo universalis, sugerat inclusiv de Charles Eliot în linii largi, are probabil nevoie mai mult decât oricând de a-și cultiva și manifesta universalitatea întâi către sine, pentru a putea răspunde cu succes unei misiuni în continuă schimbare. Alternativ, riscă să se lase ghidat de stele false undeva în afara istoriei, de unde puțini se mai întorc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe