Newsflash
Istoria Medicinei

Tanti Maria şi iatroistoria

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - ian. 16 2014
Tanti Maria şi iatroistoria
   Despre profesorul Gabriel Socor, oftalmolog şi fiziolog, cel care a pus bazele medicinii experimentale ieşene, dar şi muzician şi filantrop, am scris în urmă cu trei ani în „Viaţa medicală“. În Muzeul de Istorie a Medicinii al UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, i-am creat un spaţiu special, în care sunt expuse diplome, cărţi cu autograf, un preparat anatomic, fotograme, mulaje şi un poster ce ilustrează activitatea sa.
   În anul în care mă documentam pentru o comunicare ştiinţifică, pentru reuniunea anuală a oftalmologilor, unde iniţiasem o serie de evocări ale personalităţilor acestei specialităţi, căutam să aflu mormântul profesorului Socor. Vizita la Cimitirul Armenesc din Iaşi, în care se scria că ar fi fost îngropat, nu a dat rezultatele scontate. Cei care se ocupau de administrarea cimitirului nu permiteau accesul şi mi-au spus că nu au în registre numele celui despre care pomenisem. Nici în cimitirul comunei Grajduri, conform relatărilor din alte surse, nu am putut afla răspuns întrebării mele. Aşa încât, multă vreme, am rămas cu mâhnirea de a nu fi identificat mormântul.
   În urmă cu un an, am hotărât să revin în Cimitirul Armenesc. În timp ce priveam monumentele funerare, de după biserică apare o femeie. „Căutaţi pe cineva?“, mă întrebă ea, în timp ce-şi lega baticul. Îi explic în câteva cuvinte rostul aflării mele în cimitir. Mă aşteptam la un răspuns similar cu cel pe care-l primisem prima oară. Surpriză! „Apăi domnu’ Socor e aici, aproape. Tocmai ce-am făcut curat şi pe la mormântul lui. După ce băietu’ mieu a ras muşchiul de pe monument, că nu se mai vedea nimic, s-o putut citi pe cruce cine e. Uitaţi aici.“ Apropiindu-ne, am putut vedea fotografia, sub care era înscris, în semicerc: „Profesor doctor Gabriel Socor. Născut la 15/28 august 1818. Mort la 29 august 1928“. Meşterul care dăltuise în piatră aceste date greşise anul naşterii: 1818 în loc de 1849.
   Lichenii crescuseră şi acoperiseră soclul crucii din piatră, făcând aproape imposibilă identificarea numelui şi a fotografiei. Femeia aceasta, ce îngrijeşte biserica şi cimitirul împreună cu fiul ei, a adus o fărâmă de cunoaştere istoriei medicinii şi comunităţii armenilor din România. Textul de faţă este şi o formă prin care vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de Tanti Maria, femeia care grijeşte de Cimitirul Armenesc.
   Revenind la profesorul Socor, la Direcţia Judeţeană Iaşi a Arhivelor Statului, am identificat o fotografie de grup din anul 1922, în care profesorul Socor şi soţia sa se află alături de Partenie, episcopul Romanului, Mihai Negruzzi, fost primar al Iaşiului, dr. Vasile Răşcanu, Christian Malhasovici, Anibal Ciurea şi alţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe