Newsflash
Istoria Medicinei

Trei medici uitați, readuși la lumină

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - mai 26 2017
Trei medici uitați, readuși la lumină
     Cel puțin două întâmplări m-au determinat să scriu acest material. În urmă cu câteva luni am pornit în căutarea mormântului unui medic român, trecut la cele veșnice în primii ani ai secolului XX. Sursele pe care le consultasem indicau ani și locuri diferite în care s-ar fi sfârșit și în care s-ar fi odihnit resturile pământești ale acelui doctor. Într-unul din cimitirele primului sat în care am ajuns, mi-a atras atenția un mormânt înconjurat de un grilaj care abia se mai vedea dintre buruieni. Crucea, înclinată, avea săpat un nume, care se distingea cu greu. Lesne de citit era titlul celui care-și dormea somnul de veci: „Doctor”. Am putut să descifrez doar „Doctor Petru”. Restul numelui, ca și fotografia, dispărută, au rămas o taină. Nici preotul din sat nu avea în catastife vreo informație despre răposatul medic. Când revăd imaginea mormântului, mă gândesc la sătenii care l-au jelit pe doctor și la câtă alinare trebuie să le fi adus acesta în vremea când mergea din casă în casă, prin glod, cu o servietă și câteva medicamente. 
     Cealaltă întâmplare e de fapt o întâlnire recentă. Auzindu-mă vorbind la un eveniment medical, o bătrânică a venit înspre mine și mi-a spus: „Și părinții mei au fost medici. Dar nu erau importanți precum cei despre care ați povestit. Erau doi medici de țară în sudul țării”. Chiar dacă „Fototeca” a prezentat figuri marcante ale medicinii românești, consider că despre fiecare medic de țară, din orice urbe și din orișice vreme trebuie scris și vorbit. Sacrificați, umiliți și uitați, miile de medici necunoscuți, despre care istoria medicinii nu pomenește, au scris, au alinat multe familii și au adus bucurie în inimile multor români.
     Despre doctorii Aronovici, Dumitrescu și Băluș și-or mai aminti urmașii lor sau cei care alcătuiesc istorii locale. Sau îi vor găsi mediciniștii și doctoranzii care își pregătesc vreo teză – în cazul în care consultă adânc arhivele bibliotecilor.
     Dr. Dimitrie Aronovici s-a născut în 1857 la Botoșani și a absolvit Facultatea de Medicină din București cu teza „Câteva considerațiuni asupra perioadei prodromice în paralizia generală” (1888). A fost intern al Spitalelor civile, medic militar în perioada 1888–1892 și medic de plasă între 1892 și 1896. Cei din fostul județ Dorohoi l-au avut ca medic primar și s-au mândrit că un Cavaler al „Coroanei României” (ordin primit în 1894) le oblojește rănile. Dr. Aronovici a fost membru al redacției revistei „Spitalul”, în care a publicat, atunci când timpul i-a îngăduit, diverse articole.
     În anul 1859 se năștea, în familia Dumitrescu din Capitală, Ioan C. Dumitrescu. A urmat medicina, în 1892 susținându-și în fața comisiei examinatoare teza „Formele megalospleniei în paludism”. Imediat după finalizarea studiilor a fost numit medic de plasă, iar apoi a funcționat ca medic al spitalului din Petreștii de Sus (1892–1893), al spitalelor din Budești, Poenari și Vălenii de Munte (1894–1895), al spitalelor rurale din Țăndărei și Urlați, iar de la 1 august 1900, locuitorii din Oltenița l-au avut ca medic o vreme.
     Născut în Dorohoi, la 11 decembrie 1871, dr. Miron Băluș și-a făcut studiile medicale în București, definitivându-le cu o lucrare despre „Rezecția simpaticului cervical în tratamentul gușei exoftalmice”, în 1898. Intern prin concurs al Eforiei Spitalelor Civile, membru în redacția revistei „Spitalul”, Cavaler al Ordinului „Coroana României”, dr. Miron Băluș, venit din nordul țării, a îngrijit bolnavi ca medic de plasă în județele Olt și Gorj. De asemenea, a fost medic al spitalelor din Vălenii de Munte și Mozăceni (jud. Argeș) și, de la mijlocul primului deceniu al sec. XX, a devenit medic în Târgu Jiu.
     Când mai treceți prin vreun cimitir, nu vă duceți doar la locurile de veci ale celor din familia dumneavoastră. Aruncați o privire în jur și îndreptați-vă către mormintele acoperite de iarbă și de uitare și luminați o clipă memoria celor uitați de semeni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe