Newsflash
Istoria Medicinei

Un întemeietor de şcoală medicală

Un întemeietor de şcoală medicală
  A plecat dintre noi la 19 mai a.c. prof. dr. Traian Rebedea, întemeietorul Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, personalitate de seamă a obstetricii şi ginecologiei româneşti.
  S-a născut la 8 decembrie 1920; şi-a început activitatea profesională la maternitatea Steaua din Bucureşti, de unde s-a transferat la Clinica de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia. Aici l-a avut dascăl şi mentor pe marele profesor Eugen Aburel, promotorul conduitei moderne în obstetrică-ginecologie. În 1978 a devenit, prin concurs, conferenţiar şi a preluat şefia Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie a SUUB (pe atunci Spitalul Clinic al Municipiului Bucureşti), unde va fi promovat ca profesor. Profesionist desăvârşit şi excepţional pedagog, a format numeroase generaţii de obstetricieni şi ginecologi, care i-au dus mai departe viziunea şi conceptul în specialitate,  dar şi principiile morale ce l-au călăuzit toată viaţa.
  Dotat cu o mare putere de muncă şi cu calităţi organizatorice de excepţie, a făcut din Clinica de Obstetrică-Ginecologie a SUUB o unitate medicală de vârf, atât prin nivelul asistenţei medicale, cât şi al procesului didactic şi cercetării ştiinţifice.
  În plan profesional, a fost un continuator desăvârşit al abordării obstetricii, de la o practică medicală la o ştiinţă medicală, promovată de mentorul său, prof. dr. Eugen Aburel. Stau dovadă tratatele redactate de profesorul Rebedea, dar în special rezultatele activităţii medicale, progresul în calitatea supravegherii sarcinii şi asistenţei la naştere. În ginecologie a manifestat aceeaşi grijă pentru înţelegerea afecţiunilor în contextul funcţionării organismului feminin ca întreg. Dovadă stau tehnicile chirurgicale pe care le-a gândit şi promovat, toate având drept scop păstrarea funcţionalităţii din punct de vedere ginecologic. Datorită vastei sale experienţe şi spiritului inovator, a creat un procedeu chirurgical conservator indicat în fibromul uterin la femeile tinere – histerectomia supraistmică cu reconstitutirea cavităţii uterine. Blândeţea lui înnăscută, manifestată în relaţia cu toţi cei din jur – paciente şi colaboratori – se exprima şi în actul chirurgical. Conduita sa avea la bază respectul deosebit faţă de om.
  A fost autor şi coautor a nenumărate lucrări ştiinţifice şi manuale de specialitate, în care s-a aplecat asupra unei patologii largi (tuberculoză genitală, patologia hormonal-dependentă, tulburările de statică pelvină, sexualitatea şi ginecologia infantilă).
   Văzând în fiecare fetiţă o viitoare mamă, a susţinut necesitatea înfiinţării în România a cabinetelor de ginecologie infantilă în scopul supravegherii unei dezvoltări armonioase a tinerelor fete şi pentru a preveni o patologie ulterioară. De altfel, a înfiinţat primul cabinet de ginecologie infantilă din Capitală, la Clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
    Un alt mare merit al său a fost introducerea în literatura de specialitate şi în practica medicală a termenului de genitologie, propus de profesorul Aburel, redactând împreună cu un colectiv al Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a SUUB un apreciat tratat de Genitologie.
   A fost mult timp vicepreşedinte al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, preşedintele filialei Bucureşti a acestei societăţi, precum şi membru al colegiului de redacţie al revistei „Obstetrica şi Ginecologia“. Încununarea întregii sale activităţi medicale, ştiinţifice şi pedagogice a fost alegerea ca membru emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale.
   A transmis, ca un adevărat şef de Şcoală medicală, pasiunea cercetării ştiinţifice şi activităţii didactice numeroşilor săi discipoli şi colaboratori, astăzi şefi de clinică şi secţie în Bucureşti şi în ţară. Cu blândeţe, dar şi cu fermitate ne-a supravegheat şi ne-a format, ne-a susţinut şi ne-a apărat. A fost şi rămâne un exemplu de medic dedicat bolnavului şi om de ştiinţă de o probitate profesională şi omenie fără margini.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe