Newsflash

Acasă la Moș Crăciun

de Dr. Cornelia TÎRÎŞ - ian. 13 2017
Acasă la Moș Crăciun
     Era seară și se lăsase frigul. Pe fusul gândului, depănam dulcile dorințe pentru Crăciunul de anul acesta. Motanul privea pișicher peștele desenat în Japonia pe ceașca de ceai fierbinte. O bătaie scurtă în ușă sparge liniștea și îmi aduce în fața ochilor un poștaș adevărat, în carne și oase, aidoma celor din copilărie: mucalit, zdravăn și cu tolbă mare.
     Semnez de primire și capăt o recomandată ca pe vremea bunicii: în plic mare și pe hârtie lucioasă. Mă încearcă fără să vreau un fior de ,,Zoe Trahanache”: dacă e scrisoarea pierdută? O deschid și văd minunea: îmi scrie Moș Crăciun.

 

Draga mea,

 

     Aș vrea să-mi ierți, mai întâi, stilul stângaci și poate micile greșeli pricinuite de emoție. Rolul meu în poveste este, întâi de toate, acela de cititor. Am pus mâna pe condei pentru că, pentru prima dată în carieră, mă aflu într-o situație mai mult decât delicată.
     De anul acesta, Pământul pare că a început să se rotească în sens invers. Fabrica de jucării din Laponia (organizație nonprofit, prin statut) e în urmă cu producția cu aproape două luni. Spiridușii care lucrează la sectorul „Turtă dulce” nu se mai înțeleg cu cei de la „Cărți de povești”. La „Trenulețe”, tocmai a încetat greva de avertisment. În atelierul de păpuși, duminică seara, s-a ținut ședință de sindicat. S-au verificat certificatele de spiriduș autorizat și actualizarea cursurilor de schi în taigaua siberiană. Majoritatea sunt varză!
     Piticot a venit în secret și mi-a arătat o listă cu revendicări semnată de comitetul de inițiativă. Ce cere poporul: noaptea polară să se scurteze la jumătate, Crăciunul să fie o dată la trei ani, iar în fabrica de jucării să domnească o atmosferă tipic orientală (cu narghilele, baclava, muzică și dans). S-ar putea obține, astfel, detașarea „în interes de serviciu” a lui Aladin și a lămpii fermecate din „1001 de nopți” împreună cu spiridușul aferent. Munca în sfera polară s-ar ușura astfel simțitor.
     Aflând acestea, i-am telefonat în grabă Crăiesei zăpezii, care m-a ajutat cu o echipă de zâne, în măsură să-i binedispună pe colaboratori și să sporească producția de jucării. Sunt vizibile oarecare rezultate (pe plan social), dar cu munca tot în urmă suntem. Nici nu știu dacă vom putea termina totul la timp. Orice ar spune sindicatele, Crăciunul nu reprezintă un subiect de negociere.
     Colac peste pupăză, aseară, renul Rudolph nu mi-a mai răspuns la telefon. Umblă vorba că ar fi plecat la Verona, în excursie, cu o căprioară de origine mediteraneană. Mare pezevenghi! Nu-și dă seama că, la întoarcere, aș putea să-i scriu în finlandeză, un drăguț de preaviz.
     La început, a fost o bucată de vreme când circulam cu trenul, înainte de a-mi veni ideea cu sania (care, între noi fie vorba, ne-a făcut celebri pe mine și pe Rudolph). Foloseam o locomotivă roșie, cu aburi, de mare efect și viteză, pe care copiii o așteptau cu nerăbdare în fiecare gară. Și confortul era altfel în acest minunat Balt Orient Express, de ce să nu recunosc. Acum cred că îți dai seama că nici pe transport nu sunt prea sigur.
     Pentru a evita și alte obstacole care ar primejdui Crăciunul, am hotărât ca, anul acesta, cina festivă și distribuirea cadourilor să se desfășoare la domiciliul meu, pe Muntele Ureche, orașul Rovaniemi din Laponia Orientală. Va fi o masă în familie, cu șemineu, brad și meniu de sărbătoare. Voi invita din fiecare colț de lume și de poveste pe câte cineva. De la Londra va veni Alice însoțită de Iepurele de Martie, Pălărier și Falsa Broască Țestoasă. Hänsel și Gretel, Albă ca Zăpada, Croitorașul cel Viteaz și Scufița Roșie sunt așteptați din Germania. Avionul de Paris va aduce pe Motanul Încălțat și pe Frumoasa din Pădurea Adormită. „Mama Rusia” ne va trimite pe Ivan Turbincă, Rusalka și pe Peștișorul de aur, cu trenul, la cușetă. Pentru a-ți face plăcere, am chemat mai multă lume din România: Ileana Cosânzeana – „din cosiță floare-i cântă, nouă împărății ascultă”, Capra cu trei iezi, Prâslea cel voinic, Zâna Zorilor și Neghiniță. Majoritatea invitaților și-au confirmat deja telefonic prezența. Greuceanu, Harap Alb și Păcală, datorită condiției fizice excelente și echipamentului de protecție (cojoace și căciuli de oaie old fashion) s-au oferit să-mi taie lemnele pentru întreaga iarnă polară și să le așeze în magazine. Vor ajuta, desigur, și la urcarea cadourilor pe aripile gândului, de unde fiecare copil le va putea primi.
     Pentru că ziua e scurtă și merg la culcare mai devreme, în Laponia, cei mici sunt ceva mai cuminți. Ce ar fi dacă s-ar afla că iezii cucuieți (de altfel, olimpici la matematică), anul trecut, cu bilet de Bruxelles, au aterizat la Amsterdam? Biata capră a fost nevoită să dea un fel de „explicații internaționale” care nu au avantajat România. Acum însă, vor veni să mă vadă pentru că i-am rugat să-mi instaleze pe Muntele Ureche o zonă wifi, pentru a putea fi contactat în timp real de copiii din orice colț al lumii. Le voi elibera iezilor, în schimb, certificate de bună purtare cu care se vor putea înscrie la olimpiada internațională de informatică și la cea de engleză. Cu toate acestea, sunt sigur că nu vor uita să-l sâcâie pe Motanul Încălțat, ocupat etern cu focul din șemineu. Copiii cu IQ înalt sunt adesea peste fire de neastâmpărați.
     În sacul cu daruri am așezat deja, pentru tine, binoclul Zeiss și rochia de catifea pe care ți le-am promis. Știu că ocaziile festive și-au cumpărat deja bilet la Opera din București.
     Masa de Crăciun va fi un amestec de clasic și modern, vei vedea. Totul conceput și realizat à la française.
     Stau azi, în fața focului, ca de o veșnicie, încredințat fiind că bunătatea și iertarea trebuie să găsească întotdeauna lumina aprinsă. Sărbătorim iarăși, de Crăciun, printr-o poveste, ceasul magic când, în Bethleemul Iudeii, a venit în lume cel mai iubit dintre copii: Iisus. Darurile, pe care și azi le oferim, amintesc de magii care s-au închinat lui Dumnezeu, întrupat ca puritate și nevinovăție. Lumea s-a înnoit atunci și a purces la drum încă o dată.
     Ți-am scris pentru că mă înțelegi deplin. Știu că-mi vei fi alături, ca în fiecare an, în misiunea noastră utopică, dar sfântă: aceea de a aduce bucurie și sănătate în inimile care le-au pierdut.

 

     Cu toată dragostea,
     Moș Crăciun

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe