Newsflash
Istoria Medicinei

Victimele febrei tifoide

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - aug. 22 2016
Victimele febrei tifoide
 „Trecusem bacalaureatul. Și, dacă după atâția ani de muncă și de luptă cu nevoea, prin înseși natura lucrurilor, îmi părea îndrăzneață mângâierea desăvârșirei cunoștințelor corespunzătoare, mă alesesem cel puțin cu vanitatea titlului, cu un paroxism de bucurie și c-o droae de iluzii.
Înflăcărat de aceste iluzii, străin de faptul că studiul medicinei e, dacă nu imposibil, dar foarte greu, pentru un băet sărac, caz în care mă găseam atunci din nefericire, vroind să dau satisfacție pe de o parte înclinărilor spiritului meu pentru lucrurile reale și pozitive, iar pe de alta altruizmului, instinctului de a mă asocia suferinții altuia și a-l ajuta în fața naturii vecinic dușmănoase, m-am înscris la medicină. Mi s-a părut că aceasta-i știința, care plin aplecarea ei practică, corespundea ambelor exigențe ale sufletului meu. N-a trecut decât o săptămână și, lipsit de mijloace, am fost nevoit să mă retrag la țară, ceea ce desigur constituea un afront pentru demnitatea mea de bacalaureat și un izvor de mâhnire pentru sufletul meu, înflăcărat de iluzii și lipsit de experiența realităței faptelor. După trei luni de supliciu, mi s-a oferit benevol favoarea tradiționalului bilet de recomendație. Efectul fu salutar. Aceluia căruia i se adresase norocosul bilet era domnul Ioan V. Praja, distins profesor și suflet generos prin excelență. Domnia sa mi-a oferit o bine-voitoare și părințască protecție, încredințându-mă că va face tot posibilul pentru ca întreprinderea mea, îndrăzneață de altminteri, să poată reuși.“
  Astfel, grație ajutorului acestui profesor de matematici, tânărul Petru Gh. Vrănceanu (n. 1875, sat Hermeziu, jud. Iași), intern al Spitalului „Cantacuzino-Pașcanu“ din Iași, pe când scria aceste rânduri din prefața tezei sale pentru doctorat în medicină și chirurgie, a putut să-și isprăvească studiile, „mulțămit, că în situația mea de student, n-am alunecat pe căi piezișe și n-am călcat în picioare datoria“. Teza „Maladia lui Glénard“, prezentată și susținută în februarie 1910, a fost realizată sub coordonarea prof. dr. Vasile Negel (1854–1923), cel care i-a deșteptat „dragostea și tenacitatea la muncă“ și cu îndrumarea dr. Ștefan Gh. Possa (1857–1935).
 
 Dr. Petru Vrânceanu a ajuns la gradul de medic locotenent, după stagiul militar de la Constanța. La 1 noiembrie 1901 a primit numirea de medic al Plășii Marginea, jud. Vlașca, unde a funcționat vreme de trei ani. Apoi a urmat o specializare de doi ani la Paris, în chimie fiziologică.
Luptând să combată o epidemie de febră tifoidă în comuna Stănești, din plasa Vlașca, lingoarea l-a răpus și a murit. O viață începută în greutăți și sfârșită în chinuri. Cazul doctorului Vrânceanu poate fi inclus într-o carte despre medicii decedați în timpul epidemiilor, după cum poate figura și între personaje care, fie au contactat, fie au dispărut din pricina febrei tifoide. Prințul Ferdinand (1865–1927) „a făcut acea febră tifoidă din care s-a crezut că nu va mai scăpa cu viață“, scria Martha Bibescu; principele Mircea (1912–1916) îndurera inima Reginei Maria prin moartea sa; decesul, după cum oficial se susține, al omului politic Take Ionescu (1858–1922), la Roma, a avut loc în urma contactării acestei maladii, sub o formă particulară, ce aproape era să-i poarte numele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe