Newsflash

Abuzul propriei sănătăți

de Dr. Martin S. MARTIN - nov. 27 2015
Abuzul propriei sănătăți
     Principalele cauze de mortalitate în Statele Unite au înregistrat o scădere continuă în ultimele decenii, cu puține excepții, la toate categoriile de populație. În anul 1969 au fost 1.259 de decese la 100.000 de locuitori sub vârsta de 75 de ani, în timp ce în 2013 numărul deceselor s-a situat la 730 la 100.000 de locuitori (reducere de 43%). Analiza datelor pe tipuri de boli a arătat că principalii asasini din societatea americană – bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul și accidentele vasculare cerebrale – au cauzat mai puține decese, au avut mai puține complicații, iar bolnavii afectați au înregistrat o creștere a calității vieții și o prelungire a supraviețuirii.
     Speranța de viață în SUA este astăzi de 78,8 ani (81,3 la femei și 76,4 la bărbați). Printre cei mai importanți factori care au contribuit la aceste progrese au fost reducerea fumatului, diagnosticarea precoce, îmbunătățirea tratamentului în diabet, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și cancer și combaterea timpurie a factorilor de risc.
     O subcategorie de populație, adulții albi de vârstă mijlocie (45–54 de ani), femeile și bărbații, au avut însă, începând cu anul 1998, o creștere a mortalității cu 0,5% în fiecare an, până în anul 2013. Dacă mortalitatea la acest subgrup ar fi rămas aceeași ca în 1998, în anul 2013 un număr de 96.000 de americani ar fi fost încă în viață. Iar dacă din 1998 până în prezent s-ar fi continuat ritmul scăderii mortalității cu 2% pe an, cum se înregistrase până în anul de cotitură, ar fi fost evitate 455.500 de decese. Mortalitatea constant crescândă a adulților albi de vârstă medie și cea a minorităților (african-americani și hispanici) din societatea americană au înregistrat reduceri (1,8% și respectiv 2,6%) în perioada analizată.
     Ce se întâmplă cu subgrupul de populație albă, nehispanică, în grupa de vârstă 45–54 de ani? De ce sunt ei mai vulnerabili și ce îi face să aibă un risc de moarte mai mare? Răspunsul vine de la un cuplu de cercetători de la Universitatea Princeton, economiștii Anne Case și Angus Deaton, ultimul fiind laureat al Premiului Nobel. Ei au descoperit că factorii care măresc mortalitatea populației americane albe adulte de vârstă mijlocie sunt sinuciderile și abuzul de alcool și droguri. Decesele prin supradozare și boli cronice de ficat, împreună cu suicidul, întotdeauna asociat cu o depresie profundă, fac diferența față de celelalte grupe de vârstă și rasă. Între anii 2005 și 2013, sinuciderile în Statele Unite au crescut de la 10,9 la 12,6 la 100.000 de locuitori.
     Analiza în interiorul subgrupului arată că mortalitatea este și mai mare în rândul albilor cu educație limitată la studiile liceale, sau chiar mai redusă. Cei din acest grup primesc cu mai mare ușurință rețete de analgezice opioide de la personalul medical, au acces la comercianții de heroină ieftină, sunt consumatori constanți de alcool și au fost cel mai greu loviți de recenta depresiune, pierzând slujbele pe care le avuseseră și având greutăți mai mari decât alții să fie reangajați. La acești indivizi s-a remarcat și o restrângere a cercului social de suport, a numărului celor de la care ar putea primi ajutor.
     Analiștii compară ritmul rapid de creștere a mortalității albilor de vârstă mijlocie din zilele noastre cu valul de decese din rândurile albilor tineri din prima fază a epidemiei SIDA din SUA. Dar mai există un element istoric posibil legat de acest fenomen social: cei care sunt astăzi de vârstă mijlocie erau adolescenți sau adulți foarte tineri în epoca mișcării hippie (1965–1980), în care tineretul alb era predominant. Ideologia de încălcare a tabuurilor sociale, practicată și teoretizată de hipioți, a dus la promiscuitatea sexuală și răspândirea consumului de droguri și alcool, pe care mulți au continuat-o și după perioada tinereții. Aceste efecte, ca și nesupunerea și chiar violența socială, au întunecat progresele aduse societății de mișcarea de independență a tinerilor hippie, în primul rând cele din domeniul muzicii și literaturii.
     La mare distanță de amurgul unui fenomen social foarte amplu, cum a fost mișcarea celor care afișau lozincile „Fă dragoste, nu război!“, societatea plătește prețul unei mortalități care crește continuu de 17 ani, în rândurile celor care au avut conexiuni directe, sau numai spirituale, cu contestatarii secolului trecut.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe