Newsflash
OPINII

Libertatea nu e îmbrăţișarea haosului

de Dr. Vlad STROESCU - mai 22 2020
Libertatea nu e îmbrăţișarea haosului

Adevărata libertate nu e un lucru ușor de practicat, chiar dacă îţi sunt respectate toate drepturile omenești. La fel și adevăratul individualism.

Libertatea nu este haos brownian, nu este „fac ce vreau independent de restul lumii”. Ca psihiatru, știu că liberul arbitru și temelia lui, conștiinţa de sine, deși par lucruri elementare și le luăm drept garantate, sunt de fapt mecanisme subtile, atât de complexe încât sfidează înţelegerea și generează permanent paradoxuri, și în același timp fragile și expuse agresiunii și deteriorării.

bird-3879179_1280Ca să putem să ne dăm seama ce e real și ce nu, ca apoi să putem să luăm decizii și să schimbăm, prin ele, ceea ce părea predeterminat, e nevoie de un eșafodaj de legi interne și de evoluţie și dezvoltare, pe care libertatea noastră se sprijină.

Libertatea fără rigoare, raţiune și empatie nu există cu adevărat. Nici măcar în cel mai individualist sens al cuvântului. În absenţa acestora, există doar boală: fie individuală, fie socială.

Și nu e suficient să avem un statu-quo, un echilibru stagnant: omul și societatea, ca să nu se îmbolnăvească, trebuie să evolueze, să meargă înainte, nu să stea pe loc. Orice instituţie stagnantă va deveni antisocială, anti-oameni, ne spune Michel Foucault.

Iată-ne astăzi într-o situaţie ciudată, în care libertatea e confundată uneori cu haosul aparent. Ceea ce ne lasă mereu perplecși e impenetrabilitatea maselor de oameni care îmbrăţișează haosul.

Poate greșesc tot făcând analogii între o societate și mintea unui individ, dar la individ așa se întâmplă când conștiinţa se destramă, făcând loc haosului în percepţie și gândire, trăirile devin impenetrabile, rigide, imposibil de influenţat prin dialog și comunicare.

Dacă e să tragem o lecţie din analogia aceasta, ar putea fi aceea că fenomenele sociale care ne nedumeresc profund și pe care le vedem zilele astea prin Piaţa Victoriei și prin niște diverse canale ale social media, ar putea fi mai mult decât manipulare și dezinformare politică (deși evident, astfel de oameni sunt înalt manipulabili), ar putea fi semnele unei răni sociale.

Fără să ne pierdem încrederea în dialog, am putea să ne oprim pentru o clipă din înfruntarea memelor cu sparanghel pentru a găsi disfuncţia, destrămarea, de dedesubt.

Și, dacă nu putem să așteptăm o evoluţie din boală, cei care trebuie să evoluăm suntem noi, cei care ar trebui să fim mai buni în a informa și a educa, și care eșuăm lamentabil și de neînţeles. Poate ar trebui să schimbăm subiectul și să întrebăm mai întâi unde doare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe